Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 25 /2017 10 27

Kyšio už eutanaziją šešėlis Kauno onkologijos ligoninėje: paskutinio prašymo įkainis – 200 eurų?

Kauno klinikoms priklausanti Kauno onkologijos ligoninė tūkstančiams ligonių yra paskutinė viltis išsigydyti baisią ligą. Tačiau laikui bėgant ne vienas jų pralaimi kovą su skausmu. Egzistencija virsta mirties laukimu. Kai kurie, nebegalėdami ištverti kančios, prašo atlikti neteisėtą eutanaziją. Manoma, jog šioje ligoninėje iš pacientės, prašiusios suleisti mirtiną vaistų dozę, buvo paimtas kyšis.
Kauno onkologijos ligoninė
Kauno onkologijos ligoninė / Stop kadras iš INIT TV vaizdo medžiagos

Kaip praneša INIT TV žinios, prieš metus Kauno onkologijos ligoninės gydytoja Laima Dubinskienė sulaukė pacientės raštelio, kuriame – prašymas, padėti jai greičiau numirti. Manoma, jog medikė priėmė ne tik prašymą, bet ir 200 eurų.

Stop kadras iš vaizdo medžiagos/Gydytoja Laima Dubinskienė
Stop kadras iš vaizdo medžiagos/Gydytoja Laima Dubinskienė

Šį faktą INIT TV žinių žurnalistės slapta darytame įraše patvirtino pati medikė. Paklausta, kokią intenciją turėdama ji priėmė iš pacientės pinigus, iš pradžių gydytoja teigė nieko neėmusi. INIT TV žurnalistei pasiūlius stoti į akistatą su pačia paciente, L.Dubinskienė apsigalvojo: „Aš atiduosiu (pinigus – red. past.). O kada man atiduoti?“.

Žurnalistei pasiūlius pinigus grąžinti tuoj pat, gydytoja patikino tiek neturinti. Ji pažadėjo 200 eurų pacientei grąžinti kitą dieną.

„O kaip jūs galvojat, gal būčiau jai tuos pinigus atidavusi? Ji juk pas mane dar yra“, – teisinosi gydytoja.

VIDEO: Gydytoja kaltinama paėmusi kyšį iš ligonės, prašiusios neteisėtos eutanazijos

Perklausta, kokiu būdu ji gali grąžinti pinigus mirštančiajai ar net jau mirusiai pacientei, gydytoja patikino, jog eurus galima grąžinti ir pacientės sūnui – kartu su mirties liudijimu.

„Davė pinigus, kad gydytoja numarytų ją greičiau. Taip pasakojo man mama“, – galimo kyšio atvejį patvirtino ir dabar jau mirusios pacientės sūnus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dėl šio įvykio buvo pradėjusi tyrimą, bet jį nutraukė. Pagrindinis nutraukimo motyvas – apklausta mirštančioji neprisipažino davusi kyšį. Pareigūnai ją apklausinėjo likus savaitei iki mirties.

Kaip 15min informavo STT Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Renata Endružytė, ikiteisminis tyrimas pradėtas 2016 metų balandžio mėn. pagal fizinio asmens pareiškimą, neva VšĮ LSMU Kauno klinikų filialo onkologijos ligoninės gydytoja priėmė, o pacientė davė 200 eurų kyšį.

Už tai, kad neinformavo Kauno klinikų ir Sveikatos apsaugos ministerijos apie STT tyrimą, Kauno onkologijos ligoninės vadovams ir medikei L.Dubinskienei skirti įspėjimai.

„Šiame ikiteisminiame tyrime buvo tiriamos nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 225 str. 2 d. (kyšininkavimas) ir 227 str. 2 d. (papirkimas). Ikiteisminiame tyrime pranešimas apie įtarimą buvo įteiktas dviem asmenims. 2016 metų spalio mėn. ikiteisminis tyrimas nutrauktas Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro nutarimu, nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl nusikalstamų veikų padarymo“, – informavo R.Endružytė.

Apie tai, kad ligoninėje lankėsi STT pareigūnai, nebuvo informuoti nei Kauno onkologijos ligoninės steigėja – Sveikatos apsaugos ministerija, nei pagrindinis filialas – Kauno klinikos. Už tai, kad neinformavo apie tyrimą, Kauno onkologijos ligoninės vadovams ir medikei L.Dubinskienei skirti įspėjimai.

„Komisija vertino tiek STT tyrimą, kuris vyko birželio mėnesį ir buvo nutrauktas, tiek aiškinosi, ar buvo kokių darbo organizavimo ar vidinių dokumentų nesilaikymo atvejų“, – apie įvykį patvirtino Tomas Kuzmarskas, LSMUL Kauno klinikų direktorės valdymui ir plėtrai pavaduotojas.

Kauno klinikos apie šią 2016 metų gegužę įvykusią istoriją sužinojo iš Sveikatos apsaugos ministerijos ir atliko tarnybinį patikrinimą. Analogiškų situacijų Onkologijos ligoninėje, pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, nėra kilę. O ar kitose gydymo įstaigose kyšininkavimas yra gajus?

„Sveikatos apsaugos ministerijoje 2017 metais (iki 2017-10-26) gauti 28 piliečių skundai ir anoniminiai pranešimai. 2016 m. tokių pranešimų sulaukta 45. Taip pat veikia Pasitikėjimo telefonas, kuriuo šiemet jau gauti 44 skambučiai.

Daugiausiai skundų (trečdalis) yra bendro pobūdžio apie korupciją ir kyšininkavimą sveikatos sistemoje (neįvardijant konkrečių atvejų), kiti susiję su teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybe, galimai neteisėtais mokėjimais (t.y. mokamomis paslaugomis), gydymo įstaigų veiklos organizavimu (vadovų veiksmų), nedarbingumo ir neįgalumo lygio nustatymu.

Sveikatos apsaugos ministerija nėra ikiteisminio tyrimo institucija, todėl konkrečią informaciją apie atliekamus ikiteisminius tyrimus turi kompetentingos institucijos (policija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Generalinė prokuratūra, į kurias ir kreipiamasi esant įtarimui apie galimą kyšininkavimą ar korupciją“, – 15min skirtame laiške informaciją išdėstė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius