Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 02 /16:30

Konstitucinis Teismas: Vyriausybė teisėtai atleido Joną Milių iš pareigų

Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, kad Vyriausybės nutarimas, kuriuo Jonas Milius atleistas iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) neprieštarauja Konstitucijai. Kaip pabrėžė KT pirmininkas Dainius Žalimas, KT nevertino, ar Vyriausybė pagrįstai nepritarė J.Miliaus veiklos ataskaitai, po ko jis buvo atleistas. Dėl to dar pasisakys Vilniaus apygardos administracinis teismas.
Jonas Milius
Jonas Milius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Į KT pernai balandį kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), jis prašė ištirti Vyriausybės 2016 metų rugsėjo sprendimą nepritarti tarnybos direktoriaus veiklos ataskaitai ir atleisti J.Milių iš pareigų. VAAT teigimu, Vyriausybės pasitarime nepritarus J.Miliaus veiklos ataskaitai nebuvo ministrų kvorumo.

„Teismas, išnagrinėjęs bylą, suabejojo Vyriausybės tiek protokoliniu sprendimu, tiek nutarimu atleisti J.Milių iš tarnybos“, – anksčiau motyvus kreiptis į KT dėstė teisėjas Arūnas Kaminskas.

Kaip penktadienį teigė D.Žalimas, šie nuogąstavimai nepasitvirtino – KT pripažino, kad Vyriausybės nutarimas, kuriuo atleistas J.Milius, neprieštarauja Konstitucijai.

„KT, nagrinėdamas nutarimą, ir visas aplinkybes, susijusias su jo priėmimu, konstatavo, kad šiuo nutarimu buvo išreikšta Vyriausybės pozicija dviem klausimais ir to įstatymas nedraudžia – nutarimu buvo ir nepritarta J.Miliaus veiklos ataskaitai, ir, kaip logiška pasekmė, nepritarus ataskaitai, jis buvo atleistas iš pareigų“, – KT sprendimą žurnalistams paaiškino Teismo pirmininkas.

Anot jo, KT paneigė argumentus, kad nepritarimo ataskaitai klausimas buvo sprendžiamas ne Vyriausybės posėdyje, bet paprastame pasitarime.

„Pasitarime nedraudžiama preliminariai svarstyti būsimų Vyriausybės posėdžio klausimų. Vyriausybė turėjo teisę tuo pačiu nutarimu spręsti ir nepritarimo ataskaitai, ir atleidimo klausimą. Tai buvo daroma esant kvorumui, nustatyta balsų dauguma ir remiantis įstatymų įgaliojimais, todėl nėra argumentų teigti, kodėl Vyriausybės nutarimas prieštarauja Konstitucijai arba Vyriausybės įstatymui“, – pabrėžė jis.

Po KT sprendimo VAAT toliau tęs bylos nagrinėjimą.

Galutinis sprendimas dėl atleidimo – VAAT rankose

Kaip pabrėžė D.Žalimas, tai, ar pagrįstai buvo nepritarta J.Miliaus, kaip tuomečio tarnybos vadovo, ataskaitai, KT nevertino.

„Tai yra administracinio teismo tyrimo dalykas. KT negali perimti kompetencijos iš teismo ir įvertinti, ar Vyriausybė turėjo pagrįstų argumentų nepritarti ataskaitai“, – atkreipė dėmesį Teismo pirmininkas.

KT nagrinėdamas šią bylą priėmė dar vieną sprendimą, kuris su J.Miliumi neturi nieko bendro.

Anot D.Žalimo, KT, pastebėjęs teisės aktų neatitikimą Konstitucijai, gali savo iniciatyva imtis jų tyrimo.

A.Butkevičius J.Miliaus pergalės teisme nebijojo

Po J.Miliaus atleidimo tuometis premjeras Algirdas Butkevičius aiškino, nebijantis, kad J.Milius į postą bandys grįžti per teismą: „Jei bijočiau, tai aš nepriimčiau sprendimo.“

Kaip J.Milius buvo krapštomas iš posto, skaitykite čia.

Teisėsauga J.Miliui yra pareiškusi įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Specialiųjų tyrimų tarnyba tiria įtarimus, jog šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. J.Milius savo kaltę kategoriškai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius