TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 15

Vėl užsimojo komunistus pripažinti nusikalstama organizacija: įspėja, kad konservatoriai žengia ant plono ledo

Keli konservatorių politikai siūlo grįžti prie klausimo dėl Komunistų partijos pripažinimo nusikalstama organizacija. Tai numatančias įstatymo pataisas ketinama pateikti Seimo pavasario sesijoje. Teisininkas Dainius Žalimas ir kai kurie opozicijos atstovai kritikuoja tokį siūlymą, be kita ko, stebėdamiesi, kam to reikia praėjus 33 metams nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Istorikas Algimantas Kasparavičius paragino pagalvoti, kokioje situacijoje idėjai tapus kūnu atsidurs Nepriklausomybės atkūrimo Aktas.
A. M. Brazauskas ir G. Kirkilas
Gediminas Kirkilas ir Algirdas Mykolas Brazauskas / Užsakovo nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas dar 2018 metais parengė įstatymo Dėl Lietuvos Komunistų partijos veiklos vertinimo projektą.

Jis numato, kad ši partija pripažįstama nusikalstama organizacija, 1940–1941 ir 1944–1990 metais SSRS okupuotoje Lietuvos Respublikoje įtvirtinusi diktatūrą, veikusi kaip paklusni ir iniciatyvi Sovietų Sąjungos komunistų partijos valios reiškėja bei įgyvendintoja srities organizacijos teisėmis.

Nurodoma, kad ji atsakinga už SSRS okupacinės valdžios priemones: Lietuvos piliečių genocidą, nusikaltimus žmoniškumui, karo nusikaltimus, įskaitant masines represijas, terorą, baudžiamąsias akcijas, trėmimus, kovotojų už Lietuvos laisvę, taip pat civilių gyventojų naikinimą, režimo priešininkų kalinimą ir kankinimą, kitokį jų persekiojimą, sovietizaciją, okupuotos Lietuvos piliečių ir juridinių asmenų turto nacionalizavimą ir konfiskavimą, prievartinę kolektyvizaciją, prievartinę mobilizaciją į SSRS kariuomenę, ateizaciją, cenzūrą, kultūros ir religijos paminklų naikinimą ir kitokį pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių paneigimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius