-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 08

Kuršių neriją nusiaubė audra – tokių nuostolių būta tik po Anatolijaus

„Tokių nuostolių turėjome tik po Anatalijaus“, – apvažiavusi Neringos pakrantes 15min sakė Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser. Moteris sako likusi šokiruota, kaip stipriai praėjusią savaitę praūžęs vėjas suniokojo inventorių, kopagūbrį ir kiek prinešė šiukšlių.
Kuršių nerijoje praūžusios audros padariniai
Kuršių nerijoje praūžusios audros padariniai / Kuršių nerijos nacionalinio parko nuotr.

„Pajūrio kopagūbris nuplautas, laiptų kiek suniokota, išjudinti, kabo ore, tik Smiltynėje praėjo ramiai. Iš tikrųjų, nebuvo kažko tokio įspūdingo, nejautėm, nei miške, nei medžių išverstų, o prie jūros labai stipriai. Reiškia aiškintis, gal vandens lygis buvo pakilęs, ne vėjyje esmė“, – sakė A.Feser, kurią nustebino tai, jog šalia esanti meteorologinė stotis užfiksavo ne tokį jau stiprų, 20-21 m/s vėją, tačiau pasekmės skaudžios.

„Ir šiukšlių dėl to tiek daug. Trečiadienį, jei leis oro sąlygos, eisim į talką. Gal rasim bent vieną etiketę. Tokio lygio, kiek gyvenu Neringoje, nesu mačius, toks kiekis šiukšlių, jos nelabai dideliam ruože, Preiloje. Dar labai daug visokių šiukšlių ties Alksnyne, šaldytuvą matėm kopose, langą visą su rėmais, čia jau pavasariop surinkinėsime“, – pasakojo direktorė.

Tokio lygio, kiek gyvenu Neringoje, nesu mačius, – sakė A.Feser.

Nidoje, anot jos, pakankamai švaru, didžiausias kiekis šiukšlių suneštas ties Preilos gelbėjimo stotimi.

„Svarbu spėti surinkti prieš kitą audrą, kad nenueitų atgal į jūrą ar kopagūbrį, nes bus sudėtinga išrankioti. Kol kas vėjų lyg ir nenusimato, bet jei ir įšals, irgi šiukšlių neištrauksi“, – 15min sakė neringiškė.

Įspėjo būti atsargiems

Apie praūžusią audrą A.Feser paskelbė ir socialiniame tinkle, įspėdama būti atsargiems.

„Sausio 3 dieną Kuršių nerijoje praūžė audra. Jos lankytojai žavėjosi įspūdingomis bangomis, tačiau gamtosaugininkams ji pridarė daug rūpesčių. Nors vėjo greitis tebuvo 20–21 m/s, tiek suniokotų medinių takų į paplūdimį buvo suskaičiuota tik po Anatolijaus uragano. To priežastis galėjo būti pakilęs vandens lygis.

Mažiausiai audros pėdsakų rasta Smiltynėje – ten liko sveiki visi laiptai, o kopagūbris netgi pasipildė smėliu. Tačiau Juodkrantėje dvejų laiptų nebeliko. Pervalkoje dveji, o Preiloje treji laiptai kabo ore. Nidoje ketveri laiptai suniokoti, dar keli pažeisti, išjudinti iš vietos.

Daugelyje pajūrio ruožų stipriai apgadintas apsauginis kopagūbris, nuplautas skardis. Pajūryje ties Preila sunešta labai daug šiukšlių – lentos, kelmai, jūros žolės susimaišiusios su buitinėmis atliekomis.

Prašome lankytojų prieš leidžiantis laiptais prie jūros įsitikinti, ar yra saugu. Prašome nesinaudoti tais laiptais, ant kurių yra įspėjamieji ženklai“, – įspėjo A.Feser.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius