Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 20

Komiška situacija: šiukšlių neveža, nes konteineris neišstumtas, tik kad jis po žeme

Neišvežtos atliekos dažnam bado akis. Juk nemalonu, kai kaupiasi jų krūvos šalia naujai įrengtų konteinerių. Ir esą dėl pačių gyventojų kaltės, kadangi jie neišstumia konteinerio. Tik kaip jį išstumti, kai konteineris pusiau požeminis? Arba dar blogiau – šiukšlės perpildo namo patalpose esančius konteinerius, nes vežėjas pasikeitė ir vienintelis atsakymas gyventojams tėra „Prašymas išnagrinėtas“.
Šiukšlių krūvos Vilniaus Fizikų gatvėje
Šiukšlių krūvos Vilniaus Fizikų gatvėje / 15min skaitytojo Tomo nuotr.

Reikia išstumti

Vilniaus Fizikų g. vieno namo gyventojai jau kurį laiką tik kraipo galvas stebėdami, kaip kaupiasi buitinės atliekos šalia jų konteinerio. Kaip 15min pasakojo čia gyvenantis Tomas, nuo rugsėjo 1 d. pasikeitė šiukšlių vežėjas, paslaugą dabar turi teikti „Ekonovus“.

„Tai nuo rugsėjo 2 d. šiukšlės nebuvo vežamos. Priežastys – vienoje iš nuotraukų: konteineris neišstumtas, bet jis ir negali būti išstumtas, nes tai yra mišrių atliekų pusiau požeminis konteineris. Paskambinus „Ekonovus“ jie teigia, kad du kartus (buvo ir trečias kartas) atsiuntė netinkamą šiukšlių išvežimo mašiną. Tris kartus!“ – piktinosi Tomas.

Jo atsiųstoje nuotraukoje išties matosi trys įrašai apie tai, kad rugsėjo 2 d. vežėjai tvirtina, jog „Neįmanoma privažiuoti prie konteinerio dėl atliekų turėtojo kaltės“, o rugsėjo 4 ir 6 d. – „Konteineris neišstumtas į konteinerio paėmimo vietą“. Tik kad konteineris prie šio namo yra naujas, toks, kokius Vilniaus miesto savivaldybė tikisi turėti visur mieste ir po truputį juos stato.

15min skaitytojo Tomo nuotr./Pranešimas dėl šiukšlių nesutvarkymo Fizikų gatvėje
15min skaitytojo Tomo nuotr./Pranešimas dėl šiukšlių nesutvarkymo Fizikų gatvėje

Nerado kaltų

Dar su kitokia situacija susidūrė Kernavės g. gyventojai. Atliekos jų namo patalpose, kur stovi konteineris, kaupėsi net keturias savaites, kol jiems pagaliau pavyko išsireikalauti, kad vežėjas jas išvežtų.

„Nuo atliekų surinkimo reformos pradžios Vilniuje praėjo jau nemažai laiko (reforma įgyvendinama nuo 2018 m. gegužės 1 dieną – red. past.), tačiau atliekų išvežimas periodiškai stringa ir baisiausia, kad niekas neprisiima atsakomybės. Kernavės gatvėje, Šnipiškių rajone, tai yra – Vilniaus centre, daugiabučio namo gyventojai buvo priversti kentėti didelius nepatogumus dėl neišvežamų atliekų. Per keturias savaites kelis kartus kreipėmės ir į UAB „VSA Vilnius“ bei į Komunalinių atliekų tvarkymo skyrių Vilniaus miesto savivaldybėje, visur atsakymas vienas „Prašymas išnagrinėtas“. O atliekos puvo keturias savaites naujai pastatyto namo patalpose“, – apie situaciją pasakojo šio namo gyventoja Ana.

Šiukšlės Vilniaus Kernavės g. viename iš namų
Šiukšlės Vilniaus Kernavės g. viename iš namų

Ji tvirtino jau nebežinanti, kur ir kreiptis, nes esą valdininkai į gyventojų skundus neįsiklauso, situacijos nesuvaldo, nors mokesčius iš gyventojų susirenka.

„VSA Vilnius“ paskutinio konkurso metu neteko savo turėtų teritorijų Vilniaus mieste ir atliekų čia jau nebeveža. Tad gyventojams teko visų pirma aiškintis, kad gi yra tas naujasis atliekų vežėjas iš jų namo. „Po keturių savaičių kovos (kitaip nepavadinsi), po ketvirto surašyto protokolo atliekų vežimo kompanijai „Econovus“, namo šiukšlės buvo išvežtos. Dabar mums belieka tikėtis, kad toks dalykas nebesikartos, nes kažkaip paveikti arba priversti atlikti pareigą tinkamai nėra jokių galimybių“, – skundėsi vilnietė.

Šiukšlės Vilniaus Kernavės g. viename iš namų
Šiukšlės Vilniaus Kernavės g. viename iš namų

15min pasiekia ir daugiau panašių skundų. Nes mieste vis dar yra vietų, kur komunalinės atliekos kaupiasi, ir gyventojai tikina nesuprantantys, ar pasikeitė atliekų vežimo grafikai, ar kitos priežastys lemia, jog vežėjams vis turima pastabų.

Tikina, kad viskas vyksta sklandžiai

Savivaldybės įmonės „VASA“ Atliekų vežėjų kontrolės skyriaus vadovas Mantas Baltrušaitis patvirtino, kad 2019 m. rugsėjo 1 d. pasikeitė vežėjas pirmojoje aptarnavimo zonoje „Verkiai-Žirmūnai“ – mišrias komunalines atliekas surenka UAB „Ekonovus“ vietoje ankstesnio vežėjo UAB „Ecoservice“.

„Dėl Jūsų nurodyto atvejo, norime pastebėti, kad ankstesnis vežėjas pateikė netikslią informaciją apie prie Fizikų g. 16 esančio konteinerio tipą ir tūrį. Vežėjui neradus 0,24 kub. m tūrio konteinerio, buvo fiksuojamas neišstūmimo faktas. Situacija buvo išsiaiškinta ir konteineris nuo rugsėjo 9 d. aptarnaujamas pagal grafiką“, – teigė M.Baltrušaitis.

Ankstesnis vežėjas pateikė netikslią informaciją apie prie Fizikų g. 16 esančio konteinerio tipą ir tūrį.

„VASA“ patvirtino gavusi skundą ir dėl atliekų neišvežimo Kernavės g. 56. Tačiau esą viskas buvo išsiaiškinta ir šiuo metu šis konteineris aptarnaujama pagal grafiką.

„Naujose sutartyse numatyta, kad skundus dėl atliekų neišvežimo nagrinėja atliekų vežėjas. Gyventojai turėtų informuoti „VASA“, jeigu vežėjas neišnagrinėjo arba netinkamai išnagrinėjo jų skundus dėl netinkamo atliekų surinkimo ir vežimo.

Galime patikinti, kad viskas vyksta sklandžiai: informacija valdoma, konteinerių kiekis, vietos, grafikai kontroliuojami „VASA“. Vežėjams pajėgumų pakanka, gyventojai gali patirti nebent laikinų nepatogumų, kurie operatyviai šalinami. Ir toliau dėsime visas pastangas, kad būtų užtikrintas tinkamas atliekų surinkimo ir vežimo paslaugų teikimas, o pasikeitus atliekų vežėjui, gyventojai susidurtų su kuo mažesniais nepatogumais“, – tikino M.Baltrušaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius