-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 26

Koaliciją remti svarsto dar mažiausiai trys parlamentarai, bet V.Bakui klausimų kelia V.Čmilytės-Nielsen kandidatūra

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos buriamą valdančiąją koaliciją svarsto paremti dar mažiausiai trys parlamentarai. Tai patys savo kandidatūras išsikėlę Vytautas Bakas ir Domas Griškevičius bei buvęs socialdemokratų premjeras, vienintelis žaliųjų partijos atstovas naujos kadencijos Seime Algirdas Butkevičius.
Vytautas Bakas ir Viktorija Čmilytė-Nielsen
Vytautas Bakas ir Viktorija Čmilytė-Nielsen / 15min montažas

Pagal pirminius Seimo rinkimų rezultatus, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai naujos kadencijos Seime turės 49 mandatus, Liberalų sąjūdis – 13 mandatų, Laisvės partija – 11 mandatų.

Dar vieną mandatą konservatoriai turi galimybę laimėti perskaičiavus balsus Utenoje, kur socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas ir konservatorių atstovas Edmundas Pupinis sulaukė vienodo rinkėjų palaikymo.

Tačiau valdančioji koalicija gali sulaukti ir dar bent trijų Seimo narių palaikymo.

Nors pagal ideologiją būtų suprantama, kad centro dešinės koaliciją remtų vienintelis į naują parlamento kadenciją išrinktas „Laisvės ir teisingumo“ partijos atstovas Remigijus Žemaitaitis, jis bent kol kas koalicijos remti neketina.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Liksiu mišrioje frakcijoje, nes vienas esu, tai sudėtinga būtų kažką dar sakyti. Reikia sulaukti rezultatų“, – 15min sakė politikas ir pridūrė, kad konservatorių elgesys jį atstumia.

V.Bakas: teisiama partija Seimo pirmininko skirti negali

Tačiau bent trys kiti politikai svarsto besiburiančią koaliciją paremti, nors kai kuriems jų ideologiškai centro dešinės koalicija galėtų būti kur kas tolimesnė. Vienas jų – su „valstiečiais“ į šios kadencijos Seimą buvęs išrinktas, tačiau vėliau LVŽS frakciją palikęs Vytautas Bakas.

Jis tikino, kad klausimas dėl paramos koalicijai yra ankstyvas, tačiau kol kas visai tikėtina, kad jis valdančiuosius parems.

„Aš esu atviras pasiūlymams, moku dirbti ir pozicijoje, ir opozicijoje, tačiau mano kriterijus pagrindinis bus dėmesys regionų politikai, nes mes esame apleidę žiauriai tuos savo regionus, kai pasižiūri į skirtumus tarp Vilniaus, Alytaus ir Marijampolės, tai tas pats, kas tarp Lietuvos ir Rumunijos. <...>. Jei Vyriausybė matys aiškų planą, kaip pagyvinti konkrečiai Alytaus krašto ekonomiką <...>, aš paremsiu tokią Vyriausybę“, – sakė Alytaus vienmandatėje išrinktas parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

V.Bakas tikino, kad asmeniškai jam lieka svarbi ir antikorupcijos programa.

„Aš sunkiai, va, dabar matau diskusijas apie kai kurių teisiamų partijų ambicijas į Seimo pirmininko poziciją, tai aš sunkiai įsivaizduoju, kaip teisiama partija galės skirti, pavyzdžiui, Aukščiausiojo Teismo teisėją. Mes turėsime kalbėtis apie tai su būsima dauguma. Aš nesusireikšminu, mano tik vienas balsas, bet man yra tam tikri principai, kriterijai, kuriuos turės atitikti būsima dauguma, kad galėtų gauti paramą“, – teigė V.Bakas.

Jis tikino „bent iki sausio“ nesvarstantis prisidėti prie kurios nors Seimo frakcijos ir bent pirmus naujos kadencijos mėnesius ketinantis dirbti mišrioje Seimo narių grupėje.

D.Griškevičius žada paramą pirmuosiuose balsavimuose

Tačiau į Seimą išrinktas Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius kaip tik sako esąs labiausiai tikras, kad paremtų V.Čmilytės-Nielsen kandidatūrą į Seimo pirmininkes.

„Kadangi Viktorija yra šiaulietė, mano apygardoje gyvena, tai, aišku, negali nepalaikyti šiauliečių. Jei tos kalbos, sklandančios apie galimybę, kad Viktorija būtų teikiama į Seimo pirmininkės postą, tai tikrai jau dabar galiu drąsiai sakyti, kad mano balsą ji turėtų“, – 15min sakė jis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Domas Griškevičius
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Domas Griškevičius

D.Griškevičius tikino, kad pirmuosiuose balsavimuose koalicija gali būti tikra dėl jo palaikymo – dėl postų, Vyriausybės programos, biudžeto.

„O paskui reikės žiūrėti darbus ir vertinti, bet, iš esmės, tikrai tai nereiškia, kad jungčiausi į daugumą, dirbčiau mišrioje grupėje, bet priklausomai nuo sprendimų juos palaikyčiau arba nepalaikyčiau pagal savo įsitikinimus“, – sakė politikas.

Valdančiuosius paremti svarsto ir buvęs premjeras Algirdas Butkevičius, dabar tapęs vieninteliu Lietuvos žaliųjų partijos atstovu Seime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

„Mišrioje grupėje tikrai nebūsiu, nes man politiniame gyvenime paskutiniai ketveri metai buvo patys neproduktyviausi“, – 15min pripažino buvęs ministras pirmininkas.

Valdančiąją koaliciją formuojanti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai neatmeta, kad priims ir kitų politikų paramą, tačiau kol kas nekalba apie būtinybę koalicijai ieškoti ketvirtojo partnerio. Tiesa, Gabrielius Landsbergis pirmadienį pripažino, kad jau sulaukė skambučio iš Darbo partijos, tačiau jos į Vyriausybės formavimą nekviečia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius