Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 24 /11:12

Koronaviruso paliestų gydymo įstaigų ne 56, o 30, COVID-19 susirgo per 200 sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų

Kai kuriose Lietuvos gydymo įstaigose koronavirusas plito taip, kad teko užsidaryti. 15min surinktais duomenimis, skaudžiausiai nukentėjo Klaipėdos universitetinė ligoninė, kurioje koronavirusu susirgo 66 darbuotojai. Didžioji dalis jos skyrių vis dar uždaryti, o kas dėl visko kaltas, aiškinasi prokurorai. 15min domėjosi, kurias dar gydymo įstaigas skaudžiai palietė virusas.
Ukmergės ligoninė
Ukmergės ligoninė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė trečiadienį teigė, kad net 56 gydymo įstaigose buvo nustatyta COVID-19 atvejų.

„Nepriklausomai nuo dydžio, nuo pavaldumo. Geroji žinia ta, kad keturiasdešimtyje tik po vieną atvejį“, – sakė ji.

Anot R.Lingienės, skaičiai tokie, kad kai kurių ligoninių veikla tapo paralyžiuota.

15min prašė NVSC pateikti informaciją apie visas gydymo įstaigas, kuriose susirgo darbuotojai, kurios reikia atvejų žemėlapiui parengti, tačiau centras tokios informacijos nepateikė. Vietoj to NVSC penktadienį pats paskelbė savo žemėlapį su gydymo įstaigomis.

Jame nurodomos šios įstaigos: Klaipėdos universitetinė ligoninė (66), Klaipėdos jūrininkų ligoninė (19), Ukmergės ligoninė (39), Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centras (32), Šeškinės poliklinika (13), Santaros klinikos (14), Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras (12).

Taip pat NVSC nurodo šias įstaigas: Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stotis (1), Respublikinė Klaipėdos ligoninė (1), Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centras (1), Šilutės ligoninė (1), Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centras (1), Dainų pirminės sveikatos priežiūros centras (1), Respublikinė Šiaulių ligoninė (1), Respublikinė Panevėžio ligoninė (1), Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (1), Jonavos ligoninė (1), Kauno r. greitosios medicinos pagalbos stotis (1), LSMUL Kauno klinikos (2), Kauno klinikinė ligoninė (3), Alytaus r. greitosios medicinos pagalbos stotis (1), Troškūnų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė (1), Širvintų ligoninė (1), Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (1), Utenos r. ligoninė (1), Ignalinos sveikatos centras (1), Vilniaus rajono Nemenčinės poliklinika (2), Antakalnio poliklinika (3), Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinika (3), Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė (1).

NVSC nurodė ne 56 gydymo įstaigas, o 30.

Pagal centro pateiktą informaciją, COVID-19 susirgo 226 sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Koronaviruso labiausiai paliestos gydymo įstaigos ir susirgusių darbuotojų skaičius, 15min žemėlapis:

Klaipėdos universitetinė ligoninė

Kovo pabaigoje buvo pranešta, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) židiniais tapo du skyriai – Akių ligų, kur ligą, kaip manoma, galėjo išplatinti sanitarė, kurios vyras grįžo iš Vokietijos, ir Neurochirurgijos skyriuje, kuriame galimai buvo atkeltas pacientas iš Infekcinių ligų korpuso.

Tuomet buvo pateikta informacija, kad koronavirusu serga 25 darbuotojai, 8 iš jų gydytojai.

Balandžio 4 dieną sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad dėl infekcijų kontrolės pažeidimų nuspręsta uždaryti didelę dalį ligoninės skyrių – atviri liko tik akušerijos ir ginekologijos, onkologijos bei infekcinių ligų. O balandžio 10-ąją Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo ir tarnybos pareigų neatlikimo. Ministras prieš tai ne kartą kalbėjo, kad atliktas tyrimas parodė, jog buvo nepaisoma saugumo, todėl teko kreiptis į teisėsaugą.

Prieš kelias dienas ligoninė pranešė, jog tikisi, kad skyriai greit atvers duris.

Panašu, kad virusas tarp darbuotojų toliau plito, nes, trečiadienio duomenimis, kuriuos pateikė R.Lingienė, susirgusių darbuotojų buvo jau 68.

Balandžio 19 dieną ligoninė pateikė duomenis, kad iki tos dienos ištirti 1298 ligoninės darbuotojai, atlikti 1754 tyrimai (su pakartotiniais). Iš viso nustatyta 60 teigiamų Covid-19 atvejų, iš jų 39 medikams.

Panašu, kad virusas tarp darbuotojų toliau plito, nes, trečiadienio duomenimis, kuriuos pateikė R.Lingienė, susirgusių darbuotojų buvo jau 68. Penktadienį NVSC pateikė informaciją, kad tokių darbuotojų visgi 66.

Palyginimui – iš viso, tos pačios dienos duomenimis, ligoninėje gydyta 118 pacientų, infekuotų Covid-19.

Nustatyta tvarka atlikus pakartotinius tyrimus dėl Covid-19 ligoninės darbuotojams, nustatyta, kad 10 darbuotojų pasveikę, jų sveikatos būklė gera.

Marijampolės ligoninė

Koronaviruso protrūkis Marijampolės ligoninėje prasidėjo balandžio 4 dieną nuo valymo skyriaus. Pasitvirtinus pirmiesiems atvejams izoliuotis turėjo valymo tarnybos darbuotojai, todėl kilo grėsmė, kad nebus kam valyti ligoninės.

Marijampolės ligoninė
Marijampolės ligoninė

Balandžio 6 dieną buvo paskelbta, kad ligoninėje mirė garbaus amžiaus pacientas. Pradžioje virusas buvo patvirtintas 4 šios gydymo įstaigos darbuotojams. Vėliau jis ėmė plisti žaibo greičiu, kartu prasidėjo ir kaltųjų paieškos. Šiuo metu ligoninę drasko vidiniai nesutarimai, kuriuos gesinti bando Marijampolės meras.

Praėjusią savaitę pranešta, kad policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl situacijos Marijampolės ligoninėje, pagal straipsnį, numatantį atsakomybę už kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimą.

Balandžio 21 dienos duomenimis, ligoninėje koronavirusu susirgusių pacientų beveik perpus mažiau nei medikų. Ligoninėje fiksuota 16 koronavirusu užsikrėtusių pacientų ir 30 darbuotojų. Kiek ligoninės darbuotojų tebėra izoliacijoje, duomenų nėra.

Iki trečiadienio susirgusių medikų skaičius padidėjo. Iš viso šioje įstaigoje susirgo 32 medikai.

Ukmergės ligoninė

Ukmergės ligoninė dėl koronaviruso protrūkio nukentėjo bene labiausiai. Ji buvo uždaryta kovo 20 dieną, paaiškėjus, kad susirgo joje dirbanti gydytoja. Joje veikė tik Slaugos skyrius beveik su 100 pacientų.

Šiuo metu yra mirę septyni koronavirusu užsikrėtę žmonės, gulėję Ukmergės ligoninėje.

Ukmergės ligoninėje koronavirusu buvo iš viso susirgę 36 medikai.

Pasak savivaldybės administracijos vadovo Dariaus Varno, Ukmergės ligoninėje koronavirusu buvo iš viso susirgę 36 medikai.

Trečiadienio duomenimis, kuriuos pateikė R.Lingienė, šioje gydymo įstaigoje iš viso susirgo 39 medikai.

Administracijos vadovo anksčiau pateiktais duomenimis, ligoninė šiuo metu turi vieną pacientę, sergančią koronavirusu, ji guli atskirai nuo kitų.

Tiesa, nors jau ne kartą buvo pranešta, kad ligoninė jau tuoj atsidarys, tačiau taip kol kas nenutiko.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė šiomis dienomis patikino, jog Ukmergės ligoninei buvo pateiktos rekomendacijos, tačiau jos kol kas neįgyvendintos.

R.Lingienės duomenimis, iš 400 Ukmergės ligoninės darbuotojų net 360 turėjo izoliuotis.

Tačiau dabar situacija jau yra pagerėjusi – šiuo metu saviizoliacijoje yra 24 Ukmergės ligoninės medikai.

Vilniaus Šeškinės poliklinika

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės anksčiau uždaryta Šeškinės poliklinika pirmadienį iš dalies atnaujino darbą.

Ją uždaryti teko balandžio balandžio 1 dieną, Odontologijos skyriuje nustačius naujų koronaviruso atvejų.

Šeškinės poliklinika
Šeškinės poliklinika

Iš viso skelbta apie keturis Šeškinės poliklinikoje nustatytus viruso atvejus – pirmajai gydytojai virusas nustatytas kovo 17 dieną.

Tačiau panašu, kad ten liga spėjo išplisti, nes naujausiais duomenimis susirgusių darbuotojų yra 13.

Po to buvo patikrinti visi darbuotojai, patikrinimų metu nustatyta sergančių COVID-19 ir neturinčių ligos simptomų atvejų.

Respublikinė Panevėžio ligoninė

Penktadienį karantine buvę 23 Respublikinės Panevėžio ligoninės medikai sugrįžo į darbą.

Susirgimas šioje gydymo įstaigoje fiksuotas balandžio 5 dieną Urologijos skyriuje. Susirgęs darbuotojas jokių ligos simptomų nejautė, tad ir pats susirgimas COVID-19 infekcija buvo aptiktas atsitiktinai.

Vienam Urologijos skyriaus pacientui pradėjus karščiuoti, dėl koronaviruso nutarta patikrinti ir jį, ir su juo kontaktavusius darbuotojus.

Respublikinė Panevėžio ligoninė
Respublikinė Panevėžio ligoninė

Keturiems tuo metu skyriuje besigydantiems pacientams ir dvidešimt trims skyriaus darbuotojams buvo atlikti testai, o pacientus teko izoliuoti.

Po tyrimų paaiškėjo, kad medikas kolegų ir pacientų neužkrėtė. Balandžio 20 dieną ligoninė paskelbė, kad susirgusio mediko testas buvo neigiamas, tačiau ar tai pirmasis, ar antrasis testas, ligoninė nepatikslino.

Kovo viduryje į Respublikinę Panevėžio ligoninę patekus koronavirusu sirgusiam pacientui, izoliuotis teko 51 ligoninės darbuotojui. Nė vienam jų susirgimas nebuvo nustatytas.

Kovo 25 Respublikinėje Panevėžio ligoninėje nuo koronaviruso mirė pacientas, kurį šioje ligoninėje prieš tai gydė dėl visai kitų sveikatos bėdų. Kadangi pradžioje niekas neįtarė, kad gali nuo jo užsikrėsti, pacientas turėjo nemažai kontaktų. 51 ligoninės medikas buvo karantinuotas, vėliau visais šiais atvejais patvirtinti neigiami koronaviruso testo rezultatai.

Šiaulių ligoninė

Praėjusią savaitę su ūmia būkle į Šiaulių ligoninę balandžio viduryje patekusiam pacientui buvo nustatytas COVID-19 susirgimas.

Paciento apsilankymas gydymo įstaigoje nebuvo susijęs su koronavirusu, todėl su juo kontaktą turėjusiems šešiems darbuotojams teko izoliuotis.

Ligoninės direktorius Remigijus Mažeika pareiškė, kad personalas turėjo visas apsaugos priemones, tačiau atvejo analizė, jo žodžiais, parodė tam tikras nedideles rizikas.

Pacientas, kuriam nustatytas virusas, jaučiasi gerai, todėl buvo išleistas į namus. Medikai vis dar yra saviizoliacijoje.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė

Kaip pranešė pati ligoninė, balandžio 16 dienos duomenimis, nuo pandemijos pradžios koronavirusas nustatytas 24 Klaipėdos jūrininkų ligoninės darbuotojams, iš kurių 4 gydytojai ir 6 slaugytojai.

Trečiadienį R.Lingienė patikslino, kad tokių darbuotojų buvo 23.

Saviizoliacijoje šiuo metu kol kas tebėra viena slaugytoja. Infekuoti medikai dar tebesigydo ir į darbą negrįžo.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė
Klaipėdos jūrininkų ligoninė

Balandžio 16 dieną buvęs uždarytas Klaipėdos jūrininkų ligoninės Abdominalinės chirurgijos skyrius atnaujino savo veiklą. Į darbą grįžo saviizoliacijoje buvę medikai. Visi jie buvo ištirti dėl koronaviruso ir nė vienam jų infekcija nebuvo nustatyta.

Prieš tai buvęs uždarytas Kraujagyslių chirurgijos skyrius taip pat jau atvėrė duris. Visi šio skyriaus darbuotojai buvo ištirti dėl koronaviruso ir nė vienam jų infekcija nebuvo nustatyta.

Širvintų ligoninė

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė šeštadienį pranešė, kad Širvintų ligoninėje diagnozavus koronavirusą, ligoninės pastatas buvo uždarytas – drausta į jį patekti bei iš jo išeitis. Buvo dezinfekuota ne tik ligoninė, bet ir aplinkinė teritorija.

Tačiau viskas baigėsi laimingai.

Į laboratoriją tirti buvo nusiųsti 87 medikų ir pacientų mėginiai. Merė vėliau pranešė, kad visų jų tyrimai yra neigiami.

Širvintų ligoninė
Širvintų ligoninė

Nuo sekmadienio ryto buvo atnaujintas Širvintų ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus darbas.

Klaipėdos hospisas

Klaipėdos hospisą, valdomą privačios bendrovės, šiuo metu krečia ne tik koronaviruso protrūkis, bet ir didelis skandalas dėl jo paties veiklos.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos hospisas

Trečiadienio duomenimis, koronavirusas nustatytas 33 hospiso pacientų ir 12 darbuotojų.

Hospise nuo koronaviruso mirė du asmenys.

Antradienį Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, piktnaudžiavimo ir neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

Kiek anksčiau šią savaitę sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga minėjo, kad Klaipėdos hospisas turėjo leidimą vienai lovai, taigi – vienam pacientui, o turėjo jų gerokai daugiau.

Trečiadienio „Sodros“ duomenimis, hospise dirba 3 darbuotojai.

NVSC atstovai yra sakę, jog Klaipėdos hospisas neturi higienos paso, licencijos veiklai. Ketvirtadienį BNS paskelbė, kad VšĮ „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras“, kuris yra vienas iš dviejų juridinių asmenų, susijusių su koronaviruso židiniu tapusiu Klaipėdos hospisu, turi licenciją, išduotą pagal higienos pasą, BNS informavo Akreditavimo tarnyba.

Globos namai „Senevita“

Manoma, kad į socialinės globos namus „Senevita“ koronavirusas galėjo ateiti iš Nemenčinėje įsikūrusios įmonės „Vilnika“.

Aptikus židinį, žmones imta sparčiai testuoti, o pati Nemenčinė iki šiol uždaryta.

Senevita
Senevita

Paskutiniais duomenimis, koronavirusu yra susirgę du „Senevitos“ darbuotojai.

Algimanto Bandzos socialinių paslaugų namai

SAM balandžio 21 dieną informavo, kad koronavirusas nustatytas vienam Panevėžyje esančių Algimanto Bandzos socialinių paslaugų namų darbuotojui. Ministerija taip pat pranešė, kad su užsikrėtusiu darbuotoju kontaktavusieji izoliuoti, kiek tokių asmenų buvo, nepatikslinta.

Po ligos nustatymo imta vykdyti epidemiologinį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius