-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 25

Kremliaus ruporas dešimtmetį šokdina Lietuvos valstybę: kaip jam tai pavyksta?

Kremliaus ruporu laikomas žinomas ukrainietis veikėjas, prisistatantis žurnalistu, Anatolijus Šarijus šiuo metu Ispanijoje laukia teismo sprendimo, ar bus išduotas Ukrainai, kuri jį kaltina valstybės išdavyste. 15min trečiadienį paskelbė tyrimą, kad A.Šarijus beveik dešimtmetį milijoninę rusakalbę propagandos kanalų auditoriją, įspūdingus turtus Ispanijoje, politinę įtaką auginosi turėdamas Lietuvos valstybės suteiktą prieglobstį. Surinkti duomenys atskleidžia, kaip iš esmės Lietuvoje negyvenęs Kremliaus vasalu vadinamas veikėjas daug metų naudojosi užuovėja Lietuvoje, kol institucijos priiminėdavo prieštaringus sprendimus.
Iš Ukrainos ir ukrainiečių karių besityčiojantis A.Šarijus turi Lietuvos politinį prieglobstį
Anatolijus Šarijus / „5 kanalo“ nuotr.

15min tyrimą galite skaityti čia: „Ačiū, Lietuva!“: tėvynės išdavyste kaltinamam ukrainiečiui – Vilniaus globa

„Ačiū Lietuva!“ – tokia tatuiruote savo dešiniąją ranką papuošė ukrainietis Anatolijus Šarijus. Padėkos žodžiai iš ukrainiečių nestebintų, jei ne tai, kad šis asmuo dabar įtariamas tėvynės išdavyste, finansiniais nusikaltimais, o Kremliaus persekiojamų Rusijos opozicionierių įtrauktas į vadinamąjį „Putino sąrašą“. A.Šarijui Lietuvos valstybė 2012 m. suteikė politinį prieglobstį, o jis viešai skleidžia Kremliaus propagandą. 2021 m. Migracijos departamentas panaikino jo pabėgėlio statusą, uždraudė 5 metus atvykti į Lietuvą, panaikino leidimą nuolat gyventi. Migracijos departamentui pažeidus procedūras, A.Šarijui per teismus pavyko pakeisti sprendimą – nors kelia grėsmę saugumui, bet gali atvykti į Lietuvą.

Anatolijaus Šarijaus tatuiruotė „Ačiu, Lietuva 2012“
Anatolijaus Šarijaus tatuiruotė „Ačiu, Lietuva 2012“

Kaip galėjo nutikti, kad šis prieštaringai vertinamas veikėjas, vadinamas net ir Rusijos specialiųjų tarnybų agentu, tiek metų buvo globojamas Lietuvos valdžios institucijų? Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ diskutavo Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė ir „Laisvės TV“ žurnalistas Dovydas Pancerovas, vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjęs rašyti apie A.Šarijų.

– Pone E.Gudzinskaite, pirmiausia pacituosiu, ką sakė Markas Feyginas. Cituoju: „Septynerius metus jis nebuvo Lietuvoje. Tai labai ilgas laiko tarpas ir tai jau buvo pakankamas formalus pagrindas dar tuomet panaikinti jam pabėgėlio statusą, nes Lietuvos įstatymai, kaip ir europinės teisės normos, nenumato galimybės žmogui tokiam ilgam laikui išvykti iš prieglobstį suteikusios šalies ir persikelti į kitą Europos Sąjungos šalį, nepaisant to, kad tai vieninga teisinė erdvė“. Ponia E.Gudzinskaite, kodėl vis dar jis, jeigu tik panorėtų, galėtų atvykti į Lietuvą?

E.Gudzinskaitė: Na, ponas M.Feyginas šiek tiek supainiojo faktus, tai aš norėčiau juos patikslinti. Prieglobstis A.Šarijui yra panaikintas. Ir panaikinus prieglobstį, panaikintas leidimas gyventi ir A.Šarijus realiai dabar nebeturi jokio teisinio pagrindo gyventi Lietuvoje.

– Ar jis galėtų atvykti į Lietuvą?

E.Gudzinskaitė: Šiuo metu jam nėra uždrausta atvykti į Lietuvą, tai kaip Ukrainos pilietis, besinaudodamas beviziu režimu, jis galėtų atvykti, jeigu Ispanija nėra jam pritaikiusi kažkokių sankcijų, kažkokių judėjimo apribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius