TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2023 02 27 /14:37

Kokios sumos surinktos likus savaitei iki rinkimų? Tarp didžiųjų partijų įsiterpė M.Majauskas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad, likus 7 dienoms iki savivaldybių tarybų ir merų rinkimų, rinkimų politinėms kampanijoms finansuoti politinės kampanijos dalyviai jau yra gavę 5 mln. 476 tūkst. 841 eurus, rašoma VRK pranešime žiniasklaidai.
Startuoja projektas „Egzaminas merui“
Startuoja projektas „Egzaminas merui“ / Igno Krakio fotomontažas

Remiantis politinės kampanijos iždininkų pateiktais duomenimis, didžiausią dalį šios sumos – 3 832 670 eurų – sudaro lėšos, kurias pervedė pačios politinės organizacijos.

1 440 502 eurus iki š. m. vasario 26 d. yra suaukoję fiziniai asmenys (kandidatų į savivaldybės tarybą lėšos taip pat apskaitomos kaip fizinių asmenų aukos). Dar 203 668 eurus yra skyrę kandidatai į merus iš savo asmeninių lėšų.

Tiesa, dalis šių lėšų jau išleista, tai yra apmokėta 3 190 876,66 euro politinės kampanijos išlaidų.

VRK informacija/Partijų gauti pinigai prieš Savivaldybių tarybų ir merų rinkimus
VRK informacija/Partijų gauti pinigai prieš Savivaldybių tarybų ir merų rinkimus

Daugiausia lėšų, likus savaitei iki rinkimų, sukaupė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 1 mln. 092 tūkst. eurų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga sukaupė 781 tūkst. eurų, Lietuvos socialdemokratų partija – 704 tūkst. eurų, Liberalų sąjūdis – 539 tūkst. eurų, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 423 tūkst. eurų, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 385 tūkst. eurų, Laisvės partija – 236 tūkst. eurų, Darbo partija – 231 tūkst. eurų, partija „Laisvė ir teisingumas“ – 154 tūkst. eurų.

Tarp partijų įsiterpė nepriklausomas kandidatas Mykolas Majauskas, kandidatuojantis į Vilniaus merus, kurio piniginėje – 151 tūkst. eurų. Už jį mažiau turi Lietuvos regionų partija – 130 tūkst. eurų bei kitos partijos ir politiniai komitetai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

VRK primena, kad galima priimti aukas, suteiktas iki kovo 3 d. Tokiu atveju, jei auka buvo pervesta vėliau negu paskutinę darbo dieną iki rinkimų agitacijos draudimo pradžios, ją priimti yra draudžiama.

Po kovo 3 d. į politinės kampanijos sąskaitą lėšas pervesti gali tik:

· politinė organizacija, jei veda lėšas į savo ar kandidatų sąrašo politinės kampanijos sąskaitą, tačiau negalima pervesti lėšų į kandidatų į merus politinės kampanijos sąskaitas, jei tie kandidatai registruoti savarankiškais kampanijos dalyviais;

· kandidatai į merus, kurie yra registruoti savarankiškais dalyviais ir perveda lėšas į savo politinės kampanijos sąskaitą;

· kandidatai į merus, registruoti atstovaujamaisiais kampanijos dalyviais, jei lėšas perveda į jiems atstovaujančio dalyvio (politinės organizacijos, kandidatų sąrašo) politinės kampanijos sąskaitą.

Antrajame ture dalyvaujančių kandidatų į merus kampanijoms finansuoti bus galima aukoti nuo kovo 6 d. iki kovo 17 d.

VRK gradikas/VRK grafikas
VRK gradikas/VRK grafikas

Aukas bus galima pervesti į paties kandidato politinės kampanijos sąskaitą, jeigu jis registruotas savarankišku politinės kampanijos dalyviu, arba jį atstovaujančio savarankiško dalyvio (kandidatų sąrašo, politinės organizacijos) politinės kampanijos sąskaitą.

SVARBU! Politinės kampanijos dalyvis neturi teisės naudoti politinei kampanijai finansuoti gautų, tačiau politinės kampanijos finansavimo apskaitos žiniaraštyje neregistruotų aukų.

Detali informacija apie tai, kas, kada ir kokią sumą paaukojo politinės kampanijos dalyviams, skelbiama ir nuolat atnaujinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius