Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 12 13

Kritikos bangos skandinamas Kauno Kalėdų eglės sumanytojas taiso padėtį: nuo šiol eglė – arčiau žmonių

Po gruodžio 2 d. įvykusios Kauno Kalėdų eglės įžiebimo šventės kauniečiai ėmė svaidytis kritikos strėlėmis. Laikinosios sostinės šventinį medį netgi suskubta pakrikštyti pačiu baisiausiu per visą eglių istoriją. Labiausiai šį neigiamą srautą teko atlaikyti „Medusa Concert“, organizavusios šventę, vadovui Remigijui Knabikui. Reaguodamas į nesibaigiančius neigiamus komentarus, jis ėmėsi korekcijų.
Kauno Kalėdų eglė
Kauno Kalėdų eglė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jei kas šiandien atsuktų laiką atgal, „Medusa Concert“ vadovas R.Knabikas tikrai nesiryžtų šiai aferai – Kalėdų eglės įžiebimo neorganizuotų. Įtikti kasmet vis didesnius lūkesčius keliantiems kauniečiams, anot jo, – itin sunku. Kas vienam patinka, nereiškia, jog patiks tūkstančiams. Lietuvoje prasidėjus kasmetiniams kalėdinių eglių karams tarp miestų, spaudimas šio šventinio medžio sumanytojams tik išaugo. Išaugo ir rizika likti nesuprastiems. Taip nutiko ir šiemet.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė

Jei kas šiandien atsuktų laiką atgal, „Medusa Concert“ vadovas R.Knabikas tikrai nesiryžtų šiai aferai – Kalėdų eglės įžiebimo neorganizuotų.

„Nuo šiol turiu dvi taisykles. Pirma – nestatyti miestui eglės. Antra – laikytis pirmosios taisyklės. Likome nesuprasti. Mūsų idėja liko nesuprasta. Viskas su miestu buvo suderinta, projektas tiko. Niekas jokių pastabų nepareiškė. Tiesa, tiesioginių pretenzijų iš užsakovų nesame sulaukę iki šiol. Tačiau tai, kas prasidėjo po eglės įžiebimo šventės... Eina toks „dumblas“. Kabinėjamasi prie menkiausios smulkmenos.

Sugedo keletas lempučių – skandalas: eglė neatlaikys iki Kalėdų. Bet tai juk technika, normalu, ji genda. Po eglės įžiebimo šventės praėjus gal 5 val. kažkas susimušė Rotušės a. Vėl eglė kalta. Gal SEL koncerto dalyviai mušėsi, bet niekas to nesusieja. Dar galėtų kas nuorūką numesti ir tinkamu rakursu nufotografuoti tariamą šiukšlyną prie Kalėdų eglės. Dėl visko, kas nutinka Kaune, kalta eglė“, – situaciją nubrėžė R.Knabikas.

Vien apsaugai – 7 tūkst. eurų

Pikčiausia jam yra tai, kad visi trimituoja, jog kalėdinei Kauno eglei išleista pusę milijono eurų. Kai iš tikro ji, kartu su šventiniais renginiais Rotušės a., instaliacijomis, reklamine kampanija, atsieis 148 tūkst. Vien apsaugos samdymas, „Medusa Concert“ vadovo teigimu, organizatoriams kainuos 7 tūkst. eurų.

„Net Remigijus Šimašius pasisakė, kad štai, Vilniaus eglė tik 44 tūkst. eurų kainavo, o gražiausia Europoje, kai Kauno eglė – tris kartus brangesnė. Reikia pirma pasigilinti, po to kalbėti. Ar kas nors matė Vilniaus įžiebimo šventę? Jos beveik nebuvo. Po įžiebimo renginių visi tik apie Kauno eglę tekalbėjo. O mes net nepūtėme burbulo, kad bus kažkas „vau“. Gal žmonių lūkesčiai ypač dideli. Gal tikėjosi, kad kokie „Rolling Stones“ iššoks iš sienos?

Norėjome į įžiebimo šventę pažvelgti iš humoristinės pusės. Paaiškėjo, jog juokauti šia tema nelabai galima. Taip, gal kiek išsitempė viskas, buvo techninių nesklandumų, vėlavo pagrindinė grupė. Visą laiką šiaip eglė kritikos sulaukdavo. Pernai strigo karuselė, bet pašnekėjo apie tai visi ir nurimo. O šiemet... Nuomonių visad bus daug, su tuo jau buvau susitaikęs, bet tai, kas dabar vyksta – tendencingas puolimas“, – 15min teigė „Medusa Concert“ vadovas.

Ėmėsi korekcijų

Paklaustas, ar visa kritika išties yra nepagrįsta, R.Knabikas pripažino, jog tam tikrus dalykus galima buvo daryti kiek kitaip. Teisingų pastebėjimų iš kauniečių vis dėlto būta. Į tai nuspręsta sureaguoti ir atlikti korekcijas. Trečiadienį Kalėdų eglė nužengė nuo pjedestalo – buvo pašalinta pakyla, ant kurios ji stovėjo, nes iki tol žmonės piktinosi negalintys prieiti ir nusipaveiksluoti. Vaizdas išties pagerėjo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė

„Taip, nuleidome ją ant žemės. Aptversime tvorele, kad kas neprieitų ir dar nenusitrenktų. Jau iš pradžių buvo abejonių, ar reikia tos pakylos. Taip pat norėjosi eglę bent 10 metrų paslinkti Rotušės aikštės vidurio link, kad ji matytųsi ir iš šono – kubai neužstotų. Tačiau tai padaryti yra sunku. Aikštė maža, neleidžia techniniai sprendimai. O ir įžiebimo vakarą susirinko 5–10 kartų daugiau žmonių nei telpa Rotušės aikštėje. Natūralu, kad buvo nepatenkintų.

Uždėsime dar 15–20 tūkst. papildomų „buitiškų“ lempučių. Jos padengs visą eglės faktūrą. Pasikeitusį vaizdą bus galima įvertinti po kelių dienų.

Buvo dar priekaištų, kad ji tamsi, mažai apšviesta. Tam irgi galima būtų pritarti. Tiesa, pirmosios lemputės – ypatingos, atsiėjo daugiau nei pati eglė – apie 20 tūkst. eurų. Kiekvienas burbuliukas tarsi atskiras mažas televizorius, kuriame galima šaudyti fejerverkus, sukasi sveikinimai. Apie 100 skirtingų programų uždėta. Didelės galimybės. Bet jei žmonėms trūko apšvietimo... Grįžome prie standarto. Uždėsime dar 15–20 tūkst. papildomų „buitiškų“ lempučių. Jos padengs visą eglės faktūrą. Pasikeitusį vaizdą bus galima įvertinti po kelių dienų.

Korekcijos mums atsieis 5–10 tūkst. eurų. Noriu pabrėžti, kad dieną svarbiausia yra eglės natūralumas, o naktį – besikeičiančios vizualizacijos. Gal tie, kurie pamatė vaizdą tik dieną, ir pagalvoja, kad nieko gero. Reikia pažiūrėt ir sutemus“, – patikino pašnekovas.

Po pokyčių eglė bus ir kiek aukštesnė. Organizatoriai atnaujins ir vizualizacijas –jos bus ramesnės, pritaikytos kalėdiniam laikotarpiui.

Visiems patinka kiniškas kičas?

Kritikos sulaukė ir atskiri eglės papuošimai – virvės. R.Knabikas paaiškino, kad visa tai – natūralumo vardan.

„Kadangi dieną svarbiausia yra eglė, norėjosi jos natūralios. Reikia įsižiūrėt iš arti: kaip ji pedantiškai sudėta. Pagaminta ne iš pačios pigiausios pušies, kaip kitur, o iš kėnio. Peržiūrėkit pastarųjų dešimties metų egles iš arti ir suprasit skirtumą. Galima pastatyti pigų variantą su pigiais kiniškais raizgalais, auksiniais ar raudonais burbulais. Tokios eglės stovi beveik visuose Lietuvos miestuose. Rodos, kasmet keliauja iš vieno į kitą. Niekuo nesiskiria. O mums norėjosi išskirtinės, su natūraliais nenuvalkiotais papuošimais.

Tokias virves, kaip dekoracijas, pamačiau lankydamasis Milane. Vienoje parduotuvėje 1,5 metro aukščio eglė kainavo 6 500 eurų. Gražiai atrodė, tad ir pagalvojau, kad smagi idėja – kažkas naujo ir natūralaus. Pats panašios stilistikos į namus papuoštą eglę užsisakiau.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglės įžiebimo renginys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglės įžiebimo renginys

Kiti sako, jog iš miško natūralią eglę geriau parneštume. Bet su ja jau nieko nenustebinsi. Be to, gražią dar reikia surasti. Gal kur nebent pas kokį ūkininką yra“, – nuomonę dėstė R.Knabikas, pateikęs ir šiemetinės Klaipėdos eglės pavyzdį – visi gyrė, kol nesužinojo, kad ji 37 tūkst. eurų kainavo.

Tuomet pasipylė: už tokią sumą pora mašinų išeina ar pamaitinti alkstančius buvo galima. Pasak R.Knabiko, įmantrumas, originalumas ir grožis kainuoja.

Eglės kūrėją turėtų rinkti be konkurso

Pasak „Medusa Concert“ vadovo, Kalėdų eglės gamintojas turėtų būti atrenkamas kitaip – ne konkurso būdu. Pirmiausiai turėtų būti pateikiamos vizijos, kurias vertintų menininkai, architektai, žurnalistai ir pan. Taip, kaip tai daroma įvairių architektūrinių statinių atveju.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglės įžiebimo šventė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglės įžiebimo šventė

„O jei konkurse niekas nedalyvaus, kaip tuomet? Mes ryžomės dalyvauti tik dėl to, kad projektas buvo siejamas ne tik su eglės pastatymu, bet ir renginiais. Atrinko ne tik pagal eglės viziją. Be to, po konkurso lieka tik mėnuo laiko viskam įgyvendinti: suprojektuoti, medžiagas supirkti, reklaminę kampaniją pravesti, pastatyti“, – teigė R.Knabikas.

Ar tokia kritika dėl pastarojo projekto atsilieps įmonės reputacijai? Atsakydamas į šį klausimą pašnekovas patikino to nebijantis – juk ne kažkokias prekes pardavinėja, o renginius organizuoja.

Kas bus per Naujuosius?

Užsiminė jis ir apie būsimą Naujametį renginį Rotušės a. Jame, truksiančiame beveik 4 val., turėtų groti DJ'ai iš žymios radijo stoties. Jie bus įkurdinti viename iš kubų, šiuo metu stovinčių šalia eglės. Būtent kubai ir atstos sceną. Ant jų bus sumontuota 12 lazerių. Stebins vaizdo projekcijos, pirotechnika.

„Man gražu. Bet jau jaučiu, kad kažkam netiks. Prisipažinsiu, sudvejojom, ar tą Naujametinį renginį daryti tokį, gal kažką paprasčiau. Vis tiek neįtiksi“, – šyptelėjo R.Knabikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius