Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 24

Ko nepadarysi už paramą? Patys sumažinę Seimo vicepirmininkų skaičių, „valstiečiai“ dabar jį didins

Jei partijos „Tvarka ir teisingumas“ ir Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos Seime parems valdančiąją daugumą, jos gaus po postą Seimo valdyboje, žada Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Pasak jo, dabartiniai Seimo pirmininko pavaduotojai visgi gali likti ramūs – jų postų atimti neketinama. „Tvarkiečių“ ir LLRA atstovams, pasak R.Karbauskio, būtų sukurtos naujos Seimo pirmininko pavaduotojų pareigos. Tiesa, būtent šių pareigūnų skaičių pirmosiomis savo valdymo dienomis patys „valstiečiai“ buvo sumažinę.
Ramūnas Karbauskis ir Valdemaras Tomaševskis (d.)
Ramūnas Karbauskis ir Valdemaras Tomaševskis (d.) / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dabar viskas pasikeitė. R.Karbauskis sako, kad valdančiąją daugumą parėmę „tvarkiečiai“ ir „lenkai“ turėtų gauti po poziciją Seimo valdyboje, kurią sudaro tik Seimo pirmininkas ir jo pavaduotojai bei opozicijos lyderis, kurio šiuo metu Lietuvos Seime nėra.

Šiuo metu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis turi penkis pavaduotojus – „valstiečius“ Rimą Baškienę ir Arvydą Nekrošių, socialdarbiečius – Gediminą Kirkilą ir Ireną Šiaulienę bei vienintelę opozicijos atstovę konservatorę Ireną Degutienę.

Jau anksčiau buvo piktintasi, kad vos vienuolika narių turinti socialdarbiečių frakcija valdyboje yra neproporcingai galinga, nes turi net du Seimo pirmininko pavaduotojus. Liberalai vienu metu buvo užsibrėžę I.Šiaulienę atstatydinti. Tačiau galiausiai visi planai žlugo ir socialdarbiečių įtaka nesumažėjo.

R.Karbauskis žada, kad ji nesumažės ir tuomet, jei jis išpildys savo duotą pažadą ir Seimo valdyboje ras vietos „Tvarkos ir teisingumo“ bei LLRA atstovams.

„Mes šnekėjome, kad jeigu tos frakcijos aktyviau įsijungs į Seimo darbą – į būtent valdančiosios daugumos darbą, tai galėtų papildyti Seimo vadovybę jų atstovai. Šiuo atveju nieko mažinti nereiktų – mes tiesiog padarysime pataisą Statute, padidinsime pavaduotojų skaičių ir tas klausimas bus išspręstas tokiu būdu“, – antradienį 15min sakė R.Karbauskis, pasipiktinęs net klausimo formuluote, kad postai rėmėjams siūlomi už bendradarbiavimą.

Jis tikino, kad ankstesni Seimo pirmininkai turėjo daugiau pavaduotojų, todėl esą nieko blogo, jei ir V.Pranckietis jų turės daugiau.

Tenka R.Karbauskiui priminti, kad laimėję Seimo rinkimus būtent „valstiečiai“ nutarė, kad Seimo pirmininkui tiek daug pavaduotojų nereikia ir pačią pirmą savo valdymo dieną, pirmame šios kadencijos Seimo posėdyje siūlė skubos tvarka keisti Seimo statutą ir sumažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių nuo 7 iki 5.

Mažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių 2016-aisiais buvo paties R.Karbauskio idėja. Jis iš pradžių norėjo V.Pranckiečiui palikti tik keturis pavaduotojus.

„Mes kol kas galvojame, kad galėtų būti keturi Seimo pirmininko pavaduotojai: trys plius Seimo opozicijos lyderis. Tai būtų racionalu, tai būtų ir valstybės lėšų taupymas, ir valdybos darbo optimizavimas. Daugiau Seimo vicepirmininkų buvo dėl Lietuvos pirmininkavimo ES, šiandien tai nėra taip svarbu“, – 2016 m. rudenį žurnalistams yra sakęs R.Karbauskis.

Galiausiai Seimas nutarė Statute įrašyti, kad Seimo pirmininkas gali turėti ne daugiau kaip 5 pavaduotojus.

Tačiau dabar valstybės pinigų R.Karbauskis taip kruopščiai nebeskaičiuoja ir tikina, kad du papildomi Seimo vicepirmininkai valstybei beveik nieko nekainuos.

„Jeigu šnekėti apie finansinę naštą, tai valstybė beveik nepatirtų jokių išlaidų, nes skirtumas tarp eilinio Seimo nario ir Seimo pirmininko pavaduotojo atlyginimų yra labai nedidelis. Tai yra techninis sprendimas, kiek turime Seime pavaduotojų.

Dabar yra vienu mažiau negu buvo praeitoje kadencijoje, kiek aš atsimenu. Jeigu būtų tokie pasikeitimai, pasidarytų vienu daugiau negu praeitoje kadencijoje. Bet vėlgi, jeigu žiūrėsime kadencijas, būdavo skirtingai, kaip nuspręsdavo tuo momentu valdanti dauguma“, – aiškino jis.

Pagal Seimo oficialiai pateikiamus duomenis, Seimo nario pareiginė alga (be priedų už tarnybos Lietuvos valstybei stažą) yra 2 570,50 Eur, o Seimo pirmininko pavaduotojo – 2 968,00 Eur. Taigi per metus du papildomi Seimo pirmininko pavaduotojai išlaidas padidintų apie 10 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius