Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 28

Kuršių nerija tarė „NE plastiko bangai“

Neringos savivaldybė, Lietuvos buriuotojų sąjunga ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija pasirašė memorandumą, kuriuo bus siekiama vienkartinių plastikinių gaminių vartojimo mažinimo Neringoje ir Kuršių nerijos nacionaliniame parke.
Kuršių nerija
Kuršių nerija / Neringos savivaldybės nuotr.

Memorandumo „NE plastiko bangai“ tikslas – sumažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą Neringoje bei neigiamą plastikinių gaminių poveikį į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašytai Kuršių nerijos aplinkai.

Kaip pastebi Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis, susitelkti bendram tikslui pakvietė Lietuvos buriuotojų sąjunga, o memorandumo siekiai, pasitarus su bendruomene, palies įvairias sritis.

„Jautriau ir atsakingiau į šią globalią problemą mus skatina žvelgti tai, kad Kuršių nerijos kraštovaizdis yra itin jautrus tokių grėsmių kaip klimato kaita, nepalankūs klimato reiškiniai, gaisrai, poveikiui. Saugodami mus supančią aplinką, turime keisti savo vartojimo įpročius, nes vienkartiniai plastikiniai gaminiai patenka tiek į Kuršių marias, tiek į Baltijos jūrą ir ne visada pavyksta juos sėkmingai surinkti. Kai kurių įpročių ir net tradicijų keitimui prireiks ir savivaldybės tarybos sprendimų“, – teigia Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Neringos savivaldybės nuotr./A.Usnys (kairėje), A.Feser ir D.Jasaitis
Neringos savivaldybės nuotr./A.Usnys (kairėje), A.Feser ir D.Jasaitis

Memorandumu Neringos savivaldybė, Lietuvos buriuotojų sąjunga ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija įsipareigojo numatyti ir įgyvendinti priemones, skirtas mažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą ir plastiko atliekų susidarymą. Vykdyti prevenciją ir švietėjišką darbą bei glaudžiai bendradarbiauti prisidedant prie vienkartinių plastikinių gaminių vartojimo mažinimo tokiose srityse kaip švietimas, renginių organizavimas, kurortinių paslaugų teikimas.

„Nors Lietuvoje vidaus pakrančių vandenys nėra taip akivaizdžiai užteršti plastiko šiukšlėmis, pasauliniu mastu tai yra įvardinama kaip viena iš pagrindinių ekologinių problemų. Kovą už ekologiją kaip vieną iš svarbiausių tikslų įvardija Pasaulinė buriavimo organizacija, o vieną iš pagrindinių spręstinų problemų – pasaulio vandenynų užterštumą plastiko gaminiais. Lietuvos buriuotojų sąjunga būdama šios bendruomenės atstovė solidarizuojasi su šiais tikslais ir palaiko bet kokią iniciatyvą, kuri yra nukreipta į aplinkos užterštumo plastiko gaminiais mažinimą. Šio memorandumo pasirašymą matome kaip vieną iš žingsnių, išsaugant natūralią gamtą“, – apie memorandumo tikslus kalba Lietuvos buriuotojų sąjungos generalinis sekretorius Arvydas Usnys.

Lietuvos buriuotojų sąjungos atstovai priduria, kad siekis mažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą atsispindės ir buriuotojų bendruomenės renginiuose, pavyzdžiui, liepos 27-rugpjūčio 3 dienomis vyksiančioje Kuršių marių regatoje.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser pasidžiaugė, kad netrukus startuos ir verslo subjektus apjungianti aplinkosaugos iniciatyva, kuria bus skatinama atsisakyti vienkartinio plastiko gaminių – plastikinių bokalų, šiaudelių, plastikinių įrankių, lėkščių ir pan.

Bus skatinama atsisakyti vienkartinio plastiko gaminių – plastikinių bokalų, šiaudelių, plastikinių įrankių, lėkščių ir pan.

„Neringa – vasaros kurortas, teikiantis įvairių sezoninių paslaugų, o jos sukaupia daug vienkartinio plastiko atliekų. Šioje itin jautrioje teritorijoje privalome ieškoti taršos mažinimo modelių, todėl labai apsidžiaugėme vietos verslininkų iniciatyva ieškoti visų įmanomų alternatyvų vienkartinio plastiko gaminiams. Laikas kiekvienam iš mūsų keisti vartojimo įpročius. Kuo daugiau mūsų prisijungs prie tokių iniciatyvų, tuo švaresnę aplinką kursime ateities kartoms“, – būti atsakingais kviečia A.Feser.

Prie memorandumo „NE plastiko bangai“ bus kviečiamos prisijungti ir kitos šalies savivaldybės, Neringos verslo subjektai, kurorte vykstančių renginių organizatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius