Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 09

Kraujo nuolat trūksta, o vyrai donorai vis dar turi aiškintis, ar mylėjosi su vyrais

Kai ligoninės viešai ima skųstis pritrūkusios kraujo perpylimams ir ima kviesti geros valios žmones jo paaukoti, homoseksualios orientacijos vyrai neskuba atsiliepti į pagalbos prašymą. Mat jie nėra geidžiamiausi kraujo donorai. Prieš duodami kraują visi vyrai turi nurodyti, ar turėjo lytinių santykių su vyrais, o atsakiusieji teigiamai paprašomi palaukti, kol nuo to praeis tam tikras laikas.
Kalifornijoje atmestas reikalavimas uždrausti tos pačios lyties asmenų santuokas.
Gėjų pora / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinis kraujo centras (NKC) yra linkęs keisti galiojantį teisinį reglamentavimą.

Kol kas jie taiko vadinamąjį atidėjimą – iš vyrų kraują ima po homoseksualių lytinių santykių praėjus bent 4 mėnesiams.

Tiek esą užtrunka vadinamasis lango periodas, per kurį negalima tiksliai nustatyti užsikrėtimo ŽIV.

„Esame sutarę, kad imsimės žingsnių šiam neproporcingam ir galimai diskriminacinio pobūdžio reikalavimui pakeisti“, – po pokalbio su NKC teigė Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, omeny turėdamas klausimą donorui apie homoseksualius santykius.

Klausia tiesiai: ar buvo lytinių santykių su vyrais

Donorų sveikatos tikrinimą ir kraujo bei jo sudėtinių dalių paėmimo tvarką reglamentuoja dar 2005 metais tuomečio sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos pasirašytas įsakymas.

Jame, be kita ko, pateikta anketa, kurią turi užpildyti kiekvienas duoti kraujo sutikęs asmuo.

Joje prašoma apibūdinti savo būklę, persirgtas ligas, nesenus sveikatos sutrikimus, sveikatos patikrinimus, operacijas, kraujo perpylimus, skiepus, vartotus vaistus, vizitus pas odontologą.

Taip pat klausiama, ar žmogus yra vartojęs narkotikus, ypač injekcinius, ar neseniai vėrėsi auskarus, darėsi tatuiruotę, buvo gydomas akupunktūra, kalėjo, turėjo buitinių arba lytinių santykių su asmenimis, užsikrėtusiais ŽIV ar hepatito virusu.

Donoras prašomas nurodyti ne tik kur gimė, bet ir ar neseniai ir kur buvo išvykęs į užsienį, ar ten gyveno, ar dirba rizikingą darbą.

Su intymiu gyvenimu susiję ir daugiau klausimų: ar žmogus neseniai turėjo lytinių santykių su partneriu, sergančiu hemofilija, vartojusiu injekcinius narkotikus, gaunančiu atlygį už lytinius santykius, ar pats donoras turėjo lytinių santykių už pinigus ar narkotikus.

Kai kurie klausimai adresuoti tik vyrams ar moterims. Pavyzdžiui, pastarosios klausiamos, ar yra / per pastaruosius mėnesius buvo nėščios ir ar mano, kad lytinis partneris galėtų turėti santykių ir su vyrais.

Vienintelis specialiai vyrams užduodamas klausimas: „Ar turėjote santykių su kitais vyrais?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius