-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 11

Konfliktuotojai nusitaikė į Kėdainių Juozo Paukštelio progimnaziją

Koronavirusas atnešė daug įtampos į kiekvieno žmogaus kasdienį gyvenimą, o daugiausia neaiškumo ir streso buvo patirta rugsėjo pirmąją – išleidžiant atžalas į darželius ir mokyklas. Nenuostabu, kad gerokai griežtesnė ugdymo įstaigų tvarka tinka ne visiems tėvams, vis dėlto dauguma tėvų geba protingai ir blaiviai įvertinti situaciją bei prisitaiko prie pokyčių. Tačiau yra ir tokių, kurie rėkimu ir kaltinimais bando apeiti vidinę mokyklos tvarką. Neseniai buvo paviešintas Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijoje įvykęs incidentas, sukeltas vaiką į mokyklą atlydėjusios aršios mamytės.
Susuktame filmuke pasinaudodamas manipuliacijoms lengvai pasiduodančių tėvų dėmesiu, K.Juraitis įterpė ir politinę reklamėlę.
Susuktame filmuke pasinaudodamas manipuliacijoms lengvai pasiduodančių tėvų dėmesiu, K.Juraitis įterpė ir politinę reklamėlę. / www.youtube.com stopkadrai

Paviešino filmuotą medžiagą

Internete jau išplito buvusio kandidato į prezidentus Kazimiero Juraičio, teisto dėl smurto prieš mediką ir pareigūnus, bei kraštutinėmis pažiūromis garsėjančio veganizmo propaguotojo kraštiečio Žilvino Užkuraičio sukurpta tendencinga ir žmones gąsdinanti video medžiaga, kuria pasidalinta vaizdo įrašų platformoje youtube.com bei socialiniame tinkle.

Video medžiagoje suplakta iš dviejų atskirų šaltinių gauta informacija, o pagrindinis akcentas uždėtas ant Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos – neva šioje ugdymo įstaigoje vyksta kažin kokie baisūs dalykai.

Viskas, be abejo, įvyniota į kraštutinius epitetus dabartinei valdžiai, jos priimtiems sprendimams, pajuokiamai atsiliepiama apie visą Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos bendruomenę.

„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr./Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos direktorė Tereza Sotnik sako – yra daugybė liudininkų, kurie matė, kaip elgėsi pirmokėlio mama. Jie galės patvirtinti, jog ne tik mamos niekas nestumdė, bet, priešingai – mama pati elgėsi itin agresyviai pedagogų ir direktorės atžvilgiu
„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr./Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos direktorė Tereza Sotnik sako – yra daugybė liudininkų, kurie matė, kaip elgėsi pirmokėlio mama. Jie galės patvirtinti, jog ne tik mamos niekas nestumdė, bet, priešingai – mama pati elgėsi itin agresyviai pedagogų ir direktorės atžvilgiu

Prašė neviešinti, bet... paviešino

Video medžiagoje K.Juraitis pirmiausia rodo mokyklos sutartį, kurią įvertina, kaip „tiesioginę grėsmę vaikų sveikatai ir gyvybei“.

Tokią išvadą jis padarė dėl to, kad sutartyje nurodoma, jog įtariant, kad vaikas padarė teisės aktų pažeidimą, yra apsvaigęs nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų, susirgo užkrečiamąja liga, nesilaiko kūno higienos normų reikalavimų, gimnazija pasilieka teisę kreiptis į kompetentingas institucijas, o „sąmoninga“ mama pasipiktino sugalvojusi, kad mokykla nesiruošia apie šiuos dalykus pranešti tėvams, nors tokio atskiro punkto sutartyje net nėra.

Ši video medžiagoje rodoma sutarties nuotrauka – iš vienos Klaipėdos gimnazijų, apie kurią K.Juraitis neaiškiai numykia, kad informacija atkeliavo iš pajūrio. Tačiau vos tai paminėjęs, šauna link Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos, sudarydamas vaizdą, kad ir sutartis, ir filmuota medžiaga yra iš ten.

Tomo Bičiūno nuotr./Dėl į Juozo Paukštelio progimnaziją vaiką atlydėjusios mamos sukelto konflikto, progimnazijos administracijai teko kviesti policiją
Tomo Bičiūno nuotr./Dėl į Juozo Paukštelio progimnaziją vaiką atlydėjusios mamos sukelto konflikto, progimnazijos administracijai teko kviesti policiją

Paviešintas Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos pirmoko mamos ir Ž.Užkuraičio susirašinėjimas: „Šiandieną ryte norėjau palydėti į klasę, tik antra diena kaip eina. Vaikas pats prašė, kad palydėčiau, bet mokytoja su direktore nustūmė vaiką nuo manęs. Aš tada praėjau ir lipau lydėti vaiką, ir direktorė iškvietė man policiją už viešosios tvarkos pažeidimą. Leido eiti namo, sakė pati sulauks, o mane turbūt iškvies pagal pareiškimą.

Prie vaiko šaukė, kad kvies policiją, vaikas apsiverkė. Prašiau sutarties kopijos, sakė, kam jos reikia. Pasakiau, kad turiu teisę turėti. Pažadėjo duoti 12 val., kai ateisiu pasiimti vaiką. Reikalavo, kad ištrinčiau filmuotą medžiagą. Pasakiau, kad čia mano gynybai“.

Laiško pradžioje aiškiai matomi parašyti mamos žodžiai „tik neviešinkit ir pasaugokit“.

www.youtube.com stopkadras/Štai čia aiškiai matomi laiško pradžioje parašyti mamos žodžiai „tik neviešinkit ir pasaugokit“. Tačiau „neviešintinas ir saugotinas“ susirašinėjimas ir apkarpyta video medžiaga atsidūrė internete
www.youtube.com stopkadras/Štai čia aiškiai matomi laiško pradžioje parašyti mamos žodžiai „tik neviešinkit ir pasaugokit“. Tačiau „neviešintinas ir saugotinas“ susirašinėjimas ir apkarpyta video medžiaga atsidūrė internete

Taip tik „neviešintinas ir saugotinas“ susirašinėjimas ir apkarpyta video medžiaga atsidūrė internete, o K.Juraitis situaciją apibendrino taip, kad mokykloje visi „su namordnikais demonstruoja uolumą ir paklusnumą nusikalstamiems įsakymams.“

Stumdėsi ir šaukė pati

Iš video paaiškėjo, kad konflikto iš tiesų būta J.Paukštelio progimnazijoje, kur savo „tiesas“ įrodinėjančiai supermamytei buvo iškviesta policija, tačiau „Rinkos aikštės“ žurnalistams susisiekus su Juozo Paukštelio progimnazijos direktore Tereza Sotnik išaiškėjo visai kitokios šios situacijos aplinkybės nei pateikiama K.Juraičio siužete.

Pasirodo, vaikas jau į mokyklą įžengė išsigandęs, liūdnom, ašarotom akim. Direktorei ir auklėtojai pabandžius jį pašnekinti, mama pradėjo kalbėti pakeltu balso tonu, ėmė priešiškai elgtis, šmeižė progimnaziją, filmavo aplink esančius mokyklos bendruomenės narius – nors filmuoti mokykloje griežtai draudžiama, o apie vaikų filmavimą kalbos net būti negali – tai yra labai rimtas duomenų apsaugos įstatymo pažeidimas. Tačiau, panašu, įstatymai šiai personai negalioja.

„Kiekvieną vaiką pasitinka mokytojai, norime atėjimą į mokyklą ir į klasę padaryti kuo sklandesnį ir saugesnį.

Pamačiau įeinantį šį vaiką ir norėdama padrąsinti pasilenkiau prie jo ir paklausiau: „Kodėl tavo akytės tokios liūdnos?“

Jūs pagalvokite, vos trečia diena mokykloje, pirmokams ir taip viskas nauja, nedrąsu, o čia suaugęs žmogus prie vaikų šitaip elgiasi...

Nenorėdama mūsų girdėti, mama su vaiku veržėsi klasės link, jos tonas vis kilo, mama pradėjo filmuoti. Mes įspėjome, kad filmuoti mokyklos teritorijoje negalima, bet ji nepakluso, nesiliovė filmuoti ir prasibrovus iki klasės ėmė filmuoti pirmokus. Filmuodama ir kalbėdama pakeltu, isterišku tonu, gąsdino vaikus.

Jūs pagalvokite, vos trečia diena mokykloje, pirmokams ir taip viskas nauja, nedrąsu, o čia suaugęs žmogus prie vaikų šitaip elgiasi...“ – pasakojo T.Sotnik.

Iškvietė policiją

Policija neadekvačiai besielgiančiai mamai iš tiesų buvo iškviesta.

„Rugsėjo 3 dieną prieš pamokas pradinių klasių mokytojai, pasitikdami savo mokinius prie progimnazijos įėjimo durų, buvo liudininkai nemalonaus incidento, kurį sukėlė vieno mokinuko mama, savo elgesiu akivaizdžiai ignoruodama mokyklos susitarimus dėl saugumo priemonių.

Ji kėlė sumaištį, kalbėjo pakeltu tonu, šūkavo, šmeižė progimnazijos vadovybę, elgėsi agresyviai, filmavo mokinius ir mokyklos darbuotojus mokyklos pastato viduje ir nesiliovė to daryti net įspėta, kad tai yra draudžiama.

Nepavykus susikalbėti su mama, mokytojų prašymu teko imtis kraštutinių priemonių – kviesti policiją dėl viešosios tvarkos pažeidimo“, – sakė mokyklos direktorė.

Tiesa, policijos pareigūnai apsiribojo tik pokalbiu su mama.

„Atvykusius pareigūnus pasitiko direktorė, kuri nurodė, kad įvestos naujos taisyklės COVID-19 metu, kurių nesilaikoma, į pastabas nereaguojama, ir prašė pakalbėti su mama.

Pareigūnai pabendravo su mama. Skundų, pareiškimų nebuvo gauta“, – informavo Lietuvos policija.

Mokyklos direktorė sako, kad toks mamos elgesys bus aptartas progimnazijos tarybos posėdyje. Neatmetama galimybė, kad bus kreipiamasi į teisėsaugą dėl teisinio mamos veiksmų įvertinimo.

Dauguma – supratingi

Visgi direktorė pasidžiaugė, kad absoliuti dauguma tėvų yra supratingi ir blaiviomis akimis žiūri į susidariusią situaciją. Nors po tokio vienos personos akibrokšto ir savo versijos pasidalijimo viešojoje erdvėje, kai kurie tėvai taip pat ima nerimauti – kodėl vienai rėkiančiai galima vaiką lydėti į klasę, o kitiems, ramiems tėveliams – ne?

„Labai gaila, kad ši mama nėra linkusi kalbėti ir bendradarbiauti su progimnazija, todėl sunku vertinti, kas skatina tokį jos elgesį. Ir tarp kitų tėvų gali kilti nepasitenkinimas – kodėl vieni sau leidžia daugiau už kitus.

Esame atsakingi už savo darbuotojų, mokinių ir jų artimųjų sveikatą. Turime suvokti, kad sėkminga mokyklos veikla priklauso nuo visų jos grandžių darnumo, tarpusavio supratimo ir pastangų. Ir jei bent viena grandis nesuveikia, trikdomas visos sistemos darbas.

Tikiuosi, kad visos grandys sėkmingai veiks, ypač šiuo sudėtingu laikotarpiu, kada turime kaip niekad susitelkti ir savo elgesiu, jei ne padėti, tai bent nekenkti ir netrukdyti progimnazijos, užtikrinančios visos bendruomenės, kiek įmanoma, saugesnę aplinką, veiklai“, – viliasi T.Sotnik.

Sutartį turėjo

Neįleista į klasę mama ėmėsi kitos taktikos – puolė mokyklą, esą ši nedavė jai Mokymo sutarties kopijos. Tačiau paaiškėjo, kad sutartis yra prieinama mokyklos internetinėje svetainėje, o fiziškai sutarties atiduoti tą pačią minutę neįmanoma, kol nėra suvesti vaiko duomenys į Mokinių registrą. Kaip ir buvo žadėta mamai, sutarties popierinį variantą ji galėjo pasiimti atsiimdama vaiką, rugsėjo 3 dieną. O jeigu sutarties norėta anksčiau, buvo galima paprasčiausiai ją atsispausdinti pačiai.

Maža to, sutartyje tikrai nėra jokio punkto, kuris leistų sergantį ar prasikaltusį vaiką atiduoti atitinkamų institucijų darbuotojams. Visuomet dėl bet kokio dalyko, nutinkančio su vaiku, pirmiausia yra informuojami tėvai.

„Susipažinęs su sutartimi, vienas iš tėvų (globėjų, rūpintojų) ją pasirašo, taip patvirtindamas sutikimą su sutarties sąlygomis. Tėvai yra informuojami, kada pasirašyta ir registruota sutartis jiems bus grąžinta.

Mokymo sutarčiai yra priskiriamas registracijos numeris rugsėjo pradžioje, kai mokinys yra užregistruojamas Mokinių registre. Užregistruotos sutartys atiduodamos tėvams, jų kopijos saugomos mokinių asmens bylose.

Apie visus įvykius, susijusius su vaiko sveikata, visuomet pirmiausia yra informuojami mokinio tėvai.

Šiais mokslo metais naujovė yra tokia, kad mokinys, kuriam ugdymo proceso metu pasireikš karščiavimas ar ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymiai (pvz., sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), nedelsiant bus izoliuojamas. Tam progimnazijoje yra paruošta patalpa ir paskirtas atsakingas asmuo, kuris informuos tėvus (globėjus, rūpintojus) ir bus su vaiku iki jų atvykimo“, – akcentavo Juozo Paukštelio progimnazijos direktorė.

Pašaliniams asmenims – negalima

Tai, kad į klases tėvai eiti negali, patvirtino ir savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius.

Algimanto Barzdžiaus/„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr./Julius Lukoševičius: „Mokyklų vadovai įpareigoti užtikrinti, kad pašaliniai asmenys nepatektų į švietimo įstaigą.“
Algimanto Barzdžiaus/„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr./Julius Lukoševičius: „Mokyklų vadovai įpareigoti užtikrinti, kad pašaliniai asmenys nepatektų į švietimo įstaigą.“

„Mokyklų administracijos, mokyklų tarybos mokslo metų išvakarėse priėmė svarbius ir atsakingus sprendimus dėl ugdymo proceso organizavimo. Pirmosiomis dienomis, atsižvelgiant į realijas, šie sprendimai koreguojami.

Ugdymo įstaigos vadovaujasi operacijų vadovo sprendimais, kurie skirti tik švietimo įstaigoms. Prašome visuomenės, žiniasklaidos, tėvų gerbti šiuos sprendimus, laikytis nustatytų laikinųjų taisyklių.

Mokyklų vadovai įpareigoti užtikrinti, kad pašaliniai asmenys nepatektų į švietimo įstaigą, riboti mokinius atlydinčių, pasitinkančių tėvų patekimą į pastato vidų, nustatant tam skirtas erdves ar vietas.

Mokyklų vadovams pasiūlyta stiprinti komunikaciją su mokinių tėvais: naudoti įvairius komunikacijos įrankius, periodiškai informuoti tėvus, išklausyti tėvų lūkesčius, nuolat rengti nuotolinius susirinkimus.

Policijos iškvietimas yra kraštutinė priemonė, abi pusės savikritiškai turi įvertinti situaciją“, – kalbėjo skyriaus vedėjas.

Išimčių nėra

Griežtai į tokį mamos savivaliavimą sureagavo ir Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

„Tėvai turi paisyti mokyklos nustatytų taisyklių ir išimtys neturi būti daromos nė vienam tėvui, nė vienam vaikui, nes kitaip mokykla negalės išsireikalauti disciplinos ir tvarkos, kuri visiems turi būti vienoda ir užtikrinanti sklandų darbą.

Geriau būtų, kad susitarimas būtų pasiektas abiem pusėms priimtinu būdu, abiem pusėms iki galo supratus viena kitą ir išsiaiškinus aplinkybes bei reikalavimų pagrįstumą.

Esu įsitikinęs, kad mokyklos reikalauja tik pagrįstų dalykų – ypač koronaviruso sąlygomis. Pirmiausia – vaikų saugumas.

Pirmosios dienos mokykloje labai įtemptos visiems, ypatingai vaikai patiria daug įtampų, todėl nereikia sudaryti jokių papildomų dirgiklių, reikia kantrybės ir tėvams, ir mokytojams“, – sako A. Kacevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius