Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2020 08 29

Konservatoriai uostamiestyje pristatė partijos programą, kandidatus Seimo rinkimuose ir viziją „Stipresnė Klaipėda – stipresnė Lietuva“

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) tęsia savo rinkimų programos projekto pristatymą visuomenei. Penktadienio pavakarę konservatorių sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė ir TS-LKD programos rengimo darbo grupės vadovė dr. Jurgita Šiugždinienė partijos 2020 m. Seimo rinkimų programos projektą pristatė klaipėdiečiams. Renginyje taip pat prisistatė bei programos akcentus, aktualiausius būtent uostamiesčiui, aptarė 4 Klaipėdos miesto apygardų kandidatai – Arvydas Pocius, Arūnas Barbšys, Kęstutis Navickas bei Audrius Petrošius.

I. Šimonytė: „Svarbu užsitarnauti žmonių pasitikėjimą, kad politika gali būti kitokia

TS-LKD sąrašo lyderė I.Šimonytė, pradėdama programos pristatymą akcentavo, kad jau seniai baigėsi paprastų, lengvai išsprendžiamų problemų laikas – šiuo metu Lietuvoje turime labai rimtų, kompleksinių problemų, o viena rimčiausių yra nepasitikėjimas vieni kitais. Anot jos, būtent pasitikėjimas vieni kitais turėtų būti pagrindas bendrai veikiant ir kuriant stiprią Lietuvą,

Yra labai daug dalykų, kuriuos turime padaryti tam, kad mūsų valstybė būtų stipresnė. Ir tam reikia šiek tiek tikėjimo, kad kiti žmonės yra lygiai tokie pat geri, kaip ir tu.

„Kas mus silpnina, kas neleidžia sklandžiai spręsti bendrų reikalų? Tai nepasitikėjimas vieni kitais. Tas nepasitikėjimas kiekvieno iš mūsų gyvenime pastebimas įvairiais būdais – turbūt jis ateina iš tų laikų, kurie mums, kaip valstybei buvo labai nemalonūs ir skausmingi – tada, kai pasitikėti kitu žmogumi buvo labai sunku, visada turėjai prisiimti riziką, kad kitas žmogus tave paskųs, gal jis bendradarbiauja su kažkokiomis tarnybomis. Be to daugelis žmonių, kurie buvo verti pasitikėjimo pokario metais ar pačioje okupacijos pradžioje, buvo sunaikinti, ištremti, ištraukti iš bendruomenių, kurių centrais jie buvo. Tad žinoma, tą pasitikėjimą užsiauginti labai sunku. Bet šiandien yra labai daug dalykų, kuriuos turime padaryti tam, kad mūsų valstybė būtų stipresnė. Ir tam reikia šiek tiek tikėjimo, kad kiti žmonės yra lygiai tokie pat geri, kaip ir tu. Jei save gebi vertinti gerai, tai turi duoti šansą ir kitiems“, – teigė I.Šimonytė.

Mindaugo Mikulėno nuotr. /Ingrida Šimonytė
Mindaugo Mikulėno nuotr. /Ingrida Šimonytė

Anot Seimo narės, nemažiau visuomenę trikdo ir nuolatinės valdžios kalbos apie „reformų reformas“, taip pat tariama būtinybė kas ketverius metus „pradėti viską nuo nulio“.

„Tik pasitikėdami vieni kitais ir ilgai diskutuodami galime pasiekti, kad atėjusi nauja valdžia nesakytų, jog pasaulis iš naujo prasideda šiandien, o viskas, kas buvo iki tol, bus keičiama, nors galbūt ir yra gerų sprendimų. Tai suprasdami mes bandysime ieškoti, tartis ir siūlyti bei visus sprendimus pateikti kaip maksimaliai gerą, išdiskutuotą konsensusą, nes jokių lengvų spendimų jau nebeturime. Turime sudėtingas problemas: vaikai gauna skirtingą išsilavinimą, demografija – nepalanki, dabarties pensininkai yra skurde, neaišku, kokiame santykiniame skurde bus ateities pensininkai, ekonomika – įstrigusi – dirbame daugiau pagal instrukcijas, nors turbūt norėtume kurti didesnę vertę, kuri leistų ir daugiau uždirbti. Bet pagrindinis dalykas yra – užsitarnauti žmonių pasitikėjimą, kad pati politika gali būti kitokia. Ir tada galbūt patiems žmonėms bus lengviau dalyvauti bendruose sprendimuose, bus daugiau tikėjimo ir tokiu būdu pasijausime stipresnės valstybės stipresniais piliečiais“.

Egidijaus Jankausko nuotr. /TS-LKD rinkimų programos projekto pristatymas Klaipėdos visuomenei
Egidijaus Jankausko nuotr. /TS-LKD rinkimų programos projekto pristatymas Klaipėdos visuomenei

Dr. J.Šiugždinienė – apie 7 svarbiausius iššūkius ir siūlomus sprendimus

Pradėdama lakonišką ir koncentruotą, kaip ir pats programos projektas, jo pristatymą, TS-LKD programos rengimo darbo grupės vadovė dr. J.Šiugždinienė pasidžiaugė, kad Klaipėda yra puikus miestas, tad metas jam sustiprėti, kaip prieš kurį laiką sustiprėjo Kaunas. „Džiaugiuosi, kad šiandien galime pristatyti puikius kandidatus su puikia programa, kurios leitmotyvas: „Stipresnė Klaipėda – stipresnė Lietuva“, – sakė dr. J. Šiugždinienė.

Mindaugo Mikulėno nuotr. /Jurgita Šiugždinienė
Mindaugo Mikulėno nuotr. /Jurgita Šiugždinienė

Aptardama programos projektą ji teigė, jog pirmasis dabarties iššūkis yra šlubuojanti demokratija ir chaotiškas valdymas, todėl konservatoriai visų pirma siūlo lėtinti ir mažinti įstatymų leidimo tempus, mažinti įvairių pataisų teikimą paskutinę minutę. Šiuo metu įstatymų priėmimo tempas toks spartus, jog trūksta elementaraus tarimosi dėl svarbių sprendimų tarp atskirų partijų, o taip pat konsultacijų su įvairių sričių ekspertais.

Dr. J.Šiugždinienė antrino I.Šimonytei, jog ekonomikoje daugeliu atvejų vis dar tebesame labiau gamintojai, o ne kūrėjai. „Mes nemokame kurti produkto, neeksportuojame savo intelektualinio potencialo. Per ES struktūrinius fondus lėšos į mūsų šalį ateina, tad svarbu jų neišbarstyti, bet investuoti. Kad ekonomika padėtų pagrindą pridėtinei vertei, turime koncentruotis į tokias sritis, kaip biotechnologijos, pramonės atnaujinimas ir panašiai“. Prelegentė akcentavo tokias problemas, kaip galimybių nelygybė didžiųjų miestų ir mažesnių miestelių ar kaimo vietovių vaikams. Itin skaudi ir komplikuota problema, su kuria susiduria daugelis, o pastaruoju metu – ypač stipriai, nesubalansuota sveikatos apsaugos sistema. Konservatoriai čia siūlo 2 esminius sprendimus: didinti įgaliojimus šeimos gydytojams, stiprinti jų komandas ir mažinti biurokratines pareigas, o taip pat steigti „žaliuosius koridorius“ sunkiems, kritiniams ligoniams. „Šie žmonės turi turėti galimybę per trumpą laiką atlikti tyrimus ir gauti tinkamą gydymą“, – akcentavo ji.

Egidijaus Jankausko nuotr. /TS-LKD komanda Klaipėdoje
Egidijaus Jankausko nuotr. /TS-LKD komanda Klaipėdoje

Gilėjanti socialinė atskirtis – dar vienas mūsų visuomenės skaudulys. „Vienas iš penkių Lietuvos gyventojų gyvena skurdo rizikos srityje. Tai jaunos šeimos, šeimos, auginančios neįgalų vaiką, žmonės, kurie slaugo savo artimą. Mūsų valstybei jie nėra prioritetas, jiems nesuteikiama galimybių turėti reikiamą infrastruktūrą ir paslaugas. Mes gi manome, kad turime išnaudoti kiekvieno žmogaus potencialą ir užtikrinti, kad žmogus sustiprėtų ir grįžtų į aktyvų gyvenimą. Esame įsitikinę, jog privalo būti sukurtos individaulios paslaugos konkrečiam žmogui“.

Dar vienas nūdienos iššūkis – grėsmės valstybingumui, todėl, anot konservatorių, ypač svarbu ugdyti visuomenės atsparumą propagandai, kritinį bet kokios informacijos vertinimą. Pagaliau septintasis iššūkis – neatsakinga ir aplinkai žalinga veikla. „Manome, kad be galo svarbu ieškoti balanso tarp ekonominės naudos ir ekologinės atsakomybės. Turi būti nacionalinis susitarimas dėl miškų politikos, kad mes džiaugtumėmės žalia Lietuva. Antrasis ateičiai svarbus dalykas – žiedinė ekonomika, mums svarbu link jos pajudėti“, – sakė dr. J.Šiugždinienė

TS-LKD rinkimų programos projektą rasite apsilankę www.tslkd2020.lt

VIDEO: Paskutinio vasaros penktadienio pavakarę TS-LKD pristato komandą Klaipėdos miestui

Konservatorių kandidatai Klaipėdoje – su patirtimi miesto ir Valstybės valdyme

Renginyje prisistatę Klaipėdoje į Seimą kandidatuosiantys politikai akcentavo pasitikėjimu, dialogu bei aiškiu konsensusu grįstos politikos svarbą.

Mindaugo Mikulėno nuotr. /Arvydas Pocius
Mindaugo Mikulėno nuotr. /Arvydas Pocius

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, kandidatas Danės vienmandatėje apygardoje Arvydas Pocius teigė, jog Klaipėdai ir Lietuvai reikia aktyvių, pilietiškų žmonių, kurie savo žiniomis galėtų prisidėti prie stipresnės Lietuvos kūrybos.

Mūsų pagrindinis akcentas – visuomenės valios priešintis stiprinimas, kad neįvyktų dar viena okupacija, kad galėtume maksimaliai išvengti grėsmių.

„Manęs dažnai paklausia, kodėl po karinės ir diplomatinės tarnybos einu į Seimą? Įvairiausi epitetai taikomi Seimo nariams, tačiau aš jų nesibaiminu – einu sustiprinti Lietuvą savo žiniomis, patirtimi ir idėjomis. Visi kartu turime stiprinti Lietuvą, perteikti savo patirtį. Mūsų pagrindinis akcentas – visuomenės valios priešintis stiprinimas, kad neįvyktų dar viena okupacija, kad galėtume maksimaliai išvengti grėsmių. Turime ugdyti valią, ryžtą, kritiškumą. Be abejo turime kalbėti apie istorinę atmintį, apie mūsų partizanus. Įvykiai Baltarusijoje, Astravo elektrinė – problemos, kurioms negalime likti abejingi, turime galvoti apie tai, ruoštis – būti budrūs, pasitikėti vieni kitais ir užtikrinti, kad Lietuva ir Klaipėda būtų saugios“, – kalbėjo A.Pocius.

Mindaugo Mikulėno nuotr. /Arūnas Barbšys
Mindaugo Mikulėno nuotr. /Arūnas Barbšys

Pasak Klaipėdos miesto mero pavaduotojo Arūno Barbšio, kandidatuojančio Pajūrio vienmandatėje, į miestą suplaukia daug investicijų, atvyksta įvairūs kroviniai, veikia pati didžiausia Laisvoji ekonominė zona, tačiau dažnai pamirštamas ir dar neišnaudotas Klaipėdos kraštovaizdis.

Gyvename unikalioje vietoje, tad turime surasti balansą tarp ekonominių klausimų ir gamtosaugos.

„Gyvename unikalioje vietoje, tad turime surasti balansą tarp ekonominių klausimų ir gamtosaugos. Šiandien mums svarbu pritraukti investicijas, kurti aukštąsias technologijas, pritraukti dėstytojus, kurie galėtų paruošti puikius specialistus įvairioms pramonės ir verslo sritims. Mes turime unikalią Kuršių Neriją, kurios potencialo taip pat dar neišnaudojame. Tą pasiekti galėtume bendru dialogu ir sutarę, kurios kryptys mums, kaip bendruomenei, yra pačios svarbiausios, kad pavyktų užtikrinti tiek ekonominę Klaipėdos galią, tiek ir saugų, švarų ir laimingą miestiečių gyvenimą“, – sakė jis.

Mindaugo Mikulėno nuotr. /Kęstutis Navickas
Mindaugo Mikulėno nuotr. /Kęstutis Navickas

Anot buvusio aplinkos ministro, kandidatuojančio Marių vienmandatėje Kęstučio Navicko, dėl ypatingos Klaipėdos padėties vis dar sunkiai įgyvendinami aplinkosaugos projektai.

Klaipėdos uostas yra svarbus, tačiau jo plėtra vyksta klaipėdiečių gerbūvio sąskaita.

„Ne paslaptis – mano tema yra aplinkosauga. Klaipėdos uostas yra svarbus, tačiau jo plėtra vyksta klaipėdiečių gerbūvio sąskaita. Pavyzdžiui, Girulių miško kirtimas vien dėl krovinių stoties išplėtimo yra lengviausias sprendimas, bet jis neatstovauja klaipėdiečių interesų. Valdžios dėmesys miestiečių poreikiams turi būti stipresnis! Taip pat turi būti aiškesnė ir stipresnė pozicija dėl pakuočių tvarkymo, už ką yra sumokėta įsigyjant prekes – gyventojai rūšiuojantys atliekas turi ir finansiškai pajausti šio veiksmo naudą, tam reikia skaidresnės verslo atskaitomybės ir atsakomybės. Turiu nemažai patirties, ryžto, todėl aiškiai žinau, nuo ko pradėti, kad aplinkosaugos projektai vystytųsi tinkama linkme, o klaipėdiečių norai būtų išgirsti “, – sakė K.Navickas.

Mindaugo Mikulėno nuotr. /Audrius Petrošius
Mindaugo Mikulėno nuotr. /Audrius Petrošius

Baltijos vienmandatėje kandidatuojantis Audrius Petrošius džiaugėsi, kad programos ašimi tapo pasitikėjimo valstybe didinimas.

„Jau daugiau nei metus dirbu miesto taryboje. Per šiuos metus bandžiau kurti geresnį valdžios įvaizdį gyventojų akyse. Tapau tarsi tarpininku tarp gyventojų ir miesto administracijos, tvarkant įvairaus dydžio problemas: nuo duobių lopymo iki papildomų juostų tiesimo. Turime gausybę gatvių rekonstrukcijų Klaipėdoje ir šios kadencijos metu visi suplanuoti darbai bus įgyvendinti. Ir nors šie darbai gali pasirodyti smulkesni – miesto bendruomenei jie yra puikus konsensuso pavyzdys, šiek tiek keliantis bendrą pasitikėjimą valdžia. Man darbas parlamente reiškia darbą stiprioje, ambicingoje komandoje su aiškia vizija: „Stipresnė Klaipėda – stipresnė Lietuva“.


Politinė reklama. Bus apmokėta iš TS-LKD rinkiminės sąskaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius