Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 14

Kristijono Donelaičio ir Mykolo Kleopo Oginskio gimimo metinės įtrauktos į UNESCO sukakčių sąrašą

Rašytojo Kristijono Donelaičio 300-osios ir kompozitoriaus, rašytojo, diplomato Mykolo Kleopo Oginskio 250-osios gimimo metinės įtrauktos į UNESCO ir valstybių narių minimų sukakčių sąrašą.
UNESCO ženklas
UNESCO ženklas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

UNESCO ir valstybių narių minimų sukakčių sąrašas buvo paskelbtas lapkričio 5–20 dienomis Paryžiuje vykstančios UNESCO Generalinės konferencijos metu, praneša UNESCO komisijos sekretoriatas.

Į 2014–2015 metais minimų sukakčių UNESCO sąrašą taip pat įtrauktos su Lietuva susijusių garsių rašytojų Romano Gary (Romeno Gari) bei Taraso Ševčenkos sukaktys.

Iš viso į jį pateko per 100 pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai svarbių datų.

195 UNESCO valstybės narės ir 9 asocijuotos valstybės narės į UNESCO sukakčių sąrašą kas dvejus metus gali pateikti pasaulio kultūrai, švietimui ir mokslui nusipelniusių žmonių bei įvykių jubiliejinių datų kandidatūras.

Lietuvos sukaktys į minėtą sąrašą buvo įtrauktos jau šešis kartus: Martyno Mažvydo katekizmo išleidimo 450-osios metinės, Adomo Mickevičiaus 200-osios gimimo metinės, Ignoto Domeikos 200-osios gimimo metinės, Lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo 100-osios metinės, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 100-osios mirties metinės, Meilės Lukšienės 100-osios gimimo metinės.

Kas dvejus metus skelbdama minimų datų sąrašą, UNESCO prisideda prie pasaulinės ar regioninės reikšmės įžymių asmenybių, svarbių jubiliejinių įvykių ar kitų sukakčių populiarinimo valstybėse narėse. Be to, minimos datos glaudžiai siejasi su UNESCO vertybėmis ir siekiais švietimo, mokslo, kultūros, socialinių ir humanitarinių mokslų bei informacijos ir komunikacijos srityse ir skatina toleranciją, taiką, kultūrų dialogą bei tautų tarpusavio supratimą.

Valstybės narės, pateikdamos kandidatūras minimų datų sąrašui, įsipareigoja rengti toms sukaktims skirtus paminėjimo renginius.

2014 metai Lietuvoje paskelbti K.Donelaičio metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius