Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 28

Kultūros paveldo teritorijoje Kaune – neteisėti daržai: raginimai susitvarkyti neveikia

Šilainiuose kuriasi taboras, – tokio pranešimo sulaukė 15min redakcija. Linkuvos įtvirtinimų teritorijos šiaurinę pusę vietiniai gyventojai pavertė tikru šabakštynu – čia įrengti neteisėti daržai. VšĮ Kauno tvirtovės parkas ne kartą įspėjo daržininkaujančius asmenis, tačiau situacija nesikeičia. Artimiausiu metu tvoros, pašiūrės bei šiltnamiai turėtų griūti.
Linkuvos įtvirtinimų teritorijoje Kaune gyventojai įkūrė neteisėtus daržus
Linkuvos įtvirtinimų teritorijoje Kaune gyventojai įkūrė neteisėtus daržus / Skaitytojo nuotr.

„Gal galite paviešinti problemą, kuri iškilusi Kaune, ir niekas nesiima jokių veiksmų? VIII forto teritorijoje Šilainių gyventojai įsirenginėja neteisėtus sodo sklypus ant kultūros paveldo žemės ir taip niokoja istorinį paminklą. Pristatyta sandėliukų, šiltnamių, tvorų su spygliuota viela.

Vasarą jie dar ir terorizuoja žmones su augintiniais, – teigia, kad čia negalima vaikščioti. Šilainiuose kuriasi taboras. Nekalbu apie šiukšlyną ir medžių bei krūmų sodinimą“, – teigė 15min skaitytojas, besiviliantis, kad po problemos paviešinimo miesto valdžia susirūpins dėl tvarkos.

Daržininkus ne kartą įspėjo

Egidijus Bagdonas, VšĮ Kauno tvirtovės parko direktorius, 15min patikslino, kad šiuo atveju kalbama ne apie VIII forto, o Linkuvos įtvirtinimų teritoriją.

Jis patvirtino, kad Linkuvos įtvirtinimų teritorijos šiaurinėje pusėje vietiniai gyventojai išties yra įsirengę daržus.

„Kauno tvirtovės parkas valdo tris fortifikacinius statinius, taip pat tvarko įtvirtinimų teritoriją. Sklypas nėra suformuotas, tačiau minima vieta patenka į kultūros paveldo teritoriją.

Su situacija esame susipažinę, daržininkus ne kartą įspėjome, kad, norėdami daržininkauti, rūpintųsi teritorijos tvarka. Pastaraisiais metais dirbome su panašia situacija VIII forte. Ten jau neliko jokių šiltnamių, statinių, atsirado „Šilainių sodų“ iniciatyva, kur žmonės gali sodininkauti kaip edukacinės programos dalyviai, jei tik tai nepažeidžia vertingųjų kultūros paveldo savybių“, – paaiškino E.Bagdonas.

Daržininkus ne kartą įspėjome, kad, norėdami daržininkauti, rūpintųsi teritorijos tvarka.

Griaus tvoras ir šiltnamius

Daržai Linkuvos įtvirtinimų teritorijoje, anot jo, egzistuoja jau nuo seno, gal kelis dešimtmečius.

Kauno tvirtovės parkas perėmė statinius Linkuvos įtvirtinimuose 2017 metais. Buvo sutvarkyta teritorija, esanti įtvirtinimų kieme, pašalinti menkaverčiai želdiniai, naikinami Sosnovskio barščiai, nuolatos šienaujama.

„Daržininkystę galime toleruoti tik tuomet, jei teritorija tvarkoma gražiai. Šiuo atveju, labai gaila, jog daržai virto sąvartynu. Iki šiol neatsirado atsakingų žmonių, kurie palaikytų tvarką.

Artimiausiu metu panaikinsime tvoras, išvalysime teritoriją nuo pašiūrių, šiltnamių ir pan. Daržininkai bus įspėti, kad daržininkystę galės tęsti tik kaip edukacinės programos dalyviai“, – pažadėjo Kauno tvirtovės parko direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius