Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 25 /17:17

Kretinga šiaušiasi: meras ir ligoninės vadovas sveikatos apsaugos reformą mala į miltus

Į Kretingos ligoninę per porą metų investuota apie 1,5 mln. eurų, už tai buvo nupirkta nauja įranga, priimta 17 naujų medikų. Tačiau ligoninės vadovas Romaldas Sakalauskas teigė, kad Sveikatos ministerijos planuojama reforma ne tik gniuždo ligoninės potencialą, bet ir dar labai atitolins gydymo paslaugas nuo žmonių.
Romaldo Sakalausko vadovauja ligoninė Kretingoje yra įsigijusi kompiuterinės tomografijos įrenginį, tačiau už jo paslaugas ligonių kasos nemoka.
Romaldo Sakalausko vadovauja ligoninė Kretingoje yra įsigijusi kompiuterinės tomografijos įrenginį, tačiau už jo paslaugas ligonių kasos nemoka. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Per pusę metų mes suteikėme daugiau paslaugų, negu ligonių kasos buvo pasiryžusios apmokėti – beveik už pusę milijono eurų. Tai rodo begalinį potencialą. Šiai dienai mes esame atlikę tiek operacijų, kiek reikėtų atlikti per metus. Arba tiek, kiek kai kurios Klaipėdos ligoninės. Ar tai yra daug, ar mažai? Ir kodėl aš, kaip vadovas, turiu sakyti: „Ne! Viskas! Šių operacijų mes turime atsisakyti“. Aš moraline prasme to negaliu daryti“, – penktadienį kalbėjo ligoninės vadovas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kretingos ligoninė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kretingos ligoninė

Anot jo, šiuo metu tarsi sukama kryptimi, kai matomi tik didieji miestai.

Tomografą turi, bet už jį mokėti nenori

R.Sakalauskas pabrėžia, kad Kretingos ligoninė turi ir įrangos, ir specialistų. Tačiau pagal sveikatos sistemos reformą šioje ligoninėje neturėtų likti ir chirurgijos, ir terapijos skyrių.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kretingos ligoninė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kretingos ligoninė

Rajono savivaldybė nupirko ligoninei kompiuterinį tomografą už 450 tūkst. eurų. Tačiau aiškėja, kad ligoninei už šio prietaiso naudojimą nebus mokama. Pacientai, kuriems reikės atlikti kompiuterinės tomografijos tyrimą, turės vykti arba į Klaipėdą ir laukti eilėse, arba į privačias gydymo įstaigas. Arba atlikti tyrimą Kretingoje ir susimokėti už jį nuo 73 eurų.

„Valstybinė medicina akivaizdžiai šuoliuoja link privačios“, – konstatavo R.Sakalauskas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Romaldas Sakalauskas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Romaldas Sakalauskas

„Mums garbė, kad mes turime tokį įrenginį ir galime suteikti pacientams kokybiškas paslaugas. Mes nepraleidžiame onkologinių susirgimų arba galime užkirsti kelią kitiems susirgimams ir nusiųsti žmogų tretinio lygio paslaugoms“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Ligoninėje jau dvejus metus nebėra akušerijos skyriaus, buvusios patalpos suremontuotos, pritaikytos kitoms gydymo paslaugoms tiekti.

Suprasti akimirksniu

  • SAM (Sveikatos apsaugos ministerija) teigia, kad reforma padės užtikrinti pacientams saugias, kokybiškas ir prieinamas sveikatos priežiūros paslaugas.
  • Vyriausybės nutarimu patvirtinti keturi kriterijai stacionarines aktyviojo gydymo paslaugas teikiančių įstaigų išdėstymui: geografinio prieinamumo, daugiaprofiliškumo, paslaugų kokybės ir skubiosios medicinos pagalbos užtikrinimo visą parą.
  • Geografiškai ligoninių tinklas organizuojamas taip, kad skubiosios medicinos pagalbos, intensyvios terapijos ir intensyvios priežiūros, chirurgijos bei terapijos paslaugos pacientams būtų pasiekiamos per 60 minučių. Klaipėda nuo Kretingos pasiekiama per maždaug 30 minučių.
  • Vyriausybės nutarimu taip pat įtvirtintas reikalavimas visoms ligoninėms teikti skubiąją medicinos pagalbą visą parą.

Meras: „Reforma pasmerkta“

Kretingos meras Antanas Kalnius teigė, kad jau galima konstatuoti faktą, kad reforma, kuri yra vykdoma ir brukama regionams, yra nenaudinga ir pasmerkta žlugti.

Šiuo metu rajono ligoninė teikia apie 70 proc. paslaugų ir, anot mero bei ligoninės vadovo, galima būtų teikti dar daugiau, jei tik ministerija leistų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kompiuterinė tomografija
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kompiuterinė tomografija

„Jei leidimo nebus duota, atsitiks taip, kad liks tik pusę paslaugų. Noriu kreiptis į klaipėdiečius ir paklausti, ar jie yra pasiryžę priimti į savo gydymo įstaigas visus kretingiškius, kurie po reformos vyks į Klaipėdą, plungiškius, skuodiškius? Jau dabar tos eilės yra per didelės. Pas specialistus reikia laukti mėnesį ir du. Tai prisidėjus Kretingai, Skuodui, Plungei – tos eilės dar padidės. Ką tai reiškia? Vadinasi, reforma tikrai pasmerkta“, – kalbėjo Kretingos meras.

Anot jo, tam tikras paslaugas, kaip kompiuterinio tomografo, galima gauti ir Kretingoje, tačiau „ligonių kasa tikslingai neapmoka už paslaugas“.

Kasmet savivaldybė į ligoninę investuoja nuo 150 iki 200 tūkst. eurų. „Ministerija žada, kad sumažinus lovų ligoninėje gautume keletą milijonų ir vien dėl to turime nebeteikti paslaugų. Tikrai ne“, – kalbėjo A.Kalnius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Antanas Kalnius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Antanas Kalnius

Pagal planuojamą reformą Kretingoje turėtų nelikti Chirurgijos, Terapijos ir Vaikų ligų skyrių. Iš viso 36 lovų.

Kretingos rajono meras priminė tik ką praėjusią pandemiją, kai rajono ligoninei tekdavo operatyviai priimti pacientus iš Klaipėdos, kai tik kildavo infekcijos grėsmė.

„Karas Ukrainoje taip pat parodė, kad atakuojamos didžiosios ligoninės“, – pridūrė jis dar vieną argumentą.

Ragina orientuotis į dienos chirurgiją

Sveikatos apsaugos ministerija BNS atsiųstame komentare teigia, kad atsižvelgiant į demografinius pokyčius, rodančius kad Kretingos rajone gyventojų mažėja, ir prognozuojamą paslaugų poreikį, Kretingos ligoninei rekomenduojama teikti daugiau dienos chirurgijos paslaugų, kurios teikiamos dienos metu.

„Taigi gyventojai chirurgines paslaugas dienos metu gaus toje pačioje ligoninėje. Ateityje, pakeitus teisės aktus dėl teritorinių ligonių kasų sutarčių sudarymo, bus finansuojamos ir kompiuterinės tomografijos paslaugos pagal nustatytą paslaugų poreikį“, – informavo ministerija.

Sprendimą dėl stacionarinės chirurgijos paslaugų tolesnio teikimo savivaldybė kartu su įstaiga turi priimti ir įgyvendinti iki 2025 metų rugpjūčio 1 dienos.

Anot SAM, Kretingos ligoninėje, kaip ir visose rajonų lygmens Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos stacionarinėse įstaigose, bus teikiamos vidaus ligų gydymo paslaugos. Kretingos ligoninė taip pat papildomai teiks Geriatrijos paslaugas.

„Taigi, gyventojams reikalingas sveikatos paslaugų paketas bus užtikrintas, bus ženkliai išplėtotos ligoninėje teikiamos ambulatorinės ir dienos paslaugos“, – nurodė ministerija.

Žadama, kad ateityje gyventojų patogumui bus išplėtota pavežėjimo paslauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius