TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kovas baigiasi rekordais: tokios vasariškos šilumos nebūta pusę amžiaus

Baigiantis pirmajam pavasario mėnesiui orai Lietuvoje nustebino dviem rekordais per vieną dieną – pasiekta ne tik kovo 30-osios, bet ir viso kovo aukščiausios temperatūros. Apie tai paskelbė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.
Pavasaris Vilniuje
Pavasaris Vilniuje / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Orai Šiluma

„Šiandien kiek netikėtai oras Pietų Lietuvoje sušilo daugiau negu tikėtasi, todėl buvo užfiksuoti net du šilumos rekordai vienu ypu: kovo 30-osios ir apskritai viso kovo mėnesio aukščiausios oro temperatūros“, – šeštadienį pranešė tarnybos Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Gytis Valaika.

Druskininkuose šeštadienį sušilo net iki +22,4 laipsnio.

Sekmadienį turėtų būti dar šilčiau. Žadama, kad dieną oras įkais iki 19-24 laipsnių. Tad greičiausiai kovo aukščiausios oro temperatūros rekordas neišsilaikys nė paros. Tokiu atveju būtų viršytas ir kovo 31-osios rekordas, kuris siekia +19,8 laipsnio. Tokia temperatūra buvo išmatuota 2010 m. kovo 31 d. Lazdijuose.

Taip šilta kovo mėnesį dar nebuvę per visą modernių meteorologinių stebėjimų istoriją.

Nepaisant to, šeštadienį Lietuvoje buvo stebimi ir nemaži temperatūros kontrastai, siekiantys net 14 laipsnių: pajūryje – vėsu, Pietų Lietuvoje – kone vasara.

Šilumos rekordų daugėja

Anomalią šiam metų laikui šilumą, anot meteorologų, nulėmė Lietuvą pasiekęs šilto oro srautas iš pietų, nuo pat Šiaurės Afrikos.

Šiemet tai – jau ketvirtasis (paros) šilumos rekordas. Pernai tokių buvo net šešiolika, užpernai – trylika, o 2021 m. – šeši.

Ankstesnis kovo 30-osios (ir viso kovo) šilumos rekordas buvo užfiksuotas lygiai prieš 56 metus (1968 m. kovo 30 d.) Kybartuose, kuomet oras sušilo iki +21,8 laipsnio (0,6 laipsnio mažiau nei šiemet).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius