Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 14 /14:43

Kova dėl Vijūnėlės: Druskininkų meno mokykla rekonstruota ir remontuota, bet vadovė tikina: „Nebetelpam“

Druskininkų valdžios bei M.K.Čiurlionio meno mokyklos atstovai trečiadienį Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio prašė užtarimo perimant Vijūnėlės dvarą mokyklos reikmėms. Bet ar tikrai mokyklai reikia naujo pastato? 15min skaičiavimais, nuo 2014-ųjų, kai buvo atlikta meno mokyklos pastato rekonstrukcija, iš viso mokyklos pastato atnaujinimui bei baldams Druskininkų savivaldybė išleido per 280 tūkst. eurų. Mokyklos direktorė Ona Olšauskienė teigia, kad problema ne netinkamas pastatas, o tai, kad mokykloje netelpa vaikai.
Ona Olšauskienė
Druskininkų M.K.Čiurlionio meno mokyklos ir miesto savivaldybės atstovai atvyko į susitikimą su V.Pranckiečiu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo pirmininko V.Pranckiečio, O.Olšauskienės, Druskininkų savivaldybės tarybos nario Modesto Vitkausko ir šį susitikimą suorganizavusio „valstiečio“, Lazdijų-Druskininkų vienmandatėje apygardoje išrinkto parlamentaro Zenono Streikaus susitikimas buvo trumpas – netruko nė pusvalandžio.

Druskininkų M.K.Čiurlionio meno mokyklos vadovė O.Olšauskienė po susitikimo sakė, kad mokyklos bendruomenė ėmėsi iniciatyvos palaikyti Druskininkų savivaldybės tarybos kreipimąsi į Vyriausybę, kad Vijūnėlės dvaras būtų perduotas meno mokyklai. Seimo pirmininkui buvo įteikta apie 3 tūkst. idėją palaikančiųjų parašų.

„Gerai, gerai, – paklausta, kaip praėjo pokalbis su Seimo pirmininku, į detales nesileido mokyklos direktorė. – Tiesiog kalbėsimės toliau visi kartu. Sunku pasakyti, kas bus toliau, pamatysime“.

V.Pranckietis: pasakiau aiškiai, kad teismų sprendimų neaptarinėjame

Seimo pirmininkas V.Pranckietis pradžioje komentuoti situacijos nenorėjo per atstovus pareiškęs, kad nėra ką komentuoti.

Tačiau vėliau jis visgi sutiko pakomentuoti susitikimą. Anot Seimo pirmininko, jis gavo dokumentą ir jį perduos parlamentiniam Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui.

„Jie prašo, manau kad, tęsti diskusiją. Bet aš pasakiau aiškiai, kad mes teismų sprendimų neaptarinėjame“, – pabrėžė jis.

V.Pranckietis pabrėžė nematęs nei esamų mokyklos patalpų, nei Vijūnėlės dvaro, todėl negalintis nieko vertinti.

„Aš negaliu nepriimti, kada žmonės atvažiuoja ir teikia tūkstančių žmonių, berods, pasirašytą dokumentą, tai tikrai taip, mes turime rodyti dėmesį visiems žmonėms, kurie prašo kažkokios tai pagalbos“, – atsakydamas į klausimą kodėl priėmė parašus, sakė parlamento pirmininkas. Jis pridūrė, kad svarstyti galima, tačiau klausimas jau atiduotas Vyriausybei.

„Aš nematau jokios galimybės ir nesvarstau jokios galimybės, nes tai yra ne mano kompetencijos dalykas“, – paklaustas, ar mato galimybę išsaugoti Vijūnėlę, tvirtino V.Pranckietis.

M.K.Čiurlionio meno mokykla – rekonstruota ir remontuota

M.K.Čiurlionio meno mokykla yra įsikūrusi Vytauto gatvės 23 name.

Remiantis Druskininkų savivaldybės pranešimais, namas statytas 1977 metais. 2014 metų pabaigoje savivaldybė pranešė, kad pastatas renovuotas Europos Sąjungos ir biudžeto lėšomis: už 164,2 tūkst. eurų buvo apšiltintos pastato sienos ir stogas, pakeistos buvusios nesandarios durys ir susidėvėję langai, viduje įrengta vėdinimo sistema, pakeisti radiatoriai. Taip pat buvo modernizuota šildymo sistema, atnaujintas šilumos punktas.

2017 vasarą buvo pranešta, kad iki 2018-ųjų pabaigos bus atnaujintos ir perplanuotos ugdymui skirtos patalpos, atnaujinta aktų salė, sutvarkyti pirmojo ir antrojo aukšto koridoriai, vestibiulis, sanitarinis mazgas. Planuose taip pat buvo pastato pritaikymas neįgaliesiems.

Viešųjų pirkimų portale skelbiama 2018 vasarį sudaryta Druskininkų savivaldybės sutartis dėl M.K.Čiurlionio meno mokyklos paprastųjų darbų. Jos skelbiama vertė – per 87 tūkst. eurų.

Sutartyje numatytas durų montavimas, aktų salės remontas, grindų, lubų, sienų apdaila, santechnikos prietaisų, vamzdžių keitimas, vidaus elektros tinklų atnaujinimas.

2018 metų lapkričio pabaigoje Druskininkų savivaldybė pasirašė dar vieną sutartį. Pagal ją už beveik 30 tūkstančių eurų nupirktos 146 montuojamos salės kėdės.

Viena kėdė meno mokyklos koncertų salėje savivaldybei atsiėjo 196 eurus.

Direktorė: esamos patalpos per mažos

Tačiau meno mokyklos vadovė 15min sakė, kad Vytauto gatvėje 23 yra įsikūrusi meno mokyklos administracija, o pati meno mokykla veikia ne viename pastate. Ji minėjo, kad meno mokykla taip pat yra įsikūrusi ir Druskininkų lopšelyje-darželyje „Žibutė“.

Anot jos, mokykla plečia savo veiklą ir įsikūrus Vijūnėlėje būtų puiki galimybė mokiniams turėti geresnes mokymosi sąlygas.

„Kadangi mokyklos Vytauto Kazimiero Jonyno dailės skyrius turi mažai patalpų, tai būtų puiki galimybė jiems ten persikelti ir vykdyti veiklą toliau“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Druskininkų M.K.Čiurlionio meno mokyklos ir miesto savivaldybės atstovai atvyko į susitikimą su V.Pranckiečiu
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Druskininkų M.K.Čiurlionio meno mokyklos ir miesto savivaldybės atstovai atvyko į susitikimą su V.Pranckiečiu

Direktorė pabrėžė, kad esamos patalpos yra šiuo metu per mažos, o mokinių skaičius didėja.

„Vijūnėlės dvaras, taip, jis yra didelis, tai puikiai patenkintų mūsų poreikius dailės skyriaus įkūrimui. Turime seną gerą idėją, kurią taip pat pavyktų įgyvendinti – tai yra, įkurtume vaikų dailės galeriją. Tai mums tas dydis yra kuo didesnės patalpos yra, tuo geriau“, – teigė ji paklausta, kiek vietų mokyklai trūksta.

Anot direktorės, pritaikyti mokyklai Vijūnėlės patalpas esą nebūtų sunku, tačiau kiek tai kainuotų, ji svarstyti nesiėmė.

„Tai jūs manote, kad geriau yra nugriauti, negu perduoti mokyklai turint tokią galimybę, kuomet reikalingos patalpos ir yra laisvas pastatas?“ – klausimu į klausimą, ar Vijūnėlėje įkurdinti vaikai nebūtų mokomi negerbti teismo sprendimų, atsakė ji.

Druskininkų savivaldybės administracijos nuotr./M.K.Čiurlionio meno mokykla
Druskininkų savivaldybės administracijos nuotr./M.K.Čiurlionio meno mokykla

Teismo sprendimo nekvestionuoja, bet griauti nenori

Druskininkų tarybos narys M.Vitkauskas žurnalistams sakė, jog Seimo pirmininkas į situaciją žiūri realiai.

„Manau, kad diskusija šitoje vietoje yra reikalinga, dėl to, kad yra jau Aukščiausio Teismo priimtas sprendimas botelio atžvilgiu. Toliau buvo veiksmai – labai tą galima pritaikyti Vijūnėlės dvarui. Visuomenės poreikis yra išreikštas“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Modestas Vitkauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Modestas Vitkauskas

M.Vitkauskas aiškino, kad savivaldybė nekvestionuoja teismo sprendimo, bet kartu ir aiškino, kad situaciją turėtų aiškintis susėdę teisininkai, Vyriausybės atstovai ir visos suinteresuotos pusės.

„Ir žiūrėti, ar įmanomas kelias tą dvarą išsaugoti, ar ne“, – aiškino jis.

Tarybos narys nesiėmė dėstyti argumentų, kaip, vykdant teismo sprendimą, Vijūnėlės būtų galima negriauti. Anot jo, juos turi dėstyti teisininkai, o teisininkai esą mato tokią galimybę.

Seimo nariui nugriovimas – primityviausias sprendimo būdas

Seimo narys Z.Streikus aiškino, kad Druskininkų visuomenė nori, jog būtų ieškoma sprendimo, kaip tai buvo daroma su Neringos boteliais.

„Apie tai kalba visi parašai apie trys tūkstančiai surinktų. Mano, kaip politiko, Seimo nario misija yra, nu, kažkaip tai pakviesti visas puses tartis, kaip buvo padaryta Neringoje, kada meru buvo Antanas Vinkus, premjeru – Kubilius ir sprendimą rado“, – aiškino jis.

Parlamentaras aiškino, kad situacijos nereikia spręsti primityviausiu būdu, turėdamas omenyje nugriovimą.

„Kaip nekeista, teisininkai tą kelią mato ir mes ne tuščioje vietoje“, – sakė Seimo narys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zenonas Streikus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zenonas Streikus

R.Karbauskis: politikams kištis nederėtų

Druskininkų savivaldybė anksčiau yra pareiškusi, kad liepą priimtas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas leidžia nenugriauti pastato, jeigu jis būtų perduotas viešam naudojimui.

Pastato avininkas verslininkas Žilvinas Povilonis griovimo darbams jau yra nusamdęs rangovą, tačiau pats teigė pritariantis siūlymui pastatą perimti visuomenės reikmėms.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis trečiadienį sakė, kad politikai į šį procesą kištis neturėtų.

„Aš galvoju, kad vis dėlto tai yra teisinių ginčų objektas. Seimo nariai, politikai į teisinius procesus neturi kištis ir aš bet kokiu atveju suprantu, kad teismas, kuris priima vienus ar kitus sprendimus, yra ta institucija, kuri turi tuos sprendimus priiminėti“, – Žinių radijui trečiadienį sakė R.Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau yra pabrėžęs, kad teismo sprendimus reikia vykdyti. Gavusi prašymą Vyriausybė pavedė Aplinkos ir Teisingumo ministerijoms parengti išvadą dėl Druskininkų valdžios prašymo teismo nurodytą griauti Vijūnėlės dvarą perimti visuomenės reikmėms, jame įrengiant M.K.Čiurlionio meno mokyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius