Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 15

Krizė Seime valdančiuosius verčia keisti planus: mobilizuosis, greičiausiai atidės kontroversiškus projektus

Opozicijai boikotavus įprastą darbą Seime, įstrigo ne tik nacionalinių susitarimų rengimas, bet ir svarbių projektų svarstymas. Kai kuriuos jų įmanoma priimti ir be opozicionierių balsų, bet sunkiai. Opozicijai paskelbus demaršą, šioje sesijoje greičiausiai nebus svarstomi civilinės sąjungos, kanapių dekriminalizavimo klausimai, jau stringa sveikatos apsaugos reforma, tikėtina, bus pratęsta birželio 30-ąją turinti pasibaigti Seimo pavasario sesija.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį susivienijusi opozicija blokavo vakarinio Seimo posėdžio darbotvarkę. Nė vienas klausimas posėdžio metu nebuvo apsvarstytas.

Neapsvarstyti projektai kaupiasi

Tiesa, svarbių klausimų priėmimai jame ir nebuvo numatyti, o kai kurių svarstymą valdantiesiems teko nukelti.

Iš darbotvarkės iškrenta pora projektų.

„Iš darbotvarkės iškrenta pora projektų – Vadovybės apsaugos įstatymo pataisos ir Seimo statuto pataisos, kurios užstrigo Teisės ir teisėtvarkos komitete dėl žinomų opozicijos blokavimo reiškinių“, – antradienį per rytinį Seimo seniūnų sueigos posėdį komentavo Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma

Ketvirtadienį Seimo posėdyje dėl tų pačių priežasčių, anot jo, nebus svarstomos Administracinių bylų teisenos įstatymo pataisos ir lydintieji projektai.

„Teisės ir teisėtvarkos komiteto neapsvarstyti projektai kaupiasi ir, matyt, komitetas paskutinėmis dienomis turės nemažai iššūkių apsvarstyti visus ten nugulusius projektus“, – svarstė J.Razma.

Jo įsitikinimu, tol, kol į Seimo salę negrįš opozicijos atstovai, nereikėtų svarstyti ir su sveikatos įstaigų reforma susijusių klausimų.

Palūkės su sveikatos įstaigų pertvarka

Su tuo sutiko Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Šiandien visgi klostosi tokia situacija, kad mes, matyt, neturėsime pilnos Seimo sudėties, o klausimas išties yra labai svarbus.

Mano siūlymas būtų šiek tiek atidėti to klausimo svarstymą atsižvelgiant į ekstraordinarią situaciją, kuri dabar yra susiklosčiusi. Poros dienų pertrauka tikrai, manau, neturės jokios neigiamos įtakos šio labai svarbaus klausimo ėjimui į priekį, nes laiko iki pavasario sesijos pabaigos mes tikrai turime“, – seniūnų pasitarime kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Seimo pirmininkės įsitikinimu, kol kas Seime nereikėtų svarstyti ir kitų svarbių klausimų, kurių, pasak jos, yra daug.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras prie tokių pirmiausia priskyrė konstitucinius Referendumo įstatymo projektą ir Rinkimų kodeksą, taip pat – Politinių organizacijų įstatymo projektą ir naują Vietos savivaldos įstatymo redakciją.

Suburti visus Seimo salėje sudėtinga

Daugumą šių teisės aktų, kurie susiję su artėjančiais savivaldos rinkimais, pasak jo, būtina priimti iki rugsėjo. Planuojama, kad tada prasidės savivaldos rinkimų kampanija.

„Per pavasario sesiją būtina priimti mano paminėtus projektus, išskyrus galbūt Vietos savivaldos įstatymą. Jis gali būti priimtas ir vėliau, jeigu dabar to nepavyktų“, – antradienį 15min komentavo S.Šedbaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras

Pagal Seimo statutą, siekiant priimti bet kokius įstatymų projektus, o taip pat – Politinių organizacijų įstatymą, būtina, kad balsavimui registruotųsi bent 71 parlamentaras, o priėmimą palaikytų daugiau kaip pusė balsavime dalyvaujančių politikų.

Priiminėjant konstitucinius Referendumo įstatymą ir Rinkimų kodeksą reikia, kad juos palaikytų bent 71 Seimo narys.

Valdančioji dauguma Seime turi 74 balsus, taigi, teoriškai priėmimas įmanomas, tačiau praktiškai tai įgyvendinti sunku, kai dalis valdančiųjų atstovų eina ir ministrų pareigas, vyksta į komandiruotes, o kai kas serga.

S.Šedbaras: teks mobilizuotis

J.Razmos žiniomis, šiuo metu serga 6 valdančiųjų atstovai, iš kurių – ir COVID-19 pasigavusi premjerė Ingrida Šimonytė.

Visgi valdantieji, S.Šedbaro įsitikinimu, gali mobilizuotis.

71 balsą dauguma surinktų, jeigu niekas nesirgtų ir niekas nebūtų komandiruotėse.

„71 balsą dauguma surinktų, jeigu niekas nesirgtų ir niekas nebūtų komandiruotėse. Tai, matyt, tokiu keliu teks eiti ir mobilizuoti jėgas. Dauguma gali tokį skaičių žmonių surinkti, jeigu visi iš daugumos dalyvauja posėdyje“, – komentavo jis.

Be to, politikas pabrėžė, jog dėl šių įstatymų nėra didelių politinių nesutarimų.

Jei jų priimti nepavyks, atsakomybę esą turės prisiimti opozicija.

„Projektai, kuriuos aš paminėjau, yra kompromisiniai. Ar čia norima primesti kaltę valdantiesiems, kad štai, matot, negali priimti įstatymų? Bet čia žmonėms bus iš karto aišku, kad kas nedalyvauja, kas nebalsuoja, tas turi prisiimti atsakomybę“, – dėstė S.Šedbaras.

Kontroversiškus projektus svarsto atidėti

Opozicijos elgesį konservatorius įvertino kritiškai.

„Kažkada yra toks vienas nevykęs klasikas (Vladimiras Leninas – 15min) išleidęs veikalą „Vaikiška kairumo liga“. Čia kažkokia irgi vaikiška liga, kai išvis neinama į salę, nevykdoma priesaika, kurią davė, kažkur susirenkama. Tai čia tikrai nesolidu“, – dėstė politikas.

Planuota, jog birželio 21 dieną į Seimo salę grįš daliai valdančiųjų svarbus ir dalies opozicijos narių palaikomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas.

Neseniai buvo registruotas dalies valdančiųjų ir opozicijos remiamas nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo projektas.

S.Šedbaro įsitikinimu, greičiausiai šie projektai į Seimo salę ateis tik rudenį.

Čia tikrai nėra tie patys svarbiausi įstatymai.

„Jeigu norim sesiją baigti laiku birželio 30 dieną, yra pakankamai kitų įstatymų, kurie jau yra praėję svarstymo stadiją ir yra tik priėmimai. Tai čia tikrai nėra tie patys svarbiausi įstatymai.

O dabar, turint galvoje, kad kažkiek blokuojasi posėdžiai, tai čia, žinoma, šitie įstatymai greičiausiai liks rudens sesijai. Bet čia nėra kažkokios tragedijos, susirinksime rudens sesijoje ir toliau svarstysime“, – komentavo komiteto pirmininkas.

Gali tekti pratęsti sesiją

Jei opozicijos boikotas Seime tęsis ir nepavyks priiminėti projektų, gali būti pratęsta pavasario sesija. Ji turėtų baigtis birželio 30-ąją.

„Jeigu nespėjam, laikas nuo laiko pasiskaičiuojam, kad serga štai ir premjerė, dar keletas žmonių, jei nepakanka balsų net darbotvarkei patvirtinti, tai nieko nelieka kito kaip pratęsti sesiją ir jau tada opozicija, kurioje salėje besirinktų, bet turės rinktis. Bet ar jie tikrai nori dirbti ir toliau iki pat rugsėjo 10 dienos“, – komentavo S.Šedbaras.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimo posėdis

Kad vasarą gali tekti dirbti ilgiau, antradienį užsiminė ir Seimo pirmininkė.

Kai kurie opozicionieriai dabar, kai Ukrainoje vyksta karas, viešai reikalauja nesvarstyti „visuomenę skaldančių“ klausimų tokių, kaip civilinės sąjungos įteisinimas, kanapių dekriminalizavimas, Vytauto Landsbergio pripažinimas valstybės vadovu.

V.Fiodorovas: su opozicija reikia skaitytis

Ar per likusią Seimo pavasario sesiją jie nebus svarstomi, V.Čmilytė-Nielsen neatsakė.

„Aš nesiimsiu šiandien sakyti nei ne, nei taip. Eikime žingsnis po žingsnio“, – po antradienį įvykusio opozicijos ir pozicijos derybininkų susitikimo teigė Seimo pirmininkė.

Opozicinės „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas po susitikimo paklaustas, ar opozicijos elgesys, kai be jos balsų Seime praktiškai neįmanoma priiminėti įstatymų, yra atsakingas, atsakė taip:

„Valdantieji sakė, kad jie gali dirbti ir be opozicijos, ir be prezidento. Tai įrodymas, kad be opozicijos darbas nėra įmanomas, todėl su opozicija reikia skaitytis, dirbti normaliai, konstruktyviai, nesityčiojant vieniems iš kitų.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas

Valdančiųjų elgesiu pasipiktinusi, 67 parlamentarus jungianti opozicija paskelbė Seimo, komitetų ir komisijų posėdžių boikotą ir Kovo 11-osios Akto salėje Seime posėdžiauja alternatyviai.

Vyks antras dialogo grupės posėdis

Opozicionieriai suformavo reikalavimų sąrašą ir įteikė jį Seimo pirmininkei V.Čmilytei-Nielsen. Į juos neatsižvelgus, politikai grasina Seimo posėdžius boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Pozicijos ir opozicijos nesutarimams išspręsti Seime įkurta dialogo grupė. Antrasis jos posėdis planuojamas trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius