Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 29

Kongresmenų žmonos aplankė smurto aukas (nuotraukos)

Pirmadienį nuo smurto nukentėjusias Vilniaus moteris ir jų vaikus aplankė Lietuvoje besisvečiuojančių Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso narių žmonos.
JAV Kongreso narių žmonos Vilniaus miesto savivaldybės Motinos ir vaiko pensionui padovanojo kanceliariių priemonių, žemėlapių.
JAV Kongreso narių žmonos Vilniaus miesto savivaldybės Motinos ir vaiko pensionui padovanojo kanceliariių priemonių, žemėlapių. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 JAV Kongresas

Kol vyrai lankėsi Seime, moterys užsuko į Vilniaus miesto savivaldybės Motinos ir vaiko pensioną. „Dažnai keliaujame po įvairias šalis. Kol vyrai užsiima politiniais reikalais, mes aplankome vietos įstaigas. Ir dabar iš anksto galvojome, kad norėtume aplankyti vietą, susijusią su vaikais. JAV ambasada Lietuvoje patarė atvykti būtent į šį pensioną“, – apie pasirinkimą pasakojo vieno įtakingiausių kongresmenų žmona Myrna Cardin.

Paruošė dovanų

Pabendravusios su pensiono valdžia, kongresmenų žmonos įteikė Motinos ir vaiko pensiono gyventojams dovanų: blonknotų, pieštukų, piešimo kreidelių, keletą didelių žemėlapių. Jos su pensiono gyventojomis taip pat pasidalijo patirtimi ir JAV vykdoma praktika, atsakė į rūpimus klausimus. Pasidomėjusios pensiono istorija ir jo veikla, į svečius atvykusios moterys prisipažino, kad panašių problemų yra ir JAV. „Pas mus yra labai panašių centrų, skirtų lygiai tokioms pat smurto problemoms šeimose spręsti. Tačiau čia sužinojau daug naujų dalykų, tad grįžusi namo galėsiu juos papasakoti mūsų centrams“, – po susitikimo teigė M.Cardin.

Pastebėjau, kad vaikų piešiniai yra linksmi, šviesūs. Beveik visuose piešiniuose vaizduojama šeima: mama, tėtis ir vaikai su šypsenomis.
Labiausiai moteris nustebino tai, kad Lietuvoje pensionas padeda ne tik smurtą patiriančioms moterims ir vaikams, bet ir dirba su smurtautojais – aukų vyrais. „Tai man netikėta, tačiau, pripažįstu, būtina. Jei nebandysime pakeisti smurtaujančių vyrų mąstymo, tai niekas nesikeis. Išėjusios iš pensiono moterys grįš į tokią pat aplinką. Džiugu ir sveikintina, kad bandoma ją pakeisti“, – sakė M.Cardin.

Ji džiaugėsi ir poilsio kambaryje iškabintais vaikų piešiniais. „Pastebėjau, kad vaikų piešiniai yra linksmi, šviesūs. Beveik visuose piešiniuose vaizduojama šeima: mama, tėtis ir vaikai su šypsenomis“, – pastebėjimais dalijosi M.Cardin.

Vykęs projektas

Šiek tiek daugiau nei 11 metų veikiantis pensionas – pirmoji įstaiga Lietuvoje, pradėjusi kovoti su smurtu šeimose. „Gavę beprocentę Pasaulio banko paskolą kūrėme pensioną. Nebuvo lengva pralaužti visus ledus, įtikinti kai kurias moteris, kad nėra kaltos, jog jas skriaudžia“, – pasakojo pensiono direktorė Nijolė Dirsienė. Tačiau moteris teigė, kad nepaisant pradžioje kilusių sunkumų, būtent šis pensionas pripažintas vienu geriausių visų laikų Pasaulio banko projektų, apie kurį net filmas sukurtas.

N.Dirsienės teigimu, pensione iš viso yra 72 lovos. „62 lovos yra skirtos ilgesnį laiką – apie pusmetį ir dar ilgiau – pas mus gyvenančioms motinoms su vaikais. Taip pat 10 lovų turime krizių tarnyboje, kur moterys atvežamos ir čia gyvena iki 3  parų. Vėliau jos turi pasispręsti ir arba grįžti į gyvenimą, arba dar likti pas mus“, – pasakojo N.Dirsienė. Ji tikino, kad dažniausiai pensionas visiškai užimtas. „Tačiau jei pas mus atvyksta nuskriaustų moterų, o mes neturime laisvų vietų, jokiu būdu jų neišvejame. Bendradarbiaujame su kitomis panašiomis įstaigomis, prašome jų, kad paglobotų, apnakvindintų moteris ir jų vaikus, kol pas mus atsiras vietos“, – pasakojo N.Dirsienė.

Nebebijo
Paklausta, ar per 11 metų Lietuvoje sumažėjo smurto šeimose, N.Dirsienė tikino, kad konkrečių tyrimų nėra atlikta. „Besikreipiančių moterų skaičius nuolat auga ir tai rodo, kad moterys nebesitaiksto su smurtu, jos dažniau nebebijo kreiptis pagalbos“, – sakė N.Dirsienė.

Kartu su kongresmenų žmonomis, Vilniaus miesto savivaldybės Motinos ir vaiko pensioną aplankė JAV ambasadoriaus Lietuvoje žmona Mary Elizabeth Cloud, Vilniaus miesto vicemeras Stanislovas Šriūbėnas, Socialinės paramos skyriaus vedėja Rasa Laiconienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius