Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 24

Kunigas J.Sasnauskas: P.Cidzikas buvo atgimimo ikona

Artimieji ir laisvės kovų dalyviai atsisveikino su disidentu, visuomenininku Petru Cidziku. Bendražygiai jį vadino atgimimo ikona ir ugnimi. Nors pripažino, kad jis buvo labai principingas, be kompromisų ir ne visi tuomet pritarė jo garsiajai bado akcijai 1988 m.
Petras Cidzikas
Petras Cidzikas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Bendražygiai sako, kad atkūrus nepriklausomybę Petras Cidzikas užsidarė, ir gal dėl to primirštas. Atgimimo laikais P.Cidzikas buvo tarp tų, kurie telkė tūkstančius siekiančiųjų Lietuvos laisvės.

„Jis buvo vidurinioji karta, kuri sunkiai surado laisvės inspiracijų realizavimą. Jiems reikėjo savo jėgomis ieškoti pažinčių. Žmonės buvo atsargūs, taip iš gatvės neateisi, nepasakysi, kad aš noriu „Kroniką“ platinti. Turėjai tikrai daug turėti ryžto, užsispyrimo“, – pasakojo disidentas, kunigas Julius Sasnauskas.

O už tą ryžtą, KGB P.Cidziką buvo šešis kartus sulaikiusi. Pusmetį kalėjo tardymo izoliatoriuje, jam teko iškęsti kelerių metų priverstinį gydymą psichiatrijos kalėjime.

Labiausiai P.Cidzikas išgarsėjo 1988 m., surengęs bado akciją Katedros aikštėje, reikalaudamas sovietų valdžios paleisti politinius kalinius. Per 2 metus jis surengė tris tokias akcijas. Jo bendražygiai pripažįsta, kad ne visi tuomet pritarė tokiam P.Cidziko kovos būdui. Tačiau sutinka, kad tai pasiteisino – bado akcijos sulaukė didelio visuomenės palaikymo ir Vakarų dėmesio.

„Jis pasirinko Ghandi teoriją. Ta aukos, kančios, apsivalymo, skaistybės samplaika buvo savotiška, jis daugelio žmonių ir savo bendražygių buvo nesuprastas“, – sakė P.Cidziko bendražygis Vytautas Bogušis.

„Petro tas namelis buvo centras tuo metu, ir kai visas tas badavimas pasibaigė vis tiek ten visi rinkosi kažką pranešti, organizuotis, mitingai, viskas. Jis tapo ikona, nebijau to žodžio pasakyti. Jis buvo atgimimo ikona“, – kalbėjo kun. J.Sasnauskas.

Tiesa pats P.Cidzikas to nevadino bado akcija, jis sakė, kad tai – pasninko ir maldos akcija. Pernai jis perdavė palaikymo žinutę Rusijoje įkalintam ir bado akciją paskelbusiam ukrainiečių režisieriui Olegui Sencovui.

„Sakydavau, kad nebadauju, o pasninkauju ir meldžiuosi. Prieš tokias priemones niekas neatsilaiko“, – teigė P.Cidzikas.

P.Cidziką palydėti į paskutinę kelionę susirinkę bendražygiai prisiminė ir jo kovą dėl Mažosios Lietuvos išlaisvinimo, kryžiaus žygį į Maskvą 1990 m.

Amžinojo poilsio P.Cidzikas atgulė Rokantiškių kapinėse. Bendražygiai sako, apmaudu, kad jis laidojamas ne Antakalnio kapinėse, šalia kitų kovotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius