Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 27

Kodėl Darbo partija savo ministrą Dainių Pavalkį verčia iš kėdės? Pakvipo dideliais pinigais

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, pasirodo, yra prasčiausiai dirbantis „darbiečių“ ministras. Tokiais argumentais sprendimą atšaukti D.Pavalkį grindžia Darbo partijos patriarchas Viktoras Uspaskichas, tačiau Seimo koridoriuose jau garsiai kalbama apie, tai, kad ministro atšaukimo motyvai turi labai aiškią piniginę išraišką.
Dalia Grybauskaitė ir Dainius Pavalkis
Dalia Grybauskaitė ir Dainius Pavalkis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Būrys Seimo „darbiečių“ imasi reformos, kuri didelius pinigus švietimo sistemoje sutelktų po ministro ranka ir jau šiais metais „darbiečių“ ministras taptų tuo žmogumi, kurio žodis yra vertas milijonų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis

Konkurencija – blogis

Būrys „darbiečių“ su Vytautu Gapšiu priešakyje kovo pabaigoje įregistravo Švietimo įstatymo pataisas. Nors formaliai įstatyme pasikeistų tik keletas žodžių, tai iš esmės pakeistų moksleivių aprūpinimo vadovėliais ir pratybomis tvarką.

„Darbiečiai“ akcentuoja, esą sistema, kai leidyklos konkuruoja tarpusavyje, o mokyklos pačios sprendžia, kiek ir kokių vadovėlių užsakyti, yra neveiksminga.

Pirmiausiai „darbiečiai“ akcentuoja, esą sistema, kai leidyklos konkuruoja tarpusavyje, o mokyklos pačios sprendžia, kiek ir kokių vadovėlių užsakyti, yra neveiksminga.

„Leidykloms suteikta teisė ne tik aiškintis vadovėlių poreikį konkrečiai klasei ir dalykui, bet ir rinktis autorius vadovėliams rengti. Pasinaudodami šia teise leidėjai rengia po keletą alternatyvių tai pačiai klasei ar dalykui skirtų vadovėlių ir siekia, kad juos mokyklos (mokytojai) įsigytų už mokinio krepšelio (valstybės biudžeto) lėšas. Mokykloms pačioms patikėta spręsti, kiek ir kokių vadovėlių tikslinga įsigyti ir prisiimti atsakomybę už lėšų panaudojimą. (…)

Esant tokiai tvarkai bendrojo ugdymo mokyklose 12 klasės mokiniai istorijos gali mokytis iš 20 vadovėlių, 11 klasės mokiniai – iš 19 vadovėlių. Panaši situacija ir dėl lietuvių kalbos. 7–10 klasių mokiniai gali mokytis iš 15–16 vadovėlių, o 11–12 klasėse gali rinktis net iš 58 vadovėlių.

Vadovėlių pasirinkimu neatsilieka ir matematikos, fizikos, chemijos dalykai. Pradinėse klasėse pirmokai ir ketvirtokai gali mokytis pasaulio pažinimo dalyko iš 9 vadovėlių. Tokia vadovėlių gausa ne visada užtikrina jų turinio kokybę, jų dermę (…). Kai kuriems pakartotinai išleistiems vadovėliams stinga naujausių mokslo žinių.

Nepasiteisino lūkesčiai, kad leidyklų konkurencija ir mokytojų teisė rinktis gerins vadovėlių kokybę. Leidėjai, leisdami vadovėlius, konkuruoja tarpusavyje ne investuodami į vadovėlių kokybę, o skirdami dėmesį vadovėlių reklamai ir mokyklų (mokytojų) skatinimui juos pirkti“, – teigiama V. Gapšio ir kompanijos pateiktų pataisų aiškinamajame rašte.

Esant tokiai tvarkai bendrojo ugdymo mokyklose 12 klasės mokiniai istorijos gali mokytis iš 20 vadovėlių, 11 klasės mokiniai – iš 19 vadovėlių.

Jame pabrėžiama, kad šio projekto tikslas – pakeisti Švietimo įstatymo nuostatas taip,  kad Švietimo ir mokslo ministerija, siekdama užtikrinti ugdymo kokybę, vykdytų ne tik vadovėlių ir  mokymo priemonių  vertinimą ir aprūpinimą, bet ir  jų rengimo priežiūrą.

Nauja valstybės pinigų injekcija – į pratybas

Ir vadovėliai – dar ne viskas. „Darbiečių“ įsitikinimu, Švietimo ir mokslo ministerija turėtų tiesiogiai kontroliuoti ir pratybų rengimą. Be to, siūloma braukti pratybas iš sąrašo mokyklinių reikmenų, kuriuos moksleivių tėvai perka patys – taip šias sąnaudas perkeliant ant švietimo sistemos pečių.

15min.lt/ Švietimo įstatymo pataisos
15min.lt/ Švietimo įstatymo pataisos

Nors „darbiečiai“ tikina, kad papildomų lėšų tam nereikės, savo žodį jau tarė Seimo Teisės departamentas.

„Šio įstatymo įgyvendinimui reikėtų papildomų lėšų (mokymo priemonių įsigijimui) jau šiais biudžetiniais metais, todėl siūlome gauti Lietuvos Respublikos Vyriausybės, kaip valstybės biudžeto planuotojos ir vykdytojos, išvadą dėl teikiamo projekto“, – teigiama departamento išvadoje.

Seime kalbama, kad pasipriešinimas šiai reformai, kai nuo ministro žodžio didele dalimi priklausytų, kurie vadovėlių ir pratybų leidėjai patenka į valstybės pinigais išlaikomą rinką, buvo viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių Darbo partijos vadovybė nutarė stumti D. Pavalkį iš posto.  

Su D.Pavalkiu 15min.lt pirmadienį susisiekti nepavyko.

A.Pitrėnienė: nesutarimų turėjome žymiai daugiau

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Audronė Pitrėnienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Audronė Pitrėnienė

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui vadovaujanti „darbietė“ Audronė Pitrėnienė 15min.lt sakė, kad ministro nepritarimas šioms pataisoms tikrai nebuvo pagrindinis motyvas atšaukti D.Pavalkį.

Tai yra tik vienas iš labai mažų grūdelių šalia to, kad nesutarimų turėjome žymiai daugiau.

„Šios pataisos dėl vadovėlių leidybos nieko bendro neturi su ministro likimu. Aš pati buvau jas svarstant. Apie tai kad vadovėlių leidyboje yra problemų, kalbame jau labai seniai“, – pabrėžė ji.

Anot A.Pitrėnienės, praėjusią savaitę komitetas susitiko su vadovėlių leidėjų atstovais, ir šie sakė, kad šioje srityje daug betvarkės. „Verslas taip pat nori tvarkos, kad jiems būtų aišku, kada bus naujos programos, kad vadovėlio turinio kriterijai būtų ne trys, o daugiau“, – kalbėjo parlamentarė.

„Aš manau, kad ten visiškai nieko bendro su ministro šiandienos situacija. Tai yra tik vienas iš labai mažų grūdelių šalia to, kad nesutarimų turėjome žymiai daugiau“, – sakė ji.

D.Numgaudis: dėl pataisų nuomonę pasakys Vyriausybė

Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis 15min.lt paaiškino, kad dėl V.Gapšio ir kitų parlamentarų pataisų žodį turės tarti ministerijos, o vėliau savo bendrą išvadą pateiks Vyriausybė.

Man sunku būtų ką nors komentuoti. Ne Lietuvoje esu. Kasmet po 4-5 iniciatyvas būna Švietimo įstatymo pataisų.

Jis pabrėžė, kad pataisos dar rimtai nenagrinėtos, tačiau pastaruoju metu daug kalbama, kad metas peržiūrėti vadovėlių leidybos sistemą, o pastarąjį kartą jos pertvarymai atlikti prieš penkiolika metų.

D.Numgaudis nesileido į kalbas apie tai, kad D.Pavalkio pasipriešinimas galėjo lemti tai, kad Darbo partija nusprendė jo atsisakyti.

„Man sunku būtų ką nors komentuoti. Ne Lietuvoje esu. Kasmet po 4-5 iniciatyvas būna Švietimo įstatymo pataisų", – paaiškino jis.

Gedimino Tamulyno nuotr./D. Numgaudis sako sveikinimo kalbą
Gedimino Tamulyno nuotr./D. Numgaudis sako sveikinimo kalbą

Prezidentė: pirko per daug skaidriai ir neįdarbino saviškių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pareiškė, kad Darbo partijos priekaištai D.Pavalkiui yra perdėti ir jis iš posto esą stumiamas ne dėl to, kad nevykdė Darbo partijos programos.

„Ministras buvo pakankamai savarankiškas, jis nepasidavė spaudimui dirbti kaip Darbo partijos įdarbinimo „uabas“, jis stengėsi skirti į pavaldžių įstaigų vadovus kompetetingus žmones, o ne tiktai partinius. Taip pat matėme gebėjimą atsispirti viešuosiuose pirkimuose, kurie buvo objektyvūs santykinai, objektyvesni nei kitose institucijose“, – D.Grybauskaitės žodžius žiniasklaidai cituoja BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius