Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 24

„Dar gali būti visko“: kriminologas pakomentavo galimus „MG Baltic“ bylos scenarijus

Politinės korupcijos byla Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu dar nesibaigė ir čia dar visko gali būti, sako Vilniaus universiteto mokslininkas, kriminologas Gintautas Sakalauskas. Jis 15min papasakojo, kaip reikėtų žiūrėti į nuteistiesiems paskirtas laisvės atėmimo bausmes ir kokių scenarijų galima laukti ateityje.
Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis
Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią savaitę Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė nuosprendį, kuriuo „MG Baltic“ bylos veikėjus už kyšininkavimą pasiuntė į kalėjimą.

Buvusiam koncerno viceprezidentui Raimondui Kurlianskui skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui – pusšeštų, o dabartiniam Seimo nariui, Darbo partijos atstovui Vytautui Gapšiui – puspenktų.

Už tokius nusikaltimus iki šiol, anot ekspertų, į kalėjimą buvo patekęs tik vienas politikas – dar praėjusiame amžiuje nuteistas buvęs krašto apsaugos ministras ir tuometinis parlamentaras Audrius Butkevičius.

Penktadienį ši trijulė policijos nurodymu jau prisistatė atlikti bausmės ir iškeliavo į įkalinimo įstaigas. Apie teismo sprendimą, bausmių vertinimą ir galimus scenarijus 15min pasikalbėjo su teisės ekspertu, kriminologu G.Sakalausku.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Sakalauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Sakalauskas

– Norėčiau pasišnekėti apie teismo sprendimą, kaip jūs jį vertinat?

– Jis buvo netikėtas, nes atrodė, kad po pirmosios instancijos sprendimo viskas buvo nustatyta, kad tai nebuvo kyšis, bet man iš dalies yra ir džiugu, kad Apeliacinis teismas kitaip įvertino ir paskyrė bausmes, kurios yra adekvačios ir proporcingos – būtent tai, ką ir numato Baudžiamojo kodekso straipsniai.

Aišku, bus kasacija, įdomu, ką jie pasakys, bet iš esmės, ypač po Viliaus Šiliausko bylos, kurioje nuosprendis, mano supratimu, buvo nepagrįstai švelnus, tai čia tokia žinia yra gera, rimta žinia.

– O sakykite, kas nutiko, kad tas sprendimas taip paėmė ir apsivertė aukštyn kojoms? Atrodo, kad teisė yra viena, Baudžiamasis kodeksas yra vienas, kas atsitinka su teismais?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius