Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28

KT vertins dotacijų partijoms skyrimo tvarką rinkiminiais metais

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį pradeda bylą, ar valstybės dotacijų partijoms skyrimo tvarka rinkimų metais neprieštarauja Konstitucijai.
Konstitucinis Teismas skelbia nutarimą
Konstitucinis Teismas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) prašymu KT aiškinsis, ar reguliavimas, kai įstatymai aiškiai neapibrėžia dotacijos skyrimo Seimo rinkimų metų rudenį, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Byla KT nagrinėjama rašytine tvarka.

Po Seimo rinkimų 2016 metų rudenį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) 2,7 mln. eurų dotaciją partijoms paskirstė remdamasi 2012 metų rinkimų rezultatais.

Dauguma komisijos narių tuomet nusprendė, kad reikia atsižvelgti į senų rinkimų rezultatus, nes naujasis parlamentas tuo metu dar nebuvo įgijęs įgaliojimų.

Sprendimą dėl dotacijos VAAT apskundė Liberalų sąjūdis bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, labiausiai nukentėjusios finansiškai dėl sprendimo dotacijas paskirstyti pagal 2012 metų rezultatus, nors jau buvo įvykę 2016 metų rinkimai.

VAAT vertinimu, kai įstatymuose nėra aiškiai apibrėžta dotacijų skyrimo tvarka rinkimų metais, iš esmės nuo Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo dėl valstybės biudžeto asignavimų paskirstymo priėmimo datos priklauso, kokios politinės partijos gaus finansavimą ir koks bus jo dydis.

Teismo manymu, nesant minėto teisinio reguliavimo, suponuojama galimybė VRK „piktnaudžiauti savo diskrecija priimant sprendimą dėl valstybės biudžeto asignavimų paskirstymo“.

Valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymu keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Dotacijos pervedamos du kartus per metus, iki kiekvienų metų balandžio 15 ir lapkričio 15 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius