-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 10

Klimatologas Justinas Kilpys: ruduo yra šiltesnis, šiltesnė greičiausiai bus ir žiema

Lapkričio pradžioje Lietuvoje skraido drugeliai, uodai, o ir visa gamta dar nenusiteikusi žiemos ramybei. Tas nestebina – termometrai praėjusią savaitę kai kur rodė net 13 laipsnių šilumos. Ir nors tai joks rekordas lapkritį, vis dėlto tiek du pirmieji rudens mėnesiai, tiek šis yra šiltesni, nei esame įpratę. Meteorologai šiltesnę, nei įprasta, prognozuoja ir žiemą.
Lapkričio diena Vilniuje
Lapkričio diena Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus specialistas Justinas Kilpys sutinka: bent kol kas, pirmąją savaitę, lapkritis yra labai šiltas. „Prognozuojama, kad ir ši bei kita savaitė bus gerokai šiltesnės nei vidutiniškai – apie 4 laipsnius. Ir visas lapkričio mėnuo kol kas numatomas apie 2 laipsniais šiltesnis, negu būna paprastai“, – teigė J.Kilpys.

Vidutinė daugiametė lapkričio mėnesio temperatūra yra apie 2 laipsniai šilumos, o šiemet prognozuojama, kad vidurkis bus apie 4 laipsniai. Tačiau tai, kad praeitą savaitę buvo ir 13 laipsnių šilumos, nėra joks rekordas – kaip sako J.Kilpys, lapkritį yra užfiksuota net ir 18–19 laipsnių šilumos. Žinoma, būdavo ir ne tokių malonių dienų – lapkritis kartais nešykšti ir šalčio bei šlapdribos.

„Panašu, kad lapkritis toks šiltas bus ir toliau. Spalis buvo panašus, kokį ir esame įpratę turėti Lietuvoje – temperatūra buvo artima normai, tik pirmasis dešimtadienis buvo labai šiltas, temperatūra buvo pakilusi net ir virš 20 laipsnių, spalio pradžioje buvo 17-23 laipsniai. Likusi spalio dalis jau buvo normali. O rugsėjo vidutinė temperatūra buvo apie 2 laipsniais aukštesnė, negu įprasta. Galima manyti, kad tikrai ruduo bus šiltesnis, nei būdavo vidutinė daugiametė temperatūra“, – teigė Klimatologijos skyriaus specialistas.

Gruodis prognozuojamas labai šiltas Vakarų Europoje – Prancūzijoje, Vokietijoje, o Lietuva yra ant  tokios ribos, kad lyg ir būtų šiek tiek aukštesnė ta temperatūra, bet gali būti ir artima ilgametei vidutinei. Sausis ir vasaris pagal tendenciją lyg bus šiltesni mėnesiai, negu būna vidutiniškai, – sakė J.Kilpys.

Tokia aukšta rudens, kuris jau senokai persirito į antrąją pusę, oro temperatūra negali neveikti ir gamtos. Gana neįprasta tokiu metų laiku matyti uodus ir net plasnojančius drugelius. „Nors daugelis medžių jau numetė lapus, gamta dar nėra pasiruošusi šalčiams. Kol temperatūros yra pakankamai aukštos, tol gamta nepereina į žiemos rimtį“, – teigė J.Kilpys.

Nors klimatologas nelinkęs prognozuoti, kokia žiema mūsų laukia, tačiau stebėdamas JAV meteorologų prognozes jis šiek tiek praskleidė paslapties šydą. Atrodo, po šiek tiek šiltesnio rudens, mūsų laukia bent keliais laipsniais šiltesnė ir žiema. Pagal amerikiečių prognozes, lapkritis bus šiltesnis visoje Europoje.

„Gruodis prognozuojamas labai šiltas Vakarų Europoje – Prancūzijoje, Vokietijoje, o Lietuva yra ant  tokios ribos, kad lyg ir būtų šiek tiek aukštesnė ta temperatūra, bet gali būti ir artima ilgametei vidutinei. Sausis ir vasaris pagal tendenciją lyg bus šiltesni mėnesiai, negu būna vidutiniškai“, – sakė J.Kilpys.

Vis dėlto šaltuko, sniego ir visų kitų lietuviškoms žiemoms būdingų dalykų irgi greičiausiai sulauksime. Anot J.Kilpio, gruodį vidutinė temperatūra Rytų Lietuvoje būna apie -3, o pajūryje apie 0, tad galima tikėtis, kad šių metų gruodį turėsime 2 ar 1,5 laipsnio šalčio.

Panašiai turėtų būti ir sausį bei vasarį – jeigu daugiametė vidutinė sausio temperatūra būna 4-5 laipsniai šalčio, tai šiemet greičiausia bus apie laipsniu aukštesnė. „Bet tikrai tai bus minusinė temperatūra, sulauksime ir sniego“, – žadėjo J.Kilpys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius