-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 03 /15:38

Konstitucinis Teismas: Kristinai Brazauskienei prezidento našlės renta nepriklauso, gali tekti kraustytis ir iš Turniškių

Ketvirtadienį Konstitucinis Teismas (KT) priėmė nutarimą, kad rentos skyrimas prezidento našlei prieštarauja Konstitucijai. Todėl velionio prezidento Algirdo Brazausko žmonai Kristinai Brazauskienei prezidento našlės renta nepriklauso.
Kristina Brazauskienė
Kristina Brazauskienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dėl kitų įstatymo straipsnių konstitucingumo byla nutraukta.

KT teigimu, našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką. Teismo teigimu, tai įtvirtintų privilegiją dėl asmens socialinės padėties.

Kadangi K.Brazauskienė šiuo metu gyvena buvusioje prezidento rezidencijoje Turniškėse, gali kilti klausimas dėl jos buvimo ten.

„Vien mirusio asmens turėtas socialinis statusas savaime nėra konstituciškai pateisinamas pagrindas užtikrinti jo ar jos našlei arba našliui gauti daug didesnio dydžio socialinę paramą negu užtikrinama kitiems našliams arba našlėms“, – teigiama teismo nutarime.

Gali tekti kraustytis iš rezidencijos

KT taip pat atkreipė dėmesį, kad Konstitucijoje nurodyta, jog prezidentui turi būti suteikta rezidencija, o jos finansavimą nustato įstatymas. Tuo metu apie šeimos narių materialinį aprūpinimą nekalbama.

„Konstitucijos 90 straipsnyje įtvirtinta, kad prezidentas turi rezidenciją, kad jo rezidencijos finansavimą nustato įstatymas. Šio straipsnio nuostatomis nereguliuojamas prezidento sutuoktinės ar sutuoktinio teisinis statusas, taip pat jo materialinis ar socialinis aprūpinimas prezidentui mirus“, – pareiškė KT.

Kadangi K.Brazauskienė šiuo metu gyvena buvusioje prezidento rezidencijoje Turniškėse, gali kilti klausimas dėl jos buvimo ten.

Be to, po šio KT nutarimo gali tekti peržiūrėti ir rentų skyrimą Kovo 11-osios Akto signatarų našlėms.

Rentos norėjo, nors neskursta

Seimo narių grupė KT prašė ištirti Prezidento valstybinės rentos įstatymo nuostatų, įtvirtinančių prezidento našlio (našlės) teisę į prezidento valstybinę našlių rentą, atitiktį Konstitucijai.

Kreipimosi autorių manymu, prezidento valstybinė našlių renta negali būti skiriama neatsižvelgiant į pretenduojančio gauti šią rentą asmens turtinę padėtį, tai yra socialinės paramos poreikį.

Anot parlamentarų, pagal Konstituciją, renta gali būti skiriama tik buvusiam prezidentui ir jam mirus negali būti skiriama jo šeimos nariams. Tuo metu įstatymas numato galimybę rentą gauti ir našlėms arba našliams, jeigu šie neturi draudžiamųjų pajamų, tačiau neatsižvelgiant į jų realią turtinę padėtį.

Kreipimosi autorių manymu, prezidento valstybinė našlių renta negali būti skiriama neatsižvelgiant į pretenduojančio gauti šią rentą asmens turtinę padėtį, tai yra socialinės paramos poreikį.

Be to, Seimo nariai abejoja, ar rentą būtų galima mokėti našlei ar našliui, kuris tuo metu, kai prezidentas vykdė pareigas, nebuvo jo sutuoktinis. Pareiškėjų tvirtinimu, negalima nustatyti valstybinės rentos vien už asmens buvimą mirusio prezidento šeimos nariu.

Šis kreipimasis į KT inicijuotas po to, kai mirus prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui jo našlė Kristina Brazauskienė 2010 metais pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai prašymą skirti prezidento našlės rentą.

K.Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą.

Sprendimą dėl rentos skyrimo turinti priimti Vyriausybė kol kas šio klausimo nėra svarsčiusi. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė dėl rentos spręsti po KT nutarimo.

Ši byla Konstituciniame Teisme nagrinėta rašytinio proceso tvarka.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Kristina Brazauskienė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Kristina Brazauskienė

Vyriausybė svarstys, kaip įgyvendinti KT nutarimą 

Vyriausybė svarstys, kaip įgyvendinti KT nutarimą dėl prezidento našlės materialinio aprūpinimo, pirmiausia, dėl jos gyvenimo valstybės vadovo rezidencijoje.

„Pirmiausia Vyriausybė susipažins su KT išvadomis, įsigilins, tačiau, be abejonės, bus svarstoma, kaip atitinkamai įgyvendinti tokį sprendimą“, - teigiama BNS perduotame Vyriausybės kanceliarijos komentare.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas atkreipė dėmesį, kad galimybė prezidento našlei suteikti būstą numatyta Prezidento įstatyme, o ne Prezidento valstybinės rentos įstatyme, kurį nagrinėjo KT

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas atkreipė dėmesį, kad galimybė prezidento našlei suteikti būstą numatyta Prezidento įstatyme, o ne Prezidento valstybinės rentos įstatyme, kurį nagrinėjo KT. Nepaisant to, anot jo, klausimas dėl K.Brazauskienės rezidencijos gali kilti.

„Manau, kad Vyriausybė gali savarankiškai tą klausimą svarstyti, tačiau aš asmeniškai dar palaukčiau viso Konstitucinio Teismo nutarimo paskelbimo, nes dabar paskelbtas tik pranešimas žiniasklaidai, iš kurio visų argumentų nematyti. Tačiau iš esmės - taip (klausimą galima kelti - BNS)“, - teigė J.Sabatauskas.

Prezidento įstatymas numato, kad jeigu „prezidentas eidamas pareigas ar pasibaigus kadencijai miršta, jo sutuoktiniui, jei šis pageidauja, panaudos pagrindais suteikiamas būstas (gyvenamosios patalpos) Vyriausybės nustatyta tvarka“.

Klausimą, ar teisėtai K.Brazauskienei suteikta privilegija gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse, ketvirtadienį iškėlė ir Seimo opozicijos atstovas konservatorius Jurgis Razma.

„Tikiuosi, kad socialdemokratai vadovausis lygiateisiškumo visiems valstybės piliečiams standartais ir teisingai išspręs jų partijos bendražygio našlės K.Brazauskienės gyvenimo Turniškėse klausimą“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius