Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 29

Kodėl Valstybės sienos apsaugos zonoje geriau negrybauti?

Šuo yra ne tik geriausias žmogaus draugas, tačiau dažnai ir nepakeičiamas teisėsaugininkų, išminuotojų pagalbininkas. „Be tarnybinio šuns pažeidėjo pėdsakų susekti nepavyktų, nes jie nėra matomi plika akimi, o šuo seka žmogaus kvapu“, – LRT televizijos laidoje „Karinės paslaptys“ sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Kapčiamiesčio užkardos kinologas Tautvydas Lajauskas.
Grybai turguje
Grybai turguje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kinologo, Italijos karo aviatoriaus Fabrizio Coppolos teigimu, tarnybiniai šunys yra nepakeičiami daugybėje situacijų, kuriose pasitelkiamos karinės pajėgos.

„Kariuomenės tarnybinis šuo pirmiausia gali būti naudojamas paieškai ir gelbėjimui per gamtines nelaimes ar katastrofas. Karo mietu jie naudojami sužeistųjų paieškai.

Taip pat šunys tinka saugoti karinius objektus, ypač dažnai kariuomenė pasitelkia šunis sprogmenų paieškai“, – pasakoja F. Coppola.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Muitinės kinologų apdovanojimai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Muitinės kinologų apdovanojimai

Surasti pažeidėją šuo netrunka

Valstybės sienos apsaugos zona, atsižvelgiant į vietovę, gamtines sąlygas,  gali būti nuo keliasdešimties iki kelių šimtų metrų. Toje zonoje paprastas pilietis neturi teisės būti, į ją galima pakliūti tik su specialiu VSAT leidimu. Be leidimo tokioje teritorijoje tyčia ar netyčia atsiradęs pilietis gali būti sulaikytas VSAT pareigūnų bei jų šuns.

Laida „Karinės paslaptys“ nusprendė atlikti eksperimentą ir įsitikinti, kaip greitai tarnybiniai šunys gali susekti pažeidėją. Tariamas pažeidėjas, laidos redaktorius Aleksandras  Matonis paliko pėdsakus ir pasitraukė į mišką, tarnybinis šuo pėdsakus turėjo pajusti ir atsekti iki tos vietos, kur slėpėsi tariamas pažeidėjas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kinologas su tarnybiniu šunimi ieško sprogmenų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kinologas su tarnybiniu šunimi ieško sprogmenų

Paliktais pėdsakais ir įkalčiais tarnybiniam šuniui susekti tariamą pažeidėją užtruko mažiau nei 10 minučių.

Pakeliui link tariamo pažeidėjo surinkti įkalčiai buvo dedami į sterilius maišelius vėlesniam patikrinimui.

„Sulaikomi asmenys dažnai atsikrato telefonais, dokumentais, automobilių rakteliais, siekdami nuslėpti savo buvimą pažeidimo vietoje.

Be tarnybinio šuns pažeidėjo pėdsakų susekti nepavyktų, nes jie nėra matomi plika akimi, o šuo seka žmogaus kvapu“, – tikino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Kapčiamiesčio užkardos kinologas Tautvydas Lajauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius