-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 06 /14:08

Kuršių nerijoje medinius takus keičia žvyro mišinys ir naftos kvapo plastmasė

„Atvykęs į Nidos paplūdimį nustėrau – mediniai takeliai nuimami, pilamas žvyro ir molio mišinys, klojama naftos kvapo plastmasė! UNESCO saugomoje Kuršių Nerijos apsauginėje kopoje, takelyje į paplūdimį!“, – naujais takais piktinasi festivalio „Kaunas Jazz“ įkūrėjas Jonas Jučas, šiomis dienomis lankantis unikalią Lietuvos pajūrio vietovę. Tuo metu Kuršių nerijos nacionalinio parko atstovai sako, jog esamas vaizdas nėra baigtinis ir takai visai kitaip atrodys jau kitą savaitę, kuomet bus užbaigti darbai, be to, jų nereikės keisti mažiausiai penkerius metus.
Kuršių nerijoje tvarkomi takai.
Kuršių nerijoje tvarkomi takai. / J.Jučo nuotr.

Kuršių nerijoje viešintis J.Jučas pasipiktinimą išreiškė socialiniame tinkle. Visuomenės veikėjas tikina dėl kvapo, kurį sunku perteikti ir kuris nustelbia malonų kopų aromatą, paskambinęs nacionalinio parko direktorei Aušrai Feser.

„Išsiaiškinau, kad čia bus ilgalaikė eksperimentinė danga, kurios kas metai nereiks remontuoti. Šiaip šiuose dvejuose takeliuose reikėjo pakeisti daugiausia 20 lentelių... Šiuo metu ES planuojama atsisakyti plastmasinių maišelių, indų, net šiaudelių kokteiliams!!! Gal, kai visiškai sutvarkys takelius, bus gerai, nors sunku bus paaiškinti sprendimus. Jeigu takeliai būtų sutvarkyti laiku, pvz., balandžio mėn., kai dar mažai žmonių vaikšto, gal mažiau būtų diskusijų. Keista, kad Lietuvoje kitaip – kelininkai paskutiniai pastebi, kad žiema atėjo, Kuršių nerijos nacionalinis parkas – kad vasara atėjo!“, – rašė J.Jučas.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės pavaduotoja Lina Dikšaitė 15min patikino, jog koriniais takais keičiama labai nedidelė dalis takų, kuriuos parkas prižiūri visoje teritorijoje nuo Smiltynės iki pat Nidos. Takai kol kas nebaigti, tad tai tarsi žiūrėti į namą, kuris netinkuotas ir atrodo negražus. Kitą savaitę korinė danga bus padengta viršutiniu sluoksniu.

„Didžioji dalis takų nekeičiama. Remontuojami anksčiau išpilti molio-žvyro takai, kurie buvo nesėkmingai pakeisti. Dedama korinė danga, tas pats molis ir žvyras yra pagrindas ir korys užpildomas smėlio-betono atsijos mišiniu. Nesimatys ši korinė danga kaip dabar, ji nebaigta, o jau kažkoks pasipiktinimas. Korinė danga yra sertifikuota, naudojama Europos Sąjungoje. Gal žmonėms atrodo, kad neekologiška, bet ar geriau būtų trinkelėmis dengti? To nenorime, suradome ekonomišką variantą“, – 15min sakė L.Dikšaitė.

Šiuo metu Kuršių nerijoje esama įvairių takų – minėtų smėlio-žvyro, lentinių takų, nuklotų miške, medinių takelių. Molio-žvyro takai naudojami tose vietose, kur nebepustomas smėlis, o kur jį vis dar pusto vėjas, klojami mediniai takai. Šiuo metu tvarkoma daugybė takų, tačiau tik nedaug kur bus nukloti naujieji koriniai takeliai. Kiek tiksliai jų bus, anot L.Dikšaitės, sunku įvardyti, nes vienas takas susideda iš skirtingų segmentų, priklausomai nuo gamtinių sąlygų. Korinių takų segmentai atsiras įvairiose vietose – Nidoje, Preiloje, Pervalkoje.

Pasak L.Dikšaitės, svečiai jau turėjo pastebėti, jog lentiniai takai miške po kiek laiko tampa slidūs, apsitraukia dumbliais. Lentas tenka keisti maždaug kas trejus metus.

„Korinė danga yra mažiausiai penkeriems metams. Žinome, kad reikės prižiūrėti, o jei nepasiteisins, mes galime ją išardyti, bet penkeri metai yra garantija“, – sakė moteris.

Takai išliks ilgam

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser priminė, jog šiai įstaigai yra deleguoti visi krantotvarkos darbai, tarp jų – takų, laiptų pereiti į pajūrį priežiūra. Jos žiniomis, sutvarkyti bus 75 perėjimai.

„Įsivaizduokite, ką reiškia takai ir laiptai smėlyje, jie nepaprastai laikini. Medis atlaiko trejus-ketverius metus. Darydavom, kur stabilu, nėra pustymo, žvyro-molio mišinį, bet smėlis ir jį sugraužia, atsiveria duobės, nepravažiuojama, skundai. Pradėjom kalbėtis su įvairiomis įmonėmis, kurios naudoja visokiausias technologijas. Pernai viena įmonė pabandė daryti sukietintą gruntą, nieko neišėjo smėlyje. Vėl šiemet labai daug konsultavomės, kaip padaryti, kad takas būtų ilgalaikis, įsivaizduokite kokie tai kaštai, kai vėl turi daryti iš naujo, bereikalingai išleidžiami pinigai.

Mums pasiūlė technologiją, kuri ateina tvarkant įvairius parkus, pėsčiųjų takelius, gal nėra skirta dviratininkams, nes žvyro danga, bet su pagalba mišinio atlaiko sunkų svorį, tinka takeliams, nebus graužiamas smėlio, išliks labai labai ilgam“, – sakė A.Feser. Ji tikino su J.Juču kalbėjusi gerą pusvalandį ir jam viską paaiškinusi.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė Aušra Feser
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė Aušra Feser

A.Feser pabrėžė, kad medinių takų liks daugybė, nes kitokie dėl gamtinių sąlygų tiesiog netinka.

Šį projektą parkas vykdo už Europos Sąjungos lėšas, į jį įeina visa įvairovė darbų – žabų klojiniai ant šlaitų, medinių laiptų tvarkymas, takelių klojimas.

„Gal nepatenkinti, kad per vėlu. Deja, teko nutraukti su viena įmone sutartį, viešuosius pirkimus du kartus vykdyti. Džiaugiamės, kad viskas greit dabar vyksta“, – sakė A.Feser.

Devyni takų segmentai

Pavaduotoja patikslino, jog iš viso Neringoje bus nukloti devyni koriniu pagrindu suformuoti takų segmentai, septyni iš jų Nidoje, du Pervalkoje. Iš viso – apie 1250 kv. metrų.

„Tai tik gabaliukai esamų takų, dalis yra korinė danga, dalis medinė danga ir laiptai. Čia nėra, kad visas takas korinė danga, tik kur leidžia gamtos sąlygos, kad stabilizuotume ir ilgalaikiškumą užtirintume“, - sakė L.Dikšaitė. Iš viso tvarkoma virš 70 takų.

Bendra trijų metų projekto vertė sudaro virš milijono eurų. Iš jų klojama apie 3 ha žabų, tvarkomi laiptai, atnaujinami takai, tvarkomos audros iškrėstos eibės. Projektas prasidėjo pernai, tęsiasi šiemet ir kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius