Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kokia jūsų atlyginimo suma yra 1,2 proc. GPM paramos ir kam ji nukeliauja: pamatyti padės skaičiuoklė

Šiltas maistas, batai, psichologinės konsultacijos ar tiesiog apkabinimas – kad ir ko prireiktų vaikams ir jų šeimoms, organizacijos SOS vaikų kaimai specialistai stengiasi įgyvendinti visus žmonių, kuriems reikalinga pagalba, prašymus, rašoma organizacijos pranešime spaudai.
„Sos vaikų kaimai” - pagalba atrandant saugią kasdienybę. „SOS vaikų kaimai” nuotr.
„Sos vaikų kaimai” - pagalba atrandant saugią kasdienybę. „SOS vaikų kaimai” nuotr.

Vien per praėjusius metus organizacija padėjo daugiau nei 4 tūkstančiams asmenų. SOS vaikų kaimai atstovai atskleidžia, kad didžioji dalis šios pagalbos įmanoma tik dėl privačių asmenų, kurie jiems skiria paramą, gerumo.

Nereikšmingos sumos nėra

Šiais metais SOS vaikų kaimai pristato naujovę – 1,2 proc. GPM paramos skaičiuoklę. Individualaus rėmimo vadovas Manto Pūtys teigia, kad ji kiekvienam žmogui padės suprasti ne tik, kiek pinigų atiteks organizacijai, bet ir kam jie gali būti panaudoti.

„Galvojant apie visos 1,2 proc. paramos kampanijos koncepciją, iškilo klausimai: „Kokia iš tiesų yra ta parama? Koks yra jos dydis? Ką su ja galima nuveikti?“. Dažniausiai šios kampanijos būna labai aptakios, pavyzdžiui, tiesiog prašymas „padėkite vaikams“. Tačiau žmogui taip ir nebūna aišku, koks tas paramos dydis bus – ar tai yra 2, 5, 20, 100 ar 200 eurų“, – aiškina jis.

O dabar kiekvienas, įsijungęs štai šią skaičiuoklę gali įsivesti savo atlyginimą ir pamatyti, kokia jo dalis atiteks organizacijai bei ką su ja organizacija gali nuveikti. Čia M.Pūtys pateikia ir skaičius – štai, jei uždirbate 1,5 tūkst. eurų į rankas, jūsų paramos dydis – 68 eurai.

Tai užtikrina, kad vaikas net 3 mėnesius galės lankyti mėgstamą būrelį. Kiek mažiau – 1,2 tūkst. eurų – uždirbančio žmogaus 1,2 proc. parama yra lygi 47 eurams. O tai reiškia, kad organizacija gali vaikui nupirkti vieną porą batų.

Jei jūsų atlyginimas siekia 1000 eurų atskaičius mokesčius, jūs apmokate net 15 maisto porcijų dienos centrą lankančiam vaikui.

Jei jūsų atlyginimas siekia 1000 eurų atskaičius mokesčius, jūs apmokate net 15 maisto porcijų dienos centrą lankančiam vaikui, o jūsų paramos dalis siekia 30 eurų. Asmens, uždirbančio 2000 eurų į rankas, parama siekia beveik 100 eurų. Už tiek galima net 19 vaikų aprūpinti jiems labai reikalingomis higienos priemonėmis. Vis tik, anot M.Pūčio, kad ir koks atlyginimas būtų, nereikšmingos ar per mažos sumos – nėra.

„Skaičiuoklėje išskyrėme ir tai, ką galima padaryti su parama, gauta iš mažiausią atlyginimą uždirbančių žmonių. 1,2 proc. parama nuo minimalaus atlyginimo yra maždaug 10 eurų. Tai reiškia, kad vieną vaiką, lankantį vieną iš mūsų dienos centrų, galime visą savaitę aprūpinti pietumis.

Tai yra labai vertinga. O jeigu tokių žmonių, kurie tiki mūsų organizacijos misija, yra nemažai, galime nudirbti labai prasmingų darbų. Juk ir jūra iš lašų yra sudaryta“, – šypsosi pašnekovas.

Daugelis savo pinigus patys nežinodami atiduoda valstybei

Anot M.Pūčio, tiek nevyriausybinės, tiek kitos organizacijos privalo labiau edukuoti visuomenę apie šią paramą, mat maždaug pusė pajamas deklaruojančių asmenų savo 1,2 proc. tiesiog niekam neskiria. Taip šie pinigai grįžta į valstybės biudžetą bendroms reikmėms.

„Tai reiškia, kad ši paramos dalis – tai yra 1,2 proc. – žmogui nieko nekainuoja. O skirdamas šią savo pajamų dalį kiekvienas gali pasirinkti kam padėti – vaikams ar kitam svarbiam tikslui“, – aiškina Individualaus rėmimo vadovas.

Ragindamas patiems rinktis, kur nukeliaus jų pajamų dalis, M.Pūtys ir atskleidžia, ir kuo GPM parama jų organizacijai tokia reikšminga. Esą būtent ji leidžia SOS vaikų kaimams nenutrūkstamai teikti paslaugas tiems, kuriems jų labiausiai reikia.

„Mūsų paslaugos nėra vienkartinės. Vaikams ir šeimoms reikalinga nuolatinė, nenutrūkstanti pagalba, tad gaudami paramą galime tai užtikrinti. Šiuos pinigus visada skirstome pagal tai, ko tuo metu paslaugų gavėjams labiausiai reikia. Galiu pasidalinti, kad didelė pinigų dalis išleidžiama specialistams, ypač – psichologams.

Jų ypatingai reikia vaikams, kurie neretai pas mus atkeliauja su įvairiausiomis traumomis. Ne veltui jie mūsų organizacijoje atsiduria po to, kai šeima patenka į Vaikų teisių apsaugos tarnybos akiratį. Psichologų darbas su vaikais gali trukti ir keletą metų, jiems gali reikėti ir kelių konsultacijų per savaitę.

Ir viskas tam, kad jie grįžtų į normalią emocinę būseną, imtų normaliai funkcionuoti kasdien, galėtų vėl pasitikėti suaugusiaisiais, susikauptų pamokose ir panašiai. Kitaip tariant, ši parama padeda mums įgyvendinti svarbiausią mūsų tikslą – kad vaikas augtų mylinčioje ir saugioje aplinkoje, o tai tikrai užtrunka ilgą laiką“, – sako jis.

Džiaugiasi ir pozityviais pasiekimais

SOS vaikų kaimai džiaugiasi, kad dėl šią paramą skiriančių ar kitaip aukojančių asmenų ir įmonių gali džiaugtis įvairiomis pergalėmis. Štai jų globoti broliukai buvo įvaikinti ir iškeliavo gyventi į Jungtines Amerikos Valstijas. Dar viena jų organizacijos globotinė dėl pagalbos, kurios sulaukė, galėjo išvykti studijuoti į Klaipėdoje esantį tarptautinį universitetą.

Tačiau tai – tik keli globotinių pasiekimai, kuriais džiaugiasi organizacija. Kasdien ji teikia platų paslaugų spektrą, tad mažomis pergalėmis gali džiaugtis bene kiekvieną dieną. 2023-iaisiais SOS vaikų kaimai paslaugas teikė Vilniaus, Šiaulių, Alytaus, Klaipėdos miestų ir Varėnos bei Alytaus rajonų savivaldybėse.

Daugiausia dėmesio organizacija praėjusiais metais skyrė šeimų stiprinimui, kad kiekvienas vaikas galėtų augti mylinčioje aplinkoje. Vien Vilniuje per metus Šeimų stiprinimo programa suteikė arti 50 tūkst. paslaugų. Įvairios šeimai reikalingos paslaugos vidutiniškai per mėnesį pasiekia bene 600 vaikų, per metus – arti 2400 šeimos narių.

Savo ruožtu vaikų dienos centrai suteikė pagalbą 127 vaikams ir jų šeimoms. Visuose centruose pagalbą teikė ne tik socialiniai darbuotojai, bet ir psichologai.

O štai SOS vaikų kaimų Globos centras pagalbą suteikė arti 7 tūkst. asmenų. Viena svarbiausių pagalbos formų – psichologinė. Centras daugiau nei 600-ams asmenų teikė psichologo–psichoterapeuto konsultacijas.

Organizacija itin didžiuojasi ir džiaugiasi krizių centro „Viena stotelė“ sėkme – ši įstaiga, visas paslaugas teikianti po vienu stogu, galėjo padėti daugiau nei 400 asmenų. Šiame krizių centre pagalba teikiama šeimoms, išgyvenančiomis krizines situacijas, kurių pačios išspręsti jau nebegali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius