Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 01

Konservatoriai siūlo projektą, kuris pasmerktų Lietuvos komunistų partiją ir įpareigotų paskelbti ryšius su ja

Konservatoriai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas siūlo įstatymo projektą, kuris ne tik pasmerktų Lietuvos komunistų partijos (LKP) veiklą, bet ir įpareigotų politikoje ar valstybės tarnyboje veikiančius asmenis nurodyti konkrečius ryšius su komunistų politinėmis organizacijomis.
Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas
Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Komunizmas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijos Seime nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas pristatė įstatymo projektą, kuriuo būtų iš naujo įvertinama Lietuvoje veikusios komunistų partijos veikla.

A.Ažubalis teigė, kad įstatymo projektas sukurtas, nes Vyriausybė nevykdė Seimo politinės valios. „Rezoliucijoje buvo aiškiai pasakyta, kad Seimas ragina parengti projektą, kuriuo Lietuvos komunistų partija būtų pripažinta nusikalstama“, – priminė jis, pabrėždamas, kad tuo norima pasmerkti teroro prieš Lietuvos piliečius rengėjus.

„Lietuvos komunistų istorija yra unikali. Skirtingai nuo savo seserų ir brolių Centrinėje Europoje ir kitose Baltijos valstybėse jie sugebėjo įsiterpti ir į nepriklausomos valstybės audinį“, – sakė A.Ažubalis.

„Jie įsiterpė su savo šūkiu: ir tada dirbome Lietuvai!“, – piktinosi konservatorius. „Šis įstatymo projektas padėtų užbaigti susidvejinimo etapą, kai auka ir nusikaltėlis gyvena po vienu stogu“, – pridūrė jis.

Tikisi valdančiosios daugumos palaikymo

A.Ažubalis rėmėsi Europos Žmogaus Teisių Teismo išaiškinimu, kad komunistų partija turėjo lemiamą vaidmenį aneksuojant ir okupuojant Baltijos valstybes.

Jo teigimu, dabartinė valdančioji dauguma neišreiškė akivaizdžios priešpriešos šiam projektui, tad vilties, kad jis bus priimtas yra", – sakė jis.

„Šiandien visuomenei reikia tiesos ir tų žmonės, kurie kažkur kandidatuos, gyvenimo aprašymuose bus įrašyta – darbas LKP komitete, tokiuose ir tokiuose skyriuose“, – apie įstatymo projekto turinį kalbėjo konservatorius.

Jo siūlymu, visuose rinkiminiuose biuleteniuose ir gyvenimo aprašymuose būtų įrašytos konkrečios pareigos komunistinėje organizacijoje ir veikla. Tai padaryti kandidatuojančius asmenis įpareigotų Vyriausioji rinkimų komisija.

L.Kasčiūnas: kalbame ne apie partija, o apie principą

Dėl ryšių su „MG Baltic“ metams savo veiklą suspendavęs, tačiau aktyviai viešojoje erdvėje ir Seime besireiškiantis L.Kasčiūnas papildė kolegą teigdamas, kad dėl komunizmo nusikaltimų reikia kaltinti ne tik atskiras asmenybes, bet ir pačią ideologiją. Jo manymu, komunizmo nusikaltimams buvo reikalingas Niurnbergo proceso analogas.

„Teisiami vykdytojai, bet nieko nėra apie šių veiksmų organizatorius. Mūsų įstatymo projektas tai užpildytų“, – teigė L.Kasčiūnas. „Kalbama apie aukšto rango LKP veikėjus“, – sukonkretino jis, pabrėždamas, kad toks įstatymo projektas teikiamas pirmą kartą.

Paklaustas, kiek TS-LKD narių paliestų šis projektas, L.Kasčiūnas teigė nežinąs. „Mes kalbame ne apie partijas, o apie principą“, – teigė jis.

„Mūsų partijoje tokių žmonių nėra“, – čia pat paantrino A.Ažubalis.

„Į kairę nutolusios politinės jėgos daugiausia sąsajų turi. Ypač kalbant apie atskilusią socialdemokratų dalį“, – svarstė L.Kasčiūnas, paklaustas, kokias partijas labiausiai palies šis įstatymo projektas.

A.Ažubalis pripažino, kad toks įstatymas paliestų ir dabar aukštas pareigas užimančius asmenis. Konferencijoje paminėta užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus pavardė. „Žmonės galės pamatyti tiesą, o po to su tuo galės daryti ką nori“, – pastebėjo jis.

Savo ryšius su LKP turėtų nurodyti kandidatai į prezidento postą, Seimą ar Europos Parlamentą. Tokia pati tvarka galiotų ir pretenduojantiems į diplomatinę tarnybą ar kitą valstybės tarnybą. Nuslėpus šiuos duomenis, kandidatavimas būtų atšaukiamas.

Vadina „dovana partizanams ir politiniams kaliniams“

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Gvidas Rutkauskas viešai pritarė siūlymui, pabrėždamas, kad tokio įstatymo projekto jau daugiau nei du dešimtmečius laukė ir politiniai kaliniai, ir partizanai, ir jų artimieji.

„Mes visi vieningai pritarsime šiam projektui ir norėtume matyti šį įstatymą šviesoje“, – sakė jis.

„Mūsų įstatuose numatyta LKP narių į sąjungą nepriimti ir, manyčiau, kad mes per savo gyvavimo trisdešimtmetį šių nuostatų laikėmės. LKP nieko gero nepadarė, vien tik bloga“, – kalbėjo G.Rutkauskas.

„Buvo tokių, kurie buvo verčiami stoti į LKP, bet, sakyčiau, kad nė vienam nebuvo įremtas šautuvas į galvą ir liepiama stoti. Tų žmonių nereiktų bausti, engti, bet visi Lietuvos žmonės turėtų žinoti jų pavardes“, – sakė jis, pabrėždamas, kad sąjunga parems projektą ir savo sąskrydyje.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė-Bumbulienė dėkojo įstatymo rengėjams.

„Tai bus pati geriausia dovana politiniams kaliniams, tremtiniams ir jų šeimų nariams“, – kalbėjo ji.

Sąjungos valdybos pirmininkė pabrėžė, kad partizanai deklaravo LKP neteisėta ir neteisine partija, tad jų atminimą geriausiai įamžintų toks viešas pasmerkimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius