-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 12 03

KT skelbs, ar akademinės etikos kontrolierius gali įpareigoti atimti mokslinį laipsnį

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį skelbs sprendimą, ar akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius gali įpareigoti aukštojo mokslo instituciją atšaukti suteiktą mokslinį laipsnį.
Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas
Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

KT nagrinėjo, ar Mokslo ir studijų įstatymo nuostata, pagal kurią akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius gali priimti sprendimą įpareigoti aukštojo mokslo instituciją atšaukti sprendimą dėl kvalifikacijos suteikimo, neprieštarauja Konstitucijos normai dėl aukštųjų mokyklų autonomijos.

Dėl to į KT kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėjantis bylą, kurioje buvęs Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas ginčija Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos 2017 metų spalio sprendimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Petro Baršausko spaudos konferencija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Petro Baršausko spaudos konferencija

Tarnyba tuomet konstatavo, kad rengdamas habilitacinį darbą P.Baršaukas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus. Tokią išvadą pateikęs kontrolierius Vigilijus Sadauskas nurodė Vilniaus Gedimino technikos universitetui atšaukti sprendimą dėl laipsnio P.Baršauskui suteikimo.

Į teismą kreipęsis P.Baršauskas mano, kad mokslinio laipsnio suteikimas yra sritis, priskiriama aukštųjų mokyklų autonomijai, todėl akademinės etikos kontrolieriaus sprendimas ją pažeidžia.

P.Baršauskas monografiją Vilniaus Gedimino technikos universitete apsigynė 2002 metais.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius tyrimą dėl plagiato P.Baršausko monografijoje atliko gavęs buvusio Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus Algirdo Avižienio prašymą.

Dar atliekant šį tyrimą, P.Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti, ši jo prašymą tenkino. P.Baršauskas pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius