-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 09

Kremliaus propaganda besidalijantis Seimo narys Zbignevas Jedinskis: „Tiesiog ieškau atsakymų į klausimus“

Politikai savo socialinių tinklų paskyrose dažnai dalijasi įvairiausia informacija ir leidžiasi į įvairias diskusijas. Neišsiskiria šiuo klausimų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas, pagal sąrašą į Seimą išrinktas Zbignevas Jedinskis. Tiesa, jo „Facebook“ paskyroje dažnai galima pamatyti ir Kremliaus propagandos argumentų Ukrainos ar kitų geopolitinių klausimų kontekste.
Zbignev Jedinskij
Zbignevas Jedinskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo narys Z.Jedinskis teigė nematantis nieko blogo tame, kad dalinasi tokių abejotinos reputacijos puslapių kaip ekspertai.eu ar Rusijos propagandai priskiriamų interneto portalų informacija.

Jo teigimu, tokiu būdu jis bando aiškinti neatsakytus klausimus ir kelti diskusiją savo rinkėjų gretose. Pasak politiko, jis pasirengęs išklausyti visų pusių argumentus.

15min pakalbino Z.Jedinskį apie jo veiklą socialiniuose tinkluose, politines pažiūras ir vertinimus, dažnai neatitinkančius oficialios Lietuvos valstybės, aukščiausio rango politikų pozicijos.

– Ar savo socialinių tinklų paskyrą kontroliuojate, dalijatės ten įvairiausia informacija pats?

– Aš kontroliuoju, kas ten parašoma, ir už viską, kas ten atsiranda, atsakau.

– O, tarkime, straipsnis apie Maidano žudynes, kuriame pasakojama sąmokslo teorija, kad jų keliai veda į Lietuvą ir Gruziją? Jūs pats nusprendėte juo pasidalinti?

– Mane dažnai prašo žurnalistai pakomentuoti mano įrašus, bet aš dažniausiai nekomentuoju, nes tie įrašai skirti tiems, kurie supranta. Kaip vieną kartą pasakė signataras Rolandas Paulauskas: tiems, kurių smegenų galios užtenka tam, kad suprastų, ką aš parašiau.

Aš manau, kad pasaulis nėra juodai baltas, mano informacijos spektras yra labai platus. Surandu tokios informacijos, kur ir man pačiam kyla klausimų, į kuriuos nerandu atsakymų. Man įdomi piliečių nuomonė, kurie pasisako, įdomi ir oponentų nuomonė. Tiesiog ieškau atsakymų į klausimus, į kuriuos jų nesu radęs.

– O oficiali Lietuvos valstybės pozicija Maidano, karo Ukrainoje atžvilgiu, mūsų parama naujai Ukrainos valdžiai jums kelia tų neatsakomų klausimų?

– Matote, čia yra nuomonė, kuri visiems skelbiama, ji visiems žinoma, beveik nediskutuojama, todėl nėra reikalo ją ir komentuoti. Aš dalinuosi informacija iš kitų šaltinių, nes man tiesiog kyla klausimų. Kadangi jau uždavėt klausimą, tai galiu jums pakomentuoti, nors įprastai to nedarau.

Aš dalinuosi informacija iš kitų šaltinių, nes man tiesiog kyla klausimų.

Paskutinis mano įrašas, tarkime, yra dėl konservatorių iniciatyvos dekomunizuoti aplinką, tai ten prieš paminklus, pavadinimus, susijusius su Petru Cvirka, Salomėja Nėrimi. Lyg ir viskas tvarkoje, bet man iškart kyla klausimas – tarp mūsų yra gyvų tos komunistinės santvarkos garbintojų, ir tarp politikų yra, aukščiausio rango valdžios atstovų. Jie ne tik garbino tą sistemą, bet ir dirbo bei veikė jos naudai.

Man kyla klausimas – kodėl ne nuo jų pradėti? Aš buvau iniciatorius, kad būtų paviešinti buvę KGB darbuotojai. Šioje kadencijoje, rudens sesijoje, aš pateikiau šitą klausimą ir buvo keista, kad dauguma balsavo prieš. Todėl ir kėliau klausimą feisbuke. Įdomiausia, kad atsakymų, kodėl reikia pradėti nuo tų paminklų, taip ir negavau.

– Bet ar tie straipsniai atspindi jūsų nuomonę? Ar tiesiog provokuojate diskusiją?

– Pagrindinis mano tikslas – sužinoti mano rinkėjų nuomonę, kuri kartais būna kitokia nei oficiali skelbiama. Dėl žudynių Maidane, tai reiktų pabrėžti, kad tai buvo portalo ekspertai.eu vertimas, paremtas Italijos dokumentiniu filmu. Ta informacija buvo rodoma per italų televiziją...

– Bet klausimas kyla todėl, kad to italų filmo argumentai visiškai sutampa su Kremliaus propaganda.

– O aš žiūriu visai kitu kampu. Pagrindinis klausimas – kodėl šitie veikėjai, kurie prisipažino, kad žudė savus, ukrainiečius pagal užsakymą, kodėl jie dar laisvėje? Kodėl nei Europos Sąjunga, nei Ukraina neskelbia jų paieškos? Kodėl jie, taip grubiai sakant, dar vaikšto ant žemės, jei jie tai padarė? Jei jie meluoja, tai kodėl dar laisvėje? Svarbiausia, kad nerandu sau atsakymų į tuos klausimus. Aš nei sutinku, nei nesutinku, aš tiesiog užduodu klausimus. Jei pastebėjote, tai ten nėra mano komentarų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis

– O pasitikite lietuviška žiniasklaida? Nes daugiausia dalinatės informacija rusų, lenkų kalba. Kaip vertinate lietuvių žurnalistų darbo kokybę?

– Labai įdomus klausimas. Nežinau, pastebėjote, bet labai dažnai dalinuosi ir delfi.lt, ir Znad Willi pateikta informacija. Pas mane dominuoja lietuviškos žiniasklaidos pateikta informacija... Bet jei tiesiai šviesiai, tai būkim biedni, bet teisingi – nėra nepriklausomos žiniasklaidos. Ir ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Čia turbūt visiems aišku. Gal čia yra normalu...

– Žinote, aš jaučiuosi visiškai nepriklausomas.

– O jūs susidomėjote mano veikla savo noru, ar visgi gavote nurodymą iš redakcijos?

– Mane domina visų Seimo narių veikla ir, šiuo atveju, sudomino jūsų pateikiama abejotina informacija socialiniuose tinkluose, kuri neatitinka Lietuvos užsienio politikos pozicijos.

Niekuo ta Lietuvos žiniasklaida neišsiskiria nuo kitų. Ir Rytų, ir Vakarų.

– Malonu. Bet vis tiek visi žurnalistai dirba už pinigus. Yra redaktoriai. Kažkas finansuoja. Kas moka, tas ir užsako. Na, gal ir ne visai kontroliuoja, bet taip faktiškai yra. Niekuo ta Lietuvos žiniasklaida neišsiskiria nuo kitų. Ir Rytų, ir Vakarų.

– Tai jūs nematote skirtumo tarp Lietuvos ir dabartinės Rusijos žiniasklaidos?

– Na kaip.... Yra skirtumų. Bet jei jau palygintume, tai prisimenu vieną straipsnį, kuriame palygintos Rusijos ir Lietuvos diskusijų laidos. Aš, atvirai pasakius, tų rusiškų nežiūriu, nes ten chaosas, bardakas, bet ten yra kviečiami tokie Kremliaus ir Vladimiro Putino kritikai, kurie labai aštriai ir motyvuotai viską kritikuoja.

Tarp kitko, Lietuvos žiniasklaidoje aš nė vieno karto nemačiau, kad būtų televizijoje koks Kremliaus garbintojas. Maža to, pas mus nepamatysi ir tokių valdžios kritikų kaip signatarai Zigmas Vaišvila ar Rolandas Paulauskas. Į LRT laidas nekviečiami net LT Seimo parlamentinės partijos LLRA-KŠS atstovai.

O apskritai tai tikrai norėčiau, kad parašytumėt, jog pažįstu labai daug garbingų Lietuvos žurnalistų profesionalų, kurie gal ir turi dirbti už pinigus, gauna nurodymus, bet bando pateikti informaciją kokybiškai ir objektyviai. Malonu su jais bendrauti. Bet pasitaiko ir tokių, kaip vienos televizijos laidos vedėja, kuri atvyko į namus, kalbino pusantros valandos, o tada viską iškirpo, paliko keletą sakinių ir pridėjo to, ko visiškai nesakiau.

– Grįžtant prie užsienio politikos... Esate Lietuvos ir Rusijos tarpparlamentinių ryšių grupės narys. Kaip vertinate Rusijos užsienio politiką? Ar matote jos keliamą grėsmę Lietuvai?

– Man šioje vietoje kyla klausimas, o apie kokią konkrečią grėsmę jūs kalbate?

– Na, kalba gali eiti apie „Zapad“ pratybas, kuriose simuliuojamas mūsų užpuolimas, apie tai, kas kalbama Rusijos viešojoje erdvėje, ką kalba Rusijos politikai, apie ekonominį ir energetinį spaudimą Lietuvai, Baltarusijoje statomą Astravo atominę elektrinę...

– Gal pradėsiu nuo Astravo. Nepasakysiu nieko naujo, kai pripažinsiu, kad bet kuri atominė elektrinė yra pavojus. Ji statoma prie mūsų sienos ir čia visiems viskas yra aišku. Bet man kyla klausimas...

Kai jau buvo žinoma Lietuvoje, kad šitas projektas bus vykdomas, kai buvo paruošta statybų aikštelė, tuometinis premjeras Andrius Kubilius važinėjo ten dviračiu ir buvo tylu. Nors buvo aišku, kad ta elektrinė bus statoma. Va man ir kyla klausimas, kodėl tada, kai buvo galima stabdyti jos statybas, buvo tylima?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis

– Protestai ir kreipimasis į Europos Sąjungą buvo, bet gal nekalbėkime apie praeitį. O dabartyje galima kažką pakeisti, galima sustabdyti jos statymą?

– Manau, kad dabar tikrai nebegalima. Dabar galima bent jau paskelbti, kad mes nepirksime elektros energijos, bet kaip tai padaryti, irgi klausimas. Reikės įgyvendinti tam tikras technines priemones ir tai dar ne faktas, kad ta baltarusiška elektra pas mus nepateks per, tarkime, Latviją. Aišku, mes jiems nemokėsim, bet gali per tarpininkus patekti.

– Tai turint galvoje tą Astravo projektą, kuris pavojingas Lietuvai, turint galvoje įvykius Ukrainoje, kur rusų kariai vaidina savo vaidmenį, ar pripažįstate grėsmę?

– Matau grėsmę Lietuvai kiek kitokiu kampu nei daug kur yra skelbiama. Aš nerandu atsakymo į klausimą, kodėl Rusija mus turėtų užpulti? Kol kas niekas man nepakomentavo.

– Na, pirmiausia, kad susigrąžintų sovietinės imperijos ribas, prijungtų, kaip jie vadina, Pribaltiką.

– Tai kad Rusija jau seniai nebe imperija. Ten tvyro oligarchizmas, kad jau pranoko ir mūsų, ir Vakarų oligarchiją. Sovietinėmis ambicijomis ten nekvepia. Valdo oligarchai. Vat man įdomi ir jūsų nuomonė, kodėl jie turėtų mus pulti?

– Rusijos politikai laiko mus savo interesų zona ir nėra patenkinti, kad mes įstojome į NATO ar Europos Sąjungą, kad bandome išlikti demokratiški, savarankiški, nepriklausomi ekonomiškai ir energetiškai. Mažų mažiausiai tai.

Nemanau, kad Rusija norės mus užpulti dėl kažkokios neaiškios priežasties.

– Puskvailių pasitaiko ir pas mus, bet ar verta kreipti dėmesio į juos? Aš nemanau taip. Nemanau, kad Rusija norės mus užpulti dėl kažkokios neaiškios priežasties. Taip, Ukrainoje, aš manau, kad ten yra rusų kariuomenė... Bet ar Rusijos kariuomenė tokia silpna, kad iki šiol neužėmė Kijevo? Kas man atsakys į šitą klausimą?

– Jiems gal nereikia Kijevo. Gal užtenka tiesiog skaldyti Ukrainą, ją silpninti. Kijevo jie nesugebėtų išlaikyti ir bijotų tarptautinių sankcijų.

– O kam tada jiems mūsų Vilnius? Tuo labiau, kad mes esame NATO ir ES nariai. Ukraina nėra šių organizacijų narė ir Rusija toliau Donecko nesugeba nueiti. Nemanau, kad normaliam žmogui Rusijoje gali šauti į galvą mintis pulti Lietuvą. Aš manau, kad karas tarp Rusijos ir NATO valstybių neįmanomas, nes jis nužengtų iki branduolinio ginklo panaudojimo.

Prasidėjęs paprasta ginkluote konfliktas visada peraugs į tokį procesą. Pralaimėjusi pusė, neturėdama ką prarasti, galiausiai imsis tokio ginklo. Toks karas truks keliolika minučių ir tie, kurie išgyvens, pavydės tiems, kurie mirs. Nemanau, kad toks karas įmanomas, jei valdžioje bus adekvatūs žmonės. Aišku, jei ne, tai ne, tada jau nieko nepadarysi.

– Bet kaip tada reaguoti į grasinimus iš Rusijos pusės? Ar siūlote ignoruoti?

– Bent jau aš žiūriu visas televizijas ir negirdėjau iš rimtų valdžios atstovų tokių grasinimų užpulti.

– Žinote tokį Vladimirą Žirinovskį? Parlamento narys kaip ir jūs.

– Rusijoje jo niekas rimtai nevertina. Yra klounas ir jis elgiasi kaip klounas, ką čia padarysi. Aš matau grėsmę kitur ir dėl jos tikrai išgyvenu. Ukrainoje įvykiai, mano nuomone, neprasidėjo nuo Rusijos kariuomenės įvedimo, tai nebuvo pagrindinė priežastis.

Tai pasekmė to, kas įvyko Maidane. Maidane įvyko revoliucija, perversmas. Jei norime, kad Lietuvoje to neįvyktų, tai mūsų valdžios pareiga yra stengtis, kad nebūtų bandymų perimti valdžią nekonstituciniais būdais. Kaip vos neįvyko 2009 metais, kai konservatoriai nekonstituciniu būdu sumažino atlyginimus, ir prie Seimo buvo tokie neramumai.

– Tai jūs matote Lietuvoje galimybę Maidanui?

– Taip, dėl ekonominių priežasčių.

– Ar tas jūsų matymas susijęs su tautinių mažumų padėtimi? Manote, kad Lietuvos lenkai, rusai ir kitos mažumos patiria diskriminaciją?

Mūsų valstybėje kol kas viešpatauja sveikas protas ir tautinės mažumos puikiai tai supranta ir jaučia.

– Rimtas klausimas, vertas atskiros diskusijos. Jei grįšime prie Ukrainos neramumų, tai viena iš priežasčių buvo ta, kad atėjusi valdžia pradėjo nuo tautinių mažumų klausimų, įstatymai dėl kalbos priimti. Mano manymu, Lietuvoje tokių fanatikų nėra. Ir ačiū Dievui.

Mūsų valstybėje kol kas viešpatauja sveikas protas ir tautinės mažumos puikiai tai supranta ir jaučia. Vyksta žodžių karas, bet mes europiečiai, tad turime savo nuomonę, galime diskutuoti. Problema yra ekonominė padėtis, kad žmonės emigruoja, neranda darbo. Jei kiltų neramumai, tai būtent dėl to.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius