Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 06 30

Kuršių marių taršos byla: po liudytojų apklausos – pertrauka iki rugsėjo

Penktadienį Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamoje 123 tomų baudžiamojoje byloje dėl Kuršių marių taršos buvo tęsiama liudytojų apklausa. Teismui parodymus davė penki iš šešių į teisiamąjį posėdį pašauktų liudytojų. Byloje paskelbta pertrauka iki rugsėjo 11 dienos, rašoma Šiaulių apygardos teismo pranešime spaudai.
Šiaulių apygardos teismas
Šiaulių apygardos teismas

Teismui parodymus davė AB „Klaipėdos vanduo“, šio miesto savivaldybės specialistės, dabar jau buvęs vienas iš Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos regiono vadovų. Į dalį pateiktų proceso dalyvių klausimų liudytojai atsakyti negalėjo, teigė, kad klausimai pateikti ne pagal jų kompetenciją, arba konkrečių įvykių detalių neprisiminė.

Anksčiau įvykusio teisiamojo posėdžio išvakarėse buvo pateikti keli prašymai, tarp kurių ir prašymas inicijuoti kreipimąsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT) dėl prejudicinio sprendimo priėmimo, apimančio dešimtį probleminių klausimų, susijusių su prieštaravimais tarp Europos Sąjungos (ES) ir šalies teisės aktų.

Dar vienas AB „Grigeo Klaipėda“ šią bylą nagrinėjančio teismo prašymas – dėl kreipimosi į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą (KT), prašant ištirti nagrinėjamoje byloje taikytinų Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos įstatymo normų atitiktį Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Bendrovės atstovas advokatas teismui pateikė minėtų raštų paaiškinimus žodžiu. Prie pateiktų raštų klausimo, kitų liudytojų apklausos teismas grįš po pertraukos, rugsėjo 11 dieną.

Šioje byloje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir disponavimo jais bei aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimų pareikšti akcinei bendrovei „Grigeo Klaipėda“ ir dar 14-ai esamų bei buvusių šios įmonės darbuotojų.

Visuomenėje itin didelio atgarsio sulaukusioje baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinamąjį aktą sudaro daugiau kaip 300 lapų, tarp kaltinamųjų esantys „Grigeo“ grupės akcininkas ir valdybos pirmininkas G. P., dabartinis Klaipėdos įmonės vadovas T. E., bei dar trys ankstesni šios įmonės vadovai yra kaltinami tuo, kad veikdami organizuota grupe piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, sistemingai pažeidinėjo teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos taisykles, klastojo dokumentus. Ikiteisminis tyrimas pradėtas daugiau nei prieš dvejus metus, kai buvo įtarta, jog į Kuršių marias patenka nevalytos gamybinės nuotekos, taip pat įtarus, kad su tuo susijusi minėtos bendrovės dokumentacija galbūt yra klastojama.

Įmonės teritorijoje atliktų kratų bei kitų ikiteisminio tyrimo veiksmų pareigūnams pavyko aptikti specialius taršių nuotekų įrenginius bei gauti kitus reikšmingus pradinius duomenis. Prokurorui reikalaujant nevalytų nuotekų išleidimas į Kuršių marias buvo nedelsiant sustabdytas.

Ikiteisminio tyrimo specialią tyrimo grupę sudarė – du Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorai bei Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos tyrėjai.

Šioje didelės apimties byloje yra daugiau kaip 20 tūkstančių dokumentų, apklaustų įtariamųjų, liudytojų duomenys, įvairių ekspertų išvados, papildomi dokumentai bei kiti tyrimui reikšmingi duomenys. Gamtai padarytą turtinę žalą nustatė Aplinkos apsaugos departamentas, kuris pareiškė įmonei daugiau kaip 48 milijonų eurų civilinį ieškinį.

Paskirtų teisiamųjų posėdžių datos ir laikas: rugsėjo 11, spalio 2, 6, 20, lapkričio 10, 14, gruodžio 4, 5, 15 dienomis 9.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius