Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 30

Kūrėja atskleidė, kaip atrodys šių metų Kauno Kalėdų eglė – nusikelsime į žalią vasarą

Lygiai po mėnesio – paskutinįjį rudens šeštadienį – Kauno Rotušės aikštėje sužibs Kalėdų eglė. Pernai vyravo saldžios pasakos atmosfera, dominavo vanilės spalva, o šiemet ruošiamasi sukurti visišką kontrastą, o tiksliau – ryškia žalia spalva nusidažiusį vidurvasarį. Ilgametė šventinių medžių kūrėja – menininkė Jolanta Šmidtienė 15min atskleidė, kaip atrodys šių metų Kauno Kalėdų eglė.
Jolanta Šmidtienė
Jolanta Šmidtienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Niekur neišvažiavom, jokių šiltų kraštų nematėm, mums šalta, uždaryti buvom, tad prisisvajojom, kad norime visiškos vasaros, tropikų, šilumos, atgaivos, laisvės, rojaus per Kalėdas. Norėjosi kontrasto, lyginant su praėjusiais metais. Žmonės pavargę nuo to šalčio“, – kaip pandemija bei karantinas padarė įtakos kuriant net šių metų Kalėdų eglės viziją, atskleidė J.Šmidtienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

Pasak jos, Rotušės aikštėje lapkričio 27 dieną įžiebus Kalėdų eglę, bus labai ryšku ir žalia. Vyraus fantastinė, gyva, žaliai žalia spalva.

„Kaip aš sakau, nusidrieks vasaros pieva. Užtenka tos žiemos mūsų sieloms“, – patikino kūrėja.

Kalėdų eglės aukštis numatytas toks pat, kaip ir pernai. Su viršūne šventinis medis stiebsis iki 24 metrų. Bus naudojamos pernykštės konstrukcijos, ant kurių nuguls eglių šakos. Keisis tik dekoracijos.

Nusidrieks vasaros pieva.

Konkurse, anot J.Šmidtienės, buvo pateiktos dvi idėjos – Kauno miesto savivaldybė išsirinko vieną iš dviejų. Kadangi pernai buvo balta, šiemet, kaip mano menininkė, visus suintrigavo ta ryški, gyva, žalia spalva.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pernai metų Kauno Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pernai metų Kauno Kalėdų eglė

„Sau iššūkį išsikėlėm – sukursime žiemos metu vasarą. Bus tradicinė eglutė su tradicinėmis šakomis, tik aplink ją nusidrieks rojaus sodas, kuriame bus galima rasti tai, ką galima aptikti lietuviškoje pievoje, pavyzdžiui, šviečiančias smilgas, vabaliukų, įvairiaspalvių drugelių. Augalai, plazdenanti gyvybė“, – atskleidė J.Šmidtienė.

Dėl kalėdinio miestelio, ar jis veiks šiemet, ar neveiks, kaip buvo pernai, menininkė atsakyti dar negalėjo. Jos žiniomis, savivaldybė yra nusprendusi įsigyti naujus paviljonus, tad turėtų stovėti jau jie, o ne namukai, kaip buvo anksčiau.

„Stikliniuose paviljonuose bus vykdoma kalėdinė prekyba, numatytos ir edukacijos, Kalėdų Senelio rezidencija. Iššūkių dar yra, kurie iki galo nėra atskleisti. Ar bus, be žalios, dar kokių spalvų? Kaip sakiau, „žalia balta“, „žalia balta“. Tai jos dvi ir dominuos, kaip pridera Kaunui“, – šyptelėjo sąsają su krepšinio klubu „Žalgiriu“ atradusi menininkė.

Dominuos šilti atspalviai

Rotušės aikštėje, jos teigimu, dominuos šilti atspalviai – bus daug saulės. Pastatai taip pat bus apšviesti vasariškai.

Konstrukcijų gaminimo darbai jau užvirė – jas kuria dešimt žmonių. Šiemet nuspręsta viską pradėti nuo pradžių – nebeperdirbamos ankstesnių metų dekoracijos.

„Ši eglutė nereikalauja daug rankų darbo, daug kas atliekama su aparatūra, tai labiau kompozicijos iššūkis“, – patikino J.Šmidtienė.

Šių metų Kalėdų eglei bus, anot jos, skiriama tiek pat lėšų, kiek ir praėjusiais metais. Pernai skirti 78 tūkst. eurų. Papildomos išlaidos priklausys nuo situacijos – reiks puošti paviljonus ar ne.

„Kalėdų eglei šiemet skiriama 90 tūkst. eurų su PVM. Bendra suma visai Rotušės aikštei – apie 150 tūkst. eurų. Mažės šiemet suma, manau. Kažko atsisako. Namukų buvo 16, paviljonų bus 10, bet jie didesni, apvalūs. Namukų puošimo specifika kitokia“, – įvardijo J.Šmidtienė.

Skirta iki 160 tūkst. eurų

Kaip 15min teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė, šių metų eglutės pavadinimas – „Stebuklingas Kalėdų sodas“, tad ir dekoracijos bus orientuotos į šią tematiką. Šiemet eglutės ir Rotušės aikštės papuošimui skirta iki 160 tūkst. eurų.

„Per pastaruosius 5 metus įsigyta nemažai kalėdinių dekoracijų, kurios tradiciškai ir papuošia miesto erdves. Praeitais metais Steigiamojo Seimo a. buvo papuošti 5 medžiai, šiais metais planuojama papuošti dar vieną – didelį vienišių prie J.Jablonskio gatvės. Bus atnaujinti Parodos gatvės apšvietimo atramų papuošimai, Baltų prospekto ir Tunelio gatvės dekoracijos“, – teigė A.Augonė.

Senosios kalėdinės dekoracijos papuoš Kauno miesto gatves, tiltus, parkus, aikštes: Laivės alėjoje nuo 2020 metų papuošta 250 medžių, juose žiba 1250 lempučių. 2500 lempučių žiba Rotušės a. medžiuose. Prie savivaldybės gėlių klombose praeivius džiugins apie 100 šviečiančių eglučių ir naujiena – tarp eglučių bus įkurdintos naujos dekoracijos – maži elniukai raudonomis nosytėmis.

Vienybės aikštėje nušvis ąžuolas, kurį puoš net 900 metrų šviečiančių girliandų, 5400 mažų lempučių. Tradiciškai pasipuoš ir Laivės alėjoje fontanas, tiltai, gatvės, aikštės: P.Vileišio tiltas, Varnių tiltas, M.K.Čiurlionio tiltas, S.Daukanto tiltas, Panemunės tiltas, Kauno hidroelektrinės tiltas, Jiesios tiltelis (netoli Napoleono kalno), Vytauto prospektas, Tunelio gatvė, Juozapavičiaus prospektas, Nepriklausomybės aikštė, Steigiamojo Seimo aikštė, Santakos parkas, Santarvės parkas, Smetonos alėja, Kauno pilis, L.Sapiegos, S.Daukanto, M.Daukšos, Naugardo, Kurpių, Muitinės, L.Zamenhofo, A.Jakšto, Papilio, M.Valančiaus gatvės, Parodos kalnas, Utenos gatvės viadukas, Baltų prospektas (nuo Rasytės gatvės iki Panerių gatvės) ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius