-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 03

Krašto apsaugos ministras A.Anušauskas įspėja: iš Rusijos bėga V.Putino penktoji kolona

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas interviu portalo 15min video laidai „15/15“ įspėjo nebeturėti jokių iliuzijų dėl Rusijos režimo ir sakė, kad Lietuva negali likti be kritinių gynybos pajėgumų ir perleisti juos Ukrainai. „Mes turime turėti reikalingus ir tinkamus pajėgumus, nes kol bepročiai valdžioje, Kremliuje, mes negalime kitaip elgtis“, – sakė ministras. Jis taip pat įsitikinęs, kad nuo mobilizacijos bėgantys rusai yra ne pabėgėliai, kuriuos reikia priimti, o penktoji kolona, kurios reikia vengti. A.Anušauskas taip pat teigia, kad Europos šalims būtina susirūpinti savo dujų ir elektros tiekimo infrastruktūros saugumu.​
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Svarbiausios interviu temos

  • Ar dėl karo Ukrainoje Kaliningrade dislokuotos Rusijos pajėgos smarkiai nukentėjo?
  • Suvalkų koridorius – pavojingiausia ar siauriausia vieta?
  • Ką reiškia sprogimai „Nord Stream“ dujotiekiuose?
  • Reikia daryti namų darbus – tikrinti dujų ir elektros infrastruktūros saugumą.
  • Kodėl Rusija neatakuoja per Ukrainą į Europą einančio dujotiekio?
  • Ką V.Putino stalo ilgis sako apie jo galimybes panaudoti branduolinį ginklą?
  • Ukrainai sunkioji ginkluotė skiriama iš būsimų užsakymų.
  • Kodėl Lietuva negali Ukrainai perleisti savo artilerijos bei priešlėktuvinės gynybos pajėgumų?
  • Ministras įspėja – iš Rusijos bėga penktoji kolona.
  • Į Rusiją važiuojantys Lietuvos piliečiai gali tapti įkaitais.

15min šiandien paskelbė straipsnį apie „Foreign Policy“ paskelbtą informaciją, kad iš Kaliningrado srities apie 80 proc. rusų karių buvo perkelta į Ukrainą. Jūs pavadinote tokią informaciją gandais. Galbūt Jūs turite įsivaizdavimą arba informaciją, kiek procentų vis dėlto iš tiesų galėtų būti perkelta į Ukrainą iš Kaliningrado?

– Kadangi Kaliningrado sritis yra Lietuvos kaimynystėje, tai mes turime ne tik įsivaizdavimą, mes žinome, kiek yra perkelta iš kiekvieno dalinio imtinai. Kadangi tai yra žvalgybos duomenys, aš detalių neįvardinsiu, tačiau tai, ką (Rusija) skelbė jau ne pirmą kartą užsienyje, yra padidintas skaičius – na, sakysim taip – 4 kartus.

Iš tikrųjų gerokai mažiau iš Kaliningrado srities, tai nereiškia, kad atskiri daliniai buvo išvalyti iki dugno, yra tokių, kurie, kaip sakoma, pilna sudėtimi iškeliavo link Ukrainos, į Ukrainos frontą. Bet apskritai paėmus bendrą pajėgų skaičių Kaliningrade, tai tas sumažėjimas yra ne toks, kokį rašo. Kaip minėjau, jis ženkliai mažesnis. Ir, žinoma, tos grėsmės Lietuvos saugumui tebelieka. Taip, kažkiek mažesnės, bet ne tiek, kiek rašo.

– Iš kur ir kaip tokia informacija iškyla, nes tai neabejotinai mažina dėmesį mūsų regionui, kalbant apie grėsmę saugumui?

– Nežinau, iš kur iškyla, nežinau šaltinio, tačiau jis jau ne pirmą kartą įvairiais pavidalais pasirodo. Sakyčiau, toks visuomenės klaidinimas – atrodo, kad Lietuvai grėsmių nelieka, o jos, kaip ir buvo – Baltarusija niekuo nepasikeitusi, Kaliningrado sritis šiek tiek pasikeitusi. Žinoma, ukrainiečiai fronte sunaikino dalį dalinių, kurie buvo dislokuoti Kaliningrade ir jie jau atgal nebegrįš arba grįžta kitu pavidalu. Tačiau iš esmės, kaip minėjau, ta grėsmė lieka. Taip, konvencinio karo grėsmės čia pas mus nėra, bet mes turime žiūrėti į ateitį ir vertinti visas grėsmes.

„Politico“ prieš kurį laiką rašė apie Suvalkų koridorių konkrečiai, kad tai yra pavojingiausia vieta žemėje. Jūsų nuomone, mums, Lietuvai, tai yra daugiau naudinga ar žalinga informacija?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius