Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 28 /14:10

Komisijos išvada: Kęstutis Pūkas nusipelnė apkaltos

Seimo specialioji komisija penktadienį nusprendė siūlyti pradėti apkaltos procesą seksualiniu priekabiavimu apkaltintam Seimo nariui Kęstučiui Pūkui. 15min žiniomis, už tokį sprendimą balsavo 6 iš 8 penktadienio posėdyje dalyvavusių Seimo narių. Seimo narys K.Pūkas, komisijos nuomone, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.
Kęstutis Pūkas
Kęstutis Pūkas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienio posėdyje nedalyvavo „valstiečiai“ Levutė Staniuvienė, Virginija Vingrienė ir Andriejus Stančikas bei liberalas Simonas Gentvilas.

Už K.Pūkui nepalankias formuluotes balsavo „valstiečių“ frakcijos atstovės Dovilė Šakalienė ir Rūta Miliūtė, konservatoriai Vytautas Kernagis, Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė ir socialdemokratė Raminta Popovienė.

„Tvarkietis“ Rimas Andrikis ir Lenkų rinkimų akcijos atstovas Česlavas Olševskis susilaikė.

Į komisijos posėdį buvo atvykęs ir pats K.Pūkas su advokatu, tačiau jo buvo paprašyta išeiti iki tol, kol bus priimtos išvados. Tuomet Seimo narys buvo pakviestas į komisijos posėdį.

Žemino veiksmais, žodžiais, kūno kalba

Komisija, atsižvelgdama į nustatytas aplinkybes bei nurodytus argumentus, mano, kad Seimo narys K.Pūkas savo padėjėjas ir kandidates į šias pareigas „veiksmais, žodžiais ir neverbaline kūno kalba“ žemino, jos akivaizdžiai buvo diskriminuojamos dėl jų socialinės padėties.

Intymių moters kūno vietų aptarinėjimas darbo pokalbio metu, žeminimas moterų, su kuriomis jis bendravo kaip su kandidatėmis, ir kurios jam dirbo, vienareikšmiškai pažeidžia ne tik tų moterų orumą, – kalbėjo D.Šakalienė.

Todėl komisija mano, kad K.Pūkas savo elgesiu diskreditavo valstybės ir Seimo autoritetą, sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

„Komisija, atsižvelgdama į tai, kas išdėstyta, padarė išvadą pripažinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos siūlymus pradėti apkaltos procesą pagrįstais ir konstatuoti, kad yra pagrindas pradėti Seimo nariui K.Pūkui apkaltos procesą Seime“, – teigė komisijai vadovavusi D.Šakalienė.

Pasak jos, komisijos išvados paremtos keturių moterų liudijimais apie K.Pūko elgesį jau tuomet, kai jis buvo davęs Seimo nario priesaiką.

Komisijos pirmininkė tikino, kad buvo nustatyta, jog K.Pūkas su kandidatėmis į patarėjas kalbėjo apie jų intymias kūno vietas, o to esą neneigė ir pats Seimo narys. Liudydamas komisijai jis tokius pokalbius vadino bandymu „dvasiškai pakylėti savo darbuotojus į aukštesnį lygį“.

„Aš manau, kad intymių moters kūno vietų aptarinėjimas darbo pokalbio metu, žeminimas moterų, su kuriomis jis bendravo kaip su kandidatėmis, ir kurios jam dirbo, vienareikšmiškai pažeidžia ne tik tų moterų orumą. Tai pažemina Seimo reputaciją, tai vienareikšmiškai yra nesuderinama su įstatymų leidėjo pareigomis ir atsakomybe“, – teigė D.Šakalienė.

D.Šakalienė atkreipė dėmesį, kad komisijos darbas buvo labai sudėtingas, nes K.Pūkas bandė visais įmanomais būdais vilkinti ir trukdyti komisijos darbą, kaltino komisiją pažeidžiant jo teisę į gynybą. Tačiau Seimo Etikos ir procedūrų komisija pažeidimų komisijos darbe nerado.

Paklausta, ar K.Pūkas nežemino komisijos narių, D.Šakalienė atsiduso, bet nuo komentarų susilaikė.

K.Pūkas kaltas nesijaučia

K.Pūkas vos žiniasklaidai pradėjus viešinti moterų pasakojimus atsiprašė tų moterų, kurios galėjo įsižeisti. Tačiau savo kaltės dėl tokių nuoskaudų Seimo narys iki šiol nejaučia.

Galvos aš niekur nenuleisiu, – pareiškė K.Pūkas.

„Žiūrėkit, aš atsiprašiau žmonių, kuriuos galimai kas nors įžeidė pokalbių metu. Ar nesuprasta, ar suprasta, bet aš nė vienos nei tyčia, nei netyčia neįžeidžiau, nežeminau ir nė prie vienos nepriekabiavau. Nė prie vienos“, – tvirtino Seimo narys.

Jis tikina, kad komisija buvo neobjektyvi, neleido jam naudotis teise į gynybą, neišklausė jo siūlomų liudininkų, nežiūrėjo jo pateiktos vaizdo medžiagos.

„Manau, kad vienašališkai padarytas sprendimas, kuris manęs netenkina“, – sakė jis.

K.Pūkas nujaučia, kad greičiausiai teigiamai dėl išvadų balsuos ir visas Seimas, tačiau sako esąs pasiryžęs gintis iki galo.

„Žinoma (ginsiuosi iki galo – red.past.), o ką aš turiu nuleisti galvą? Prieš ką? Prieš jus? Prieš tuos, kurie sprendžia? Galvos aš niekur nenuleisiu“, – kalbėjo Seimo narys.

Seimas spręs antradienį

K.Pūko apkaltos komisija savo išvadą, yra ar nėra pagrindo pradėti apkaltos procesą Seime, turi pateikti iki gegužės 1 dienos.

Pagal Seimo statutą, nutarimo projektas, kuriuo apkaltos procesas nutraukiamas arba pradedamas, turės būti pateiktas artimiausiame posėdyje. Dokumentas priimamas paprasta plenariniame posėdyje dalyvaujančių Seimo narių dauguma.

Jei pritariama specialiosios tyrimo komisijos išvadai, kad yra pagrindas pradėti apkaltos procesą, Seimas kreipiasi į Konstitucinį Teismą išvados, ar asmens, kuriam pradėta apkaltos byla, konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

Apkalta K.Pūkui inicijuota žiniasklaidai paskelbus apie galimą Seimo nario seksualinį priekabiavimą per darbo pokalbius. Kelios merginos dėl to kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, pradėtas tyrimas. K.Pūkas savo kaltę neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius