-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12

Krematoriumo kaimynystės nenorintys gyventojai įtikino savivaldybę, bet ne teismą

Vilniaus rajone gali iškilti krematoriumas. Rajono taryba, gavusi gyventojų skundą, tam nepritarė, tačiau bendrovė „Lakrima“ kreipėsi į teismą ir gavo palankų atsakymą – Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) patenkino jos skundą dėl nepritarimo įrengti krematoriumą Rukainių seniūnijoje. Verslininkai tikina projekto atsisakyti neketinantys, nors savivaldybė rado kitų neatitikimų.
Projekto vizualizacija
Krematoriumo projekto vizualizacija / Projekto nuotr.

„Patenkinti gyventojų lūkesčiai“

Rajono savivaldybė sprendimą nepritarti krematoriumo įrengimui priėmė pernai gruodžio vidury. Kaip teigiama sprendime, taip nutarta, be kitų priežasčių, taip pat dėl to, kad „suinteresuotos visuomenės išreikštas susirūpinimas bei nepasitenkinimas planuojama ūkine veikla“.

Sprendimo aiškinamajame rašte nurodoma: „Sprendimo projekto tikslas – nepritarti krematoriumo įrengimui žemės sklype (kad. Nr. 4182/0100:235), esančiame Vilniaus r. sav., Rukainių sen., Savičiūnų k., Minsko pl. 310. (...)

Numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo rezultatai:

Teigiamas poveikis – nepritarus krematoriumo įrengimui, bus patenkinti gyventojų lūkesčiai, teisė į sveiką, saugią bei darnią gyvenamąją aplinką gyvenamosiose vietovėse.

Galimos neigiamos pasekmės priėmus sprendimą, kokių priemonių reikėtų imtis, kad tokių pasekmių būtų išvengta – galimas fizinių ir juridinių asmenų interesų nesuderinamumas dėl teritorijos naudojimo ir veiklos plėtojimo teritorijoje sąlygų.“

Akcentavo psichologinį ir emocinį poveikį

„Gyventojai kreipėsi į Vilniaus rajono savivaldybę su prašymu įvertinti planuojamos ūkinės veiklos aplinkybes ir apginti gyventojų teisę į sveiką ir saugią aplinką, pažymėdami, kad šalia planuojamos ūkinės veiklos yra Savičiūnų, Gudžių, Koniukiškių gyvenvietės, čia faktiškai gyvena daugiau nei 200 gyventojų, gyvenamieji namai nutolę tik 500 m nuo planuojamos ūkinės veiklos.

Šalia nurodytos vietos yra gyventojų žemės sklypai, kurių paskirtis žemės ūkio veikla. Atsiųstuose raštuose nurodoma ir tai, kad pagyvenusiems ir turintiems problemų su sveikata asmenims tokios veiklos kaimynystė turės labai didelį psichologinį ir emocinį poveikį.

Taip pat tokia veikla turės neigiamą poveikį verslo investicijoms, gyventojų turtas nuvertės“, – apie tai, kokiais argumentais gyventojai grindė savo prašymą Vilniaus rajono savivaldybei, kad taryba projektui nepritartų, sako savivaldybės atstovai.

Pagyvenusiems ir turintiems problemų su sveikata asmenims tokios veiklos kaimynystė turės psichologinį ir emocinį poveikį.

Teismo neįtikino

Tačiau išnagrinėjęs šią administracinę bylą teismas konstatavo, kad vienas iš esminių gero viešojo administravimų principų yra galimybės suteikimas asmeniui, kurio atžvilgiu planuojamas priimti neigiamas pasekmes sukeliantis sprendimas, pasisakyti.

O Vilniaus rajono savivaldybės tarybos posėdyje, kuriame buvo nepritarta krematoriumo įrengimui, pareiškėja ir vietos bendruomenių atstovai nedalyvavo.

„Be to, tuo metu, kai šis klausimas buvo svarstomas taryboje, vyko planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo procedūra. Ataskaita viešai pristatyta visuomenei 2021 m. gruodžio 20 d., o 2022 m. kovo 31 d. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamentas priėmė sprendimą, kad planuojamos ūkinės veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus. Duomenų, kad šis sprendimas būtų apskųstas suinteresuotos visuomenės, nėra.

Projekto nuotr./Planuojamos ūkinės veiklos vieta
Projekto nuotr./Planuojamos ūkinės veiklos vieta

Teismas atkreipė dėmesį, kad Vilniaus rajono savivaldybės pozicija, kai iš vienos pusės teigiama, kad skundžiamas sprendimas nesukelia pareiškėjai teisinių pasekmių, o iš kitos pusės nurodoma, kad ginami vietos bendruomenių interesai ir siekiama stabdyti planuojamą ūkinę veiklą atitinkamoje teritorijoje, yra prieštaringa ir nenuosekli. Todėl nėra teisinio pagrindo pripažinti, kad skundžiamas sprendimas priimtas laikantis gero viešojo administravimo procedūrų ir yra pakankamai pagrįstas, motyvuotas ir neprieštaringas.

Be to, įvertinus tai, kad ūkinės komercinės veiklos laisvė garantuojama Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, o pareiškėjai sukeliamų teisinių pasekmių poveikis ir jų proporcingumas nebuvo ginčijamame sprendime aptarti, nebuvo sudaryta galimybių jai pasisakyti ar išdėstyti savo poziciją iki ginčijamo sprendimo priėmimo, ginčijamas sprendimas naikintinas“, – teigiama teismo sprendime.

Dar gali skųsti

Tiesa, teismas neneigia, kad taryba turi teisę priimti sprendimus neleisti vykdyti tokios veiklos, tačiau tie sprendimai turi atitikti teisės aktų reikalavimus.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Šiuo metu teismo sprendimas yra neįsiteisėjęs ir savivaldybė turi 30 dienų apsispręsti dėl tolesnių veiksmų. Tik įsiteisėję teismo sprendimai yra privalomi“, – teigė Vilniaus rajono savivaldybė, patikindama, kad leisti ar neleisti vykdyti tokią veiklą sprendimą priima ir NVSC, kuris jau yra davęs teigiamą atsakymą.

Šiuo metu teismo sprendimas yra neįsiteisėjęs ir savivaldybė turi 30 dienų apsispręsti dėl tolesnių veiksmų. Tik įsiteisėję teismo sprendimai yra privalomi.

Savivaldybė taip pat 15min teigė, kad į ją šių metų balandžio 14 dieną raštu kreipėsi UAB „Lakrima“ dėl pritarimo projektinių pasiūlymų užduočiai numatant krematoriumo statybą Savičiūnų kaime, Rukainių seniūnijoje: „Nagrinėjant pridėtus projektinius pasiūlymus nustatyta, kad nauja statyba nurodytame sklype Minsko pl. 310 yra negalima dėl nustatytos magistralinio kelio apsaugos zonos (70 m nuo kelkraščio).

Projektinių pasiūlymų rengimas privalomas visuomenei svarbiems pastatams, kurių sąrašas yra skelbiamas statybos techniniame reglamente.“

Projekto nestabdo

UAB „Lakrima“ direktorė Vilija Mickutė-Šimėnė patvirtino, kad projekto bendrovė stabdyti neketina, vystys jį toliau.

„Mes mažais žingsniais ieškome įvairių sprendimų ir vystysime toliau“, – teigė direktorė.

Visuomenei jau pristatyta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, kadangi viešinimas buvo numatytas dar iki tarybos sprendimo, tad politikai „lyg užbėgo už akių“, sakė V.Mickutė-Šimėnė.

Fotolia nuotr./Kolumbariumas
Fotolia nuotr./Kolumbariumas

„Jie turėjo mus pasikviesti į posėdį, ką ir teismas savo sprendime nurodo, bet nekvietė, mes į juos ir dar nesikreipėme. Mes tik norėjome įsitikinti, ar toje vietoje iš viso galima ką nors daryti. Tačiau iki savivaldybės dar nebuvo priėję. NVSC mums leido šioje vietoje vykdyti tokią veiklą, nes būtent jiems ir pateikėme poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą.

O dėl gyventojų, tai pristatymo metu, kuris vyko nuotoliniu būdu, buvo prisijungusi vienintelė seniūnė, kuri savo nuomonę išsakė, bet nebuvo nė vieno gyventojo“, – kalbėjo bendrovės vadovė.

Gyventojų aplink tą teritorija nėra maždaug pusės kilometro spinduliu. Planuojami pajėgumai yra 8–9 kremavimai per parą, per metus – apie 3 tūkst. kremavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius