-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 09 /2016 10 10

Liberalai atvyko pas konservatorius: pirmi žingsniai koalicijos link?

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) politikai, susirinkę laukti rinkimų rezultatų, spinduliavo optimizmą ir tikėjosi pergalės. Tačiau po vidurnakčio pagaliau pradėjus plaukti rinkimų rezultatams, konservatorių nuotaikos pasikeitė. Netrukus jas pataisė naujesni rinkimų rezultatai, o čia pat prisistatė Liberalų sąjūdžio lyderiai.
Remigijus Šimašius, Gabrielius Landsbergis
Remigijus Šimašius, Gabrielius Landsbergis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Partijos lyderis Gabrielius Landsbergis optimizmo iš pradžių neslėpė, bet vėliau, pamatęs pirmuosius rezultatus, buvo jau atsargesnis. O Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbą skelbiant balsavimo rezultatus jis vertina kategoriškai.

Pirmas susitikimas – su liberalais

Apie 1.20 val. nakties į konservatorių rinkimų štabą atkeliavo Liberalų sąjūdžio lyderiai Remigijus Šimašius ir Eugenijus Gentvilas. Jie čia pat susėdo prie stalo su TS-LKD vadovybe. Panašu, kad dešinieji pradeda bendro fronto kūrimą naujame Seime.

Derybos prasidėjo skelbiant naujus rezultatus, rodančius mažėjančią valstiečių-žaliųjų persvarą, o taip pat – augantį konservatorių pranašumą prieš socialdemokratus bei veikiausiai užtikrintą Liberalų sąjūdžio žengimą į Seimą, nepaisant pesimistinių prognozių dėl korupcijos skandalo.

„Mes gerdami kavą šiek tiek konsultuojamės“, – taip susitikimą apibendrino G.Landsbergis.

Pasak jo, „konsultacijos“ apėmė galimą paramą kandidatams, išeinantiems į antrą turą vienmandatėse apygardose. „Vadinu tiktai lengvomis konsultacijomis“, – pakartojo TS-LKD lyderis.

Liberalų pirmininkas R.Šimašius tikino pirmiausiai atvykęs pasveikinti konservatorių su geru pasirodymu. Savo partijos rezultatą politikas vertina pozityviai. „Tie, kas ruošėsi mus laidoti, labai klydo“, – teigė jis.

Susitikimo su konservatoriais jis nevadina derybomis dėl pozicijų naujame Seime.

„Čia nei derybos, nei kažkas. Tiesiog kolegiškai atvykom pasveikinti“, – pridūrė Vilniaus meras.

Pas kitų partijų lyderius liberalai kol kas nekeliavo.

G.Landsbergis tebeturi vilčių pergalei

Apie 3 val. nakties konservatorių lyderis tebebuvo partijos štabe, kur stebėjo mažėjantį skirtumą tarp TS-LKD ir valstiečių-žaliųjų. Politikas žurnalistams teigė vis dar neatmetantis ir geriausio scenarijaus.

„Mes matome, kiekvienas [duomenų] atnaujinimas tą skirtumą mažina. Ir suprantama, kodėl – dėl to, kad ateina didžiosios apygardos. (...) Mūsų lūkestis – kad tas skirtumas bus arba minimalus, arba gali netgi pasikeisti ir mūsų naudai“, - svarstgė G.Landsbergis.

Iš Ramūno Karbauskio jis teigė kol kas nesulaukė jokio kontakto. „Visi laukia, kas kaip susidėlios“, - svarstė G.Landsbergis.

Daugelyje vienmandačių apygardų antrąjame ture susigrums būtent TS-LKD bei valstiečių-žaliųjų kandidatai. G.Landsbergis kol kas nesiima vertinti, ar tai parankus scenarijus.

„Turbūt priklauso nuo vienmandatės. Yra ir sudėtingų vienmandačių, kur būtų galima vadinti neparankiais ar sudėtingais varžovais. Bet žiūrėsim. Aš manau, kad mes turim daugiau šansų laimėti“, - sakė G.Landsbergis.

Socialdemokratai, nepaisant savo tvirto visuose reitinguose, rinkimuose užima trečią vietą. Klausiamas, ar Algirdo Butkevičiaus vietoje trauktųsi iš partijos pirmininko pareigų, TS-LKD lyderis išliko diplomatiškas.

„Manau, kad žmonės turi prisiimti atsakomybę vienu ar kitu būdu. Aš paliksiu pačiam A.Butkevičiui tai nuspręsti. Jisai retai rodydavo politinės lyderystės pavyzdį, būdamas premjeru. Gal dabar bus kitaip“, - teigė G.Landsbergis.

Pirminis optimizmas

G.Landsbergis žurnalistams teigė, jog nuotaikos rinkimų vakarą optimistinės.

„Galima pasakyti drąsiai, kad esame optimistiški. (...) Panašu, kad pokyčių banga, poreikis pokyčių iš tikrųjų yra stiprus. Žmonės nori kaitos, naujų vėjų ir pasitikėti, galų gale, valdžia“, – kalbėjo TS-LKD lyderis.

VIDEO: Gabrielius Landsbergis: „Zenonas pasitiko rinkimus nepasiruošęs rinkimams“

Seime TS-LKD pirmininkas tikisi turėti nuo 40 iki 45 kėdžių. Pasak jo, labiausiai juntamos rinkėjų nuotaikos – nusivylimas dabartine politika. „Jie tiesiog nusivylę apskritai valdžia. Ir galbūt kartais pasirinko apskritai neateiti į rinkimus, protestuodami prieš šios valdžios nekompetenciją, na, ir korupcijos skandalus“, – tęsė jis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbą, stringant balsavimui ir nutekėjus dalies rinkėjų asmenis duomenims, G.Landsbergis vertina labai prastai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabas

„Tai yra skandalinga. Jauni žmonės mūsų klausia, ką mes darysime su elektroniniu balsavimu. O mes nesugebame žmonių duomenų apsaugoti. (...) Akivaizdu, kad VRK su savo vadovu nesugebėjo į XXI amžių prisistatyti pasirengę“, – Zenoną Vaigauską kritikavo politikas.

„Kaip kelininkai žiemą pasitinka nepasiruošę sniegui, taip Zenonas pasitiko rinkimus nepasiruošęs rinkimams“, – pridūrė jis.

Apie galimas koalicijas TS-LKD lyderis kol kas nekalba. „Bendrausim su visais, kurie atvažiuos. Visiems durys atviros“, – teigė jis.

G.Landsbergis išskiria dvi pagrindines sritis, kurias formuojant koaliciją TS-LKD laikytų prioritetais – tai ekonomika ir švietimas.

TS-LKD pirmininkas neslepia, jog palaiko kontaktą su daugelio partijų politikais, pridurdamas, kad jam pasitraukus iš Europos Parlamento santykiai su europarlamentaro Valentino Mazuronio vadovaujama Darbo partija „nutolo“.

Laukia Z.Vaigausko atsistatydinimo

Vidurnaktį, po pasirodymų televizijose, į partijos rinkimų štabą grįžęs G.Landsbergis jau nespinduliavo tokio optimizmo.

Komentuodamas pirmuosius rinkimų rezultatus, jis pirmiausiai pabrėžė, kad skelbiami duomenys iš mažųjų apylinkių. „Kviečiu labai visus palaukti tolimesnių rezultatų“, – sakė jis.

TS-LKD lyderis pabrėžia, esą valdžią dalinti dar anksti. Esą aiškiau bus, kai bus suskaičiuoti balsai iš stambesnių apylinkių. O VRK darbą G.Landsbergis vertina labai prastai – jis užsimena laukiantis Z.Vaigausko pasitraukimo.

„Girdėjau pats, kaip Z.Vaigauskas pasakė, kad prisiimtų atsakomybę. Aš manau, rytoj ryte mes visi jam tai priminsime“, – teigė TS-LKD pirmininkas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabas

Vytautas Landsbergis: apie anūkui tekusią „pavardės naštą“ ir gėjų partnerystę

TS-LKD štabe pasirodė ir partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis. Kaip ir daugelis konservatorių, jis buvo nusiteikęs optimistiškai ir neslėpė laukiantis gero rinkimų rezultato.

„Žiūriu į tą visą vyksmą iš šalies. Aš esu stebėtojas. Neplatinkit gandų, kad aš čia ką nors darau“, – sava maniera pokštavo V.Landsbergis.

Paklaustas, ar jam ramu dėl partijos rezultatų, kai prie jos vairo stovi anūkas Gabrielius, politikas teigė esąs visiškai ramus. O partijos vairo patikėjimą G.Landsbergiui jis pavadino „atsitiktiniu dalyku“, niekaip nesusijusiu su giminyste.

Vis dėlto Landsbergio pavardė savo krūvį turi, ir V.Landsbergis tai pripažįsta. „Kiek aš pastebiu, tai labai trukdo. Žmogus ištisai puolamas, būdamas visai nekaltas. Matyt, tenka nešti tą sunkią pavardės naštą“, – juokdamasis sakė V.Landsbergis.

Klausiamas, ar pritaria anūko pozicijai dėl homoseksualių asmenų partnerystės įteisinimo, pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas tiesios nuomonės nepateikė.

„Homoseksualų partnerystė egzistuoja labai plačiai visame pasaulyje. Kaip jūs galite panaikinti tai, kas egzistuoja? Aš kiek supratau, jis pasakė, kad nemato problemos, jeigu tos partnerystės gali susiregistruoti kokiame nors „zakse“, biure“, – svarstė politikos veteranas.

Sykiu jis pažymėjo, kad partnerystės institutas gali būti reikalingas ne tik homoseksualioms poroms.

„Galų gale, gali būti žmonės, kurie dėl kurių nors pagrindų turi bendrą ūkį, gyvena kartu – ir visai ne tuo pagrindu, apie kurį jūs galvojat. O tiesiog gyvena kartu ir jiems patinka būti kartu. Arba taip likimas lėmė. Koks nors senelis su anūku, pavyzdžiui, gyvena dviese, o jų nelaiko šeima“, – tęsė V.Landsbergis.

Į kalbas apie koalicijų dėliones jis nebuvo linkęs leistis.

A.Kubiliaus matematika

Optimistiškai nusiteikęs ir buvęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius. Jis 15min teigė laukiantis 18-20 proc. balsų daugiamandatėje apygardoje.

„Tai gali duoti apie 17-18 mandatų. O pagal visą patirtį, vienmandatėse mes laimim maždaug 7-8 mandatais daugiau negu laimim pagal sąrašą. Kitaip sakant, vienmandačių gali būti iki 25-27. Bendra suma gali būti apie 40-42“, – skaičiavo ekspremjeras.

Paklaustas, ar ši prognozė yra optimistinė, jis pasiūlė kiek palūkėti. „Ateikit po kokių dviejų valandų“, – sakė A.Kubilius.

VIDEO: Andrius Kubilius: „Tikiuosi, kad mes sugebėtumėm įrodyti kad verta vieni kitais pasitikėti“

Sausakimšame restorane – kol kas pakilios nuotaikos

TS-LKD rinkimų rezultatų laukia sostinės verslo centro „Green Hall“ restorane. Konservatoriai blaivybės įžadų nėra davę, tačiau alkoholio upės nesilieja – visi laukia progos švęsti. Ar skandinti apmaudą.

Restorane susirinko didelė dalis partijos elito Vilniuje, o taip pat – būrys vienmandatininkų iš atokesnių šalies kampų.

Kol kas didžiausias veiksmas „Green Hall“ – G.Landsbergio pasirodymai tiesioginių transliacijų metu. Kokios emocijos reikšis prasidėjus rezultatų skelbimui – sužinosime netrukus.

Ar pavyks pranokti prognozes?

Paskutinės apklausos konservatoriams žadėjo neblogus rezultatus. „Lietuvos ryto“ užsakymu „Vilmorus“ rugsėjį atlikta apklausa partijai žada trečią poziciją po Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS). Analogiškas prognozes diktuoja ir Delfi.lt užsakymu atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa. Tiesa, pastarojoje atotrūkis tarp trijų pirmaujančių partijų gerokai mažesnis.

„Vilmorus“ tyrimas LSDP žada 16 proc. balsų, LVŽS – 12,6 proc., konservatoriams – 9,2 proc. „Spinter tyrimų“ skačiai: LSDP – 15,6 proc., LVŽS – 14 proc., TS-LKD – 13,7 proc.

Konservatoriai jau yra pademonstravę gebėjimą pranokti reitingus. Pavyzdžiui, tai įvyko 2014 m. rinkimuose į Europos Parlamentą, kur TS-LKD sugebėjo surinkti daugiausiai balsų, nepaisant aiškaus socdemų dominavimo reitinguose.

Ar konservatorių elektoratas toks pat aktyvus po to, kai Andriaus Kubiliaus vietą prie partijos vairo perėmė Gabrielius Landsbergis – klausimas, į kurį atsakymo galima tikėtis jau šį vakarą. O konservatoriai neslepia ambicijų formuoti naują vyriausybę. Tiesa, politologai neabejoja, kad bene geriausias pozicijas turi valstiečiai-žalieji, be kurių valdančiosios daugumos veikiausiai nesugebėtų sudaryti nei kairieji, nei dešinieji.

VIDEO: Vytautas Landsbergis: „Homoseksualų partnerystė egzistuoja visame pasaulyje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius