Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 09

Kokių duomenų trūko sulaikant Michailą Golovatovą, Austrija neatsako

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigia, kad ir po antro lietuvių apsilankymo Austrijoje nepaaiškėjo esminiai atsakymai, kodėl Austrija nepraėjus nė parai po sulaikymo paleido įtariamąjį Sausio 13-osios byloje Michailą Golovatovą.
Michailas Golovatovas
Michailas Golovatovas / flgm.ru nuotr.

R.Šimašius vadina keistu Austrijos elgesį, kai ši teigdama, jog pratęsti M.Golovatovo sulaikymą pritrūko informacijos iš Lietuvos, per pusantro mėnesio nesugebėjo atsakyti, kokių duomenų konkrečiai buvo maža.

„Taip, man tai atrodo keista. Manau, jeigu būtų aiškūs atsakymai, jie būtų pateikti dar rugpjūčio mėnesį. (...) Austrijos pusė aiškina, kad trūko duomenų apie konkretų M.Golovatovo vaidmenį, tačiau kokių duomenų jiems trūko, mes iki šiol atsakymo neturime“, – penktadienį sakė ministras.

Pasak jo, Austrija negali paaiškinti ir kodėl M.Golovatovas, jei jam nebuvo privaloma taikyti Europos arešto orderį, buvo sugrąžintas į Maskvą, o ne išleistas dalyvauti konferencijoje Austrijoje.

Į kokius klausimus tarptautinė darbo grupė, ketvirtadienį dirbusi Austrijoje, rado atsakymus, R.Šimašius nekonkretizavo.

Pasak jo, aiškėja tiek, kad austrai nebėra kategoriškai įsitikinę, jog Europos orderis taikytinas tik nuo 2002 metų, bet ne į praeitį.

Daugiau į Austriją Teisingumo ministerijos atstovai vykti nebeplanuoja. Toliau darbai bus tęsiami nuotoliniu būdu. Tačiau ministras abejoja, kad pavyks pasiekti bendrą Lietuvos ir Austrijos nuomonę M.Golovatovo paleidimo klausimu.

Teisingumo ministras teigia matantis vieną šios istorijos pliusą: po skandalo, kilusio Austrijoje, M.Golovatovas po Europą laisvai nebevažinės, nes visos ES šalys tapo jautresnės Lietuvai svarbiu klausimu.

„Aš esu tikras, kad jei ponas M.Golovatovas dabar vyktų į ES šalį, jis būtų sulaikytas ir perduotas Lietuvai. Ne be reikalo jis nori, kad jam būtų panaikintas Europos arešto orderis. Jis nori laisvai keliauti. Aš jam galiu pasiųsti paprastą žinią: jei jis nori keliauti, jis turi atvykti į Lietuvą. Jei jis būtų pripažintas kaltu, tada atliks bausmę ir galės keliauti laisvai kiek tik nori“, – kalbėjo ministras.

Austrija ir toliau laikosi pozicijos, kad jos pareigūnai elgėsi teisėtai. Jie liko nenubausti.

Rusijos pilietis M.Golovatovas liepos 14-ąją buvo sulaikytas Vienos oro uoste, bet praėjus mažiau nei parai paleistas. M.Golovatovas yra įtariamas vadovavęs Televizijos bokšto šturmui 1991 metų sausio 13-ąją. Lietuva jam yra išdavusi Europos arešto orderį. Tačiau Austrija įtariamąjį paleido, nes esą Lietuvos prokurorai laiku nepateikė duomenų.

Austrijos prezidentas penktadienį dar kartą pareiškė, kad Austrija turėjo paleisti įtariamąjį, nors ir suprato įvykio reikšmę Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius