Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 06

Konservatoriai atskleidžia kortas: frakcija turi planą dėl M.Majausko ir A.Širinskienės manevro

Seimo konservatoriai šią savaitę nesvarstys maištavusio Mykolo Majausko likimo, tačiau klausimą žada išspręsti dar per šią sesiją. Tuo metu opozicijos atstovės Agnės Širinskienės iniciatyvą didžiausia valdančioji jėga parlamente žada ignoruoti.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovams Seime liko išspręsti dar du su Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininku susijusius klausimus.

Vienas – pašalinti jį iš frakcijos, antras – iš komiteto pirmininko pareigų.

Frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė 15min praėjusią savaitę teigė, kad frakcija M.Majausko likimą greičiausiai apsvarstys šią savaitę.

Vis dėlto, pirmadienį ji tvirtino, kad klausimas atidedamas.

„Šioje sesijoje išspręsime šį klausimą (...) Neskubame, neskubiname proceso, konsultuojamės dėl kito galimo pirmininko, kas norėtų, ketintų, gebėtų. Viena aišku, kad per šią sesiją turėsime išspręsti šitą klausimą“, – kalbėjo konservatorių frakcijos lyderė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

A.Širinskienės iniciatyvą ignoruos

Paklausta, ką konservatoriai darys su opozicijos atstovės A.Širinskienės iniciatyva dėl M.Majausko, ji teigė, kad ketinama boikotuoti šį balsavimą.

„Ketiname nedalyvauti šitoje iniciatyvoje. Traktuojame ją kaip manipuliaciją ir viešąja nuomone, ir kitais dalykais. Manau, kad ponia Širinskienė savo darbotvarkėje turi rimtesnių klausimų, o ne kad spręstų vienos ar kitos politinės jėgos tokius dalykus“, – sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Nebesigiliname į procedūrą, kuri skirta ne nuoširdžiam norui pasitikrinti pasitikėjimą, o tam, kad būtų galima pamanipuliuoti procedūromis ir viešąja opinija“, – pridūrė ji.

Toks konservatorių sprendimas sulaukė ir A.Širinskienės reakcijos.

„Viskas, kaip ir buvo galima tikėtis“, – feisbuke rašė parlamentarė.

Antradienį Seimas turėtų svarstyti A.Širinskienės iniciatyvą dėl M.Majausko atleidimo iš BFK pirmininko pareigų dėl nepasitikėjimo.

Ją palaikė dar 32 parlamentarai iš opozicijos.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

Kaip rašė BNS, A. Širinskienė laikosi pozicijos, kad parlamentaras į BFK pirmininkus paskirtas Seimo valia, todėl visas Seimas ir turėtų pasisakyti, ar jis gali toliau tęsti darbą.

Norint iš pareigų atstatydinti Seimo paskirtą pareigūną dėl nepasitikėjimo, reikia, kad už tai per slaptą balsavimą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Tai apsunkintų konservatorių galimybes atstatydinti M. Majauską iš BFK pirmininkų, palyginti su kitomis Seimo statute numatytomis alternatyvomis priimti tokiam sprendimui.

Statutas taip pat numato, kad sprendimas dėl Seimo pareigūnų atleidimo kitais pagrindais priimamas atviru balsavimu paprasta dauguma.

Pašalintas po konflikto su vadovybe

M.Majauskas praėjusį pirmadienį buvo pašalintas iš konservatorių partijos po jau kurį laiką besitęsusio konflikto su jos vadovybe.

Partijos etikos sargai taip pat rekomendavo BFK pirmininką šalinti ir iš frakcijos Seime bei iš pareigų komitete.

Partijos vadovybė savo nariams Seime buvo nurodžiusi kitų metų biudžetui neteikti pasiūlymų, nesuderintų su Vyriausybe.

Tačiau M.Majauskas elgėsi priešingai – siūlė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo įstaigoms taikyti neribotą laiką, kai Vyriausybė siūlė 9 proc. tarifą taikyti tik iki kitų metų liepos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius