Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2021 03 17

Kreipėsi į Seimo pirmininkę dėl iš Genocido centro atleistos istorikės: prašo suspenduoti direktoriaus A.Jakubausko įgaliojimus

Ne vieną savaitę Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC) purtantys skandalai nerimsta. Po to, kai centro direktorius atleido iš pareigų vieną savo kritikių istorikę Mingailę Jurkutę, į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen kreipėsi penkių Lietuvos akademinių institucijų vadovai.
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro spaudos konferencija
LGGRTC direktorius Adas Jakubauskas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Kreipimasis yra tiek Seimo pirmininkei, tiek Seimo valdybos nariams.

„Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) direktoriaus prof. Ado Jakubausko sprendimą 2021 m. kovo 12 d. atleisti iš darbo šiame centre vyriausios istorikės pareigas atlikusią dr. Mingailę Jurkutę vertiname kaip grubų žmogaus teisės į savo nuomonės raišką bei akademinės laisvės principo pažeidimą, taip pat – žalą viešajam interesui.

LGGRTC patikėtos visuomeninės misijos – vykdyti istorinius tyrimus itin jautriomis istorijos bei atminties temomis – neįmanoma įgyvendinti, ignoruojant pamatines laisvo akademinio darbo bei demokratinio visuomenės gyvenimo normas“, – rašoma kreipimesi.

A.Jakubausko sprendimą atleisti iš darbo M.Jurkutę vertiname kaip grubų žmogaus teisės į savo nuomonės raišką bei akademinės laisvės principo pažeidimą.

Taip pat, atsižvelgdami į susiklosčiusią situaciją LGGRTC, prašoma suspenduoti LGGRTC direktoriaus įgaliojimus iki Seimo valdybos sudarytos komisijos išvadų priėmimo.

Kreipimąsi pasirašė Lietuvos istorijos instituto direktorius habil. dr. Alvydas Nikžentaitis, Vilniaus universiteto rektorius prof. dr. Rimvydas Petrauskas, Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorė prof.dr. Aušra Martišiūtė-Linartienė ir Lietuvos kultūros tyrimo instituto instituto direktorius dr. Rasius Makselis.

Primename, kad LGGRTC apie M.Jurkutės atleidimą pranešė kovo 12 dieną. Centro teigimu, atleidimo priežastis – pasikartoję pažeidimai, „susiję su tuo, kad nepateikiant faktų ir argumentų arba pateikiant tikrovės neatitinkančius faktus ir argumentus paskleista informacija, kuri suklaidino centro veikla besidominčią bendruomenę“.

Pati M.Jurkutė sakė nesutinkanti su atleidimo pagrindu ir žadėjo LGGRTC direktoriaus sprendimus skųsti teismui.

Plačiau skaitykite čia: Iš Genocido centro atleista viena iš direktoriaus kritikių M.Jurkutė, ji sprendimą skųs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius