Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 24

Kretingoje motorizuotajai pėstininkų brigadai „Žemaitija“ suteiktas naujas vardas

Penktadienį Kretingoje vyko istorinė ceremonija – paminėtos Lietuvos didžiojo etmono, Vilniaus vaivados, Žemaičių seniūno ir Kretingos miesto įkūrėjo Jono Karolio Chodkevičiaus 400-osios mirties metinės, o brigadai „Žemaitija“ suteiktas naujas vardas. Nuo šiol ji vadinsis Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigada „Žemaitija“.
Motorizuotų pėstininkų brigadai „Žemaitija“ suteiktas naujas vardas
Motorizuotų pėstininkų brigadai „Žemaitija“ suteiktas naujas vardas / „Žemaitijos“ nuotr.

Motorizuotoji pėstininkų brigada „Žemaitija“ kartu su Kretingos rajono savivaldybe, Kretingos muziejumi ir Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapija, Jono Karolio Chodkevičiaus garbei, atidengė kenotafą į kurį buvo įdėtos šešios kapsulės su simboliniais artefaktais, susijusiais su didžiuoju etmonu – žeme iš jo pergalių, gyvenimo ir palaidojimo vietų, jį menančio ąžuolo gilėmis.

Po renginio buvo aukojamos Šv. Mišios, buvo meldžiamasi už prieš 400 metų mirusį Joną Karolį Chodkevičių. Lietuvos kariuomenės Klaipėdos įgulos ir Karinių jūrų pajėgų vyresnysis kapelionas kmdr. kun. Remigijus Monstvilas pašventino kenotafo urną, po to ji buvo įnešta į Chodkevičių šeimos mauzoliejų esantį bažnyčioje po didžiuoju altoriumi, kur palaidoti jo sūnus ir pirmoji žmona Sofija.

Pasak istorikų, J. K. Chodkevičius išvykdamas į paskutinįjį savo mūšį, 1620 m. surašė testamentą, kuriame prašė palaidoti jį Kretingoje greta vaikų ir žmonos, tačiau po mūšio jis buvo palaidotas Podolės Kamenece, o vėliau keletą kartų perlaidotas Ostroge, Krokuvoje ir Jaroslave, kol jo palaikai dingo.

Rimgailės Karaliūtės nuotr./Šventės Kretingoje akimirka
Rimgailės Karaliūtės nuotr./Šventės Kretingoje akimirka

Brigada „Žemaitija“ įsteigta 2016 m., atsižvelgiant į būtinybę stiprinti Lietuvos gynybinius pajėgumus. Kurti naują karinį vienetą Sausumos pajėgose imtasi pasiūlius Valstybės gynimo tarybai ir nutarus Seimui. Šiandien brigadai priklauso keturi batalionai: Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų (Klaipėda), Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų (Tauragės r.), Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas (Šilalės r.) ir Kunigaikščio Margirio pėstininkų batalionas (Radviliškis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius