Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2022 12 09 /14:29

Besitraukiantis krašto apsaugos viceministras išlaiko paslaptį dėl savo ateities: turiu kitų planų

Krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška penktadienį pranešė besitraukiantis iš pareigų. Pastaruoju metu jis dalyvavo darbo grupėje, kuri buvo suburta dėl Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje. Po pietų surengtoje spaudos konferencijoje jis plačiau pakomentavo pasitraukimo aplinkybes, tačiau išlaikė paslaptį dėl tolesnių savo planų.
Vilius Semeška
Vilius Semeška / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Jis iš pradžių džiaugėsi krašto apsaugoje atliktais darbais.

„Norėčiau pirmiausia pasidžiaugti tuo darbu, kuris yra nuveiktas, ir pasitikėjimu, kurį gavau tiek iš krašto apsaugos ministro, tiek kariuomenės vado, nes padarėme tikrai daug. Dirbti buvo nelengva, dirbome karo sąlygomis, tačiau mūsų įsigijimai, kuriuos kuravau, tikrai yra ypatingos svarbos modernizuojant mūsų kariuomenę“, – pasakojo iš pareigų pasitraukęs viceministras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilius Semeška
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilius Semeška

Jis paminėjo susitarimą su JAV dėl raketinės artilerijos sistemų HIMARS įsigijimo, taip pat – dėl prancūziškų savaeigių haibicų „Caezar“ ir kitų pirkimų.

V.Semeška taip pat džiaugėsi visuomenės surinktais 6 mln. eurų dronui „Bayraktar“ bei kartu su visuomenininku Andriumi Tapinu nupirktais dronais „kamikadzėmis“.

„Daug sėkmės istorijų, manyčiau“, – pabrėžė V.Semeška.

„Turiu kitų planų“

Paklaustas, kodėl traukiasi iš pareigų, jis atsakė turintis kitų planų, tačiau jų nedetalizavo.

„Traukiuosi dėl to, kad turiu kitų planų. Buvo tikrai intensyvūs dveji metai ir, pakrovus baterijas, manau, kad netrukus išgirsite apie mano kitus planus“, – teigė V.Semeška.

VIDEO: Krašto apsaugos viceministras V.Semeška – apie pasitraukimo iš pareigų aplinkybes

Su ministru ypatingai gerai sutaria

Jis neigė, kad nesutaria su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku ir sakė, kad jiedu „ypatingai gerai sutaria“.

„Kalbos yra įvairios, gali sklisti – jokia paslaptis. Nuomonės irgi gali skirtis tam tikrais klausimais, bet esminiais Lietuvos saugumo, krašto apsaugos stiprinimo ir kariuomenės modernizavimo klausimais niekados mūsų nuomonės nesiskyrė ir priešingai – turėjau visokeriopą paramą iš ministro“, – pasakojo besitraukiantis viceministras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

Derėjosi dėl Vokietijos brigados

Pastaruoju metu jis buvo atsakingas ne tik už krašto apsaugos sistemos pirkimus, bet ir dalyvavo derybose su Vokietija dėl šios šalies brigados dislokavimo Lietuvoje.

„Derybos startavo, jos yra pakankamai sėkmingos. Jokia paslaptis, kad skaitom tą komunikatą, kuris yra išleistas, – Lietuva skaito vienaip, Vokietija – šiek tiek kitaip. Bet žinot, Vokietija yra mūsų strateginė partnerė, kuri čia investuoja šimtus milijonų eurų, ir aš net neabejoju derybų sėkme“, – kalbėjo V.Semeška.

Anot jo, Lietuvos santykiai su Vokietija yra tvirti, o kai kurie Lietuvos politikai turėtų susilaikyti nuo bereikalingo „dividendų ieškojimo“.

„Kuo mažiau mes apie tai šnekame, tuo geresnį rezultatą turėsime“, – pabrėžė krašto apsaugos sistemos pareigūnas.

„Nustebino viena informacija“

Naujienų portalas „Delfi“ skelbia, kad V. Semeškos pasitraukimas yra susijęs su šalyje kilusiomis diskusijomis dėl Vokietijos brigados dislokavimo.

Vilnius siekia, kad Vokietijos brigada šalyje pilnos sudėties būtų dislokuojama nuolat. Vokietijos pareigūnai viešai kartoja, kad dalis brigados karių bus Lietuvoje, o dalis – gimtinėje, tačiau bus pasirengusi greitai persidislokuoti esant reikalui.

Kaip skelbia „Delfi“, po diskusijų Vokietijoje į Lietuvą sugrįžęs viceministras uždarame posėdyje, vykusiame Seime, kuriame dalyvavo Prezidentūros, Vyriausybės, Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ir parlamento atstovai, užsiminė „dvejojantis, ar G.Nausėdos ir O.Scholzo komunikate tikrai yra žodžiai apie brigadą „in place“ (angl. „vietoje“). Taip pat neva pasvarstė, ar nevertėtų galvoti apie naują, galbūt tikslesnį dokumentą“.

V.Semeška spaudos konferencijoje stebėjosi, kad portalas cituoja uždaro Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio diskusijas.

„NSGK vyko ir vyksta uždari posėdžiai. Jeigu šaltiniai praneša iš uždaro posėdžio, kuris yra slaptas, tai čia jau yra klausimas dėl tam tikrų patikimumo“, – piktinosi V.Semeška.

„Tikiuosi, kad šita informacija bus įvertinta ir tam tikrų tarnybų“, – pridūrė jis.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) Seime vadovauja jo kolega konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Pasak V.Semeškos, jeigu iš uždaro NSGK posėdžio nuteka informacija, vadinasi, tai yra grėsmė Lietuvos saugumui.

Liko vienas viceministras

A.Anušausko politinio pasitikėjimo komandoje šiuo metu liko vienintelis viceministras – Žilvinas Tomkus.

Prieš V.Semešką viceministro pareigas paliko ir Margiris Abukevičius, išvykęs dirbti gynybos patarėju į Lietuvos ambasadą Japonijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius