-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 12 /18:08

Kultūros komiteto pirmininkas: Kultūros ministerijos rengti projektai – netinkami

Jau pirmojo rudens sesijos Seimo posėdžio metu išryškėjo Vyriausybės neparengtis – keturis Kultūros ministerijos paruoštus ir pateiktus įstatymo projektus valdančiosios „valstiečių-žaliųjų“ frakcijos lyderis, Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis įvertino kaip netinkamus. Jam, bent jau sprendžiant iš balsavimo, antrino ir kiti Seimo nariai.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Iš tikrųjų projektai neparuošti tinkamai, mūsų išvada bendra, matyt, kad čia sutampa mūsų nuomonė. Ir šitoj situacijoj nieko, jokios tragedijos neatsitiko. Yra taip buvę, kad Vyriausybė pateikia siūlymus, kurie Seimo nariams atrodo nepriimtini, šiuo atveju kokybės prasme. Ačiū labai visiems už sprendimą“, – posėdžio metu kalbėjo R.Karbauskis.

Parlamentaras taip apibūdino Kultūros ministerijos viceministrės Gintautės Žemaitytės pristatytus ir kartu svarstytus Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijų statuso, Valstybinio socialinio draudimo, Sveikatos draudimo įstatymų projektus bei Kultūros rėmimo fondo įstatymo projektą. Parlamentarai visiems jiems po pateikimo nepritarė ir grąžino tobulinti projektų iniciatoriams. 32 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai iš 43-ijų balsuodami dėl minėtų teisės aktų susilaikė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Turbūt kažkas negerai, jeigu pateiktas projektas gauna 7 balsus už ir tai yra ne opozicijos teikiamas projektas. Tai yra valdančiųjų, Vyriausybės, teikiamas projektas, – teigė opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. – Sakykit, kaip dabar elgtis mums, kaip opozicijai, kai iš esmės Vyriausybės teikiamas projektas iš viso negauna balsų net pačių valdančiųjų. Tai tik prašau ateityje neįžvelginėti opozicijos klastos, kai ateina tokie projektai, kurių nepalaiko niekas.“

„Seniai beprisimenu balsavimą tokiu santykiu dėl Vyriausybės pateiktų projektų. O tuo labiau, kai ir valdančiųjų lyderis kritiškai atsiliepė apie tų projektų neparuoštumą“, – tikino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma ir siūlė pasvarstyti apie galimybę kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson dėl nekokybiškai parengtų ir Seimo teikiamų įstatymų projektų atsistatydinti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tadas Langaitis ir Jurgis Razma
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tadas Langaitis ir Jurgis Razma

Ministerija su vertinimais nesutinka

Anot kultūros ministrės patarėjo Viktoro Bachmetjevo, ministerija nesutinka su vertinimu, kad projektai neparengti.

„Jie buvo suderinti su visomis susinteresuotomis institucijomis. Vyriausybė teikiamiems projektams pastabų neturėjo, Seimo Teisės departamentas esminių trūkumų taip pat neįžvelgė“, – poziciją argumentuoja jis.

Ministrės patarėjo nuomone, parlamentarai Seimo posėdžiu metu svarstydami įstatymų projektus komentavo tas jų vietas, kurių keisti nesiūlyta.

„Įstatymo pataisų esmė – sumažinti Vyriausybei tenkančią administracinę naštą, pavedant kultūros ministrui administruoti kūrybinių prastovų išmokas. Tuo tarpu įstatymas nepriimtas svarstymui, kvestionuojant pačius meno kūrėjų socialinės apsaugos nustatymo principus ir sistemą. Mūsų vertinimu, tokia diskusija yra galima, tačiau Vyriausybės teikiamos pataisos tiesiogiai nėra susijusios su Seime iškeltais klausimais“, – dėsto V.Bachmetjevas.

Siūlytais trimis įstatymo projektais siekta nustatyti, kad parama meno kūrėjams būtų teikiama iš Kultūros ministerijai skirtų valstybės biudžeto asignavimų kultūros ministro nustatyta tvarka, suderinta su Socialinės apsaugos ir darbo ir Sveikatos apsaugos ministrais. Taip pat bandyta į įstatymą įtraukti kūrybinės prastovos, kūrybinės prastovos išmokos sąvokas, apibrėžti jų dydį ir skyrimo pagrindus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kultūros ministerija

Kultūros rėmimo fondo įstatymo projektu norėta padidinti fondo lėšų kiekį, skiriamą ekspertų paslaugoms įsigyti bei sudaryti galimybę šiomis lėšomis padengti fondo administravimo išlaidas.

Šiuo klausimu, V.Bachmetjevo teigimu, su Seimo nariais reikalinga papildoma diskusija.

Žemiau – parlamentarų balsavimo rezultatai pagal frakcijas:

Lrs nuotr./Balsavimas pagal frakcijas
Lrs nuotr./Balsavimas pagal frakcijas
Lrs nuotr./Balsavimas pagal frakcijas
Lrs nuotr./Balsavimas pagal frakcijas

TAIP PAT SKAITYKITE: Seimo rudens sesija: svarbiausi projektai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius