Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 25

L.Anužienės liepto galas: sūnaus žirgynas, prabangiausias bendrabutis Lietuvoje, darbovietė politikų atžaloms

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras (KMPMC) jau tapo vadovėline istorija, kaip įsisavinti ES milijonus praturtėjant pačiam ir praturtinant savo artimuosius. Kone kasdien aiškėja vis nauji skandalingi piktnaudžiavimo faktai. Kartu atsiranda atsakymų, kodėl jie nebuvo pastebėti anksčiau.
Laimutė Anužienė
Laimutė Anužienė

Šį kartą redakcija pasidomėjo KMPMC valdomu turtu. Juk ne kiekviena įstaiga gali pasigirti moderniu žirgynu, ištaigingomis patalpomis pajūryje, kuriomis noriai naudojasi ir dabar aukštas pareigas užimantys politikai.

Fiktyvūs diplomai – kasdienybė?

15min užplūdo buvusių KMPMC studentų istorijos. Visų jų nėra galimybės pacituoti, tačiau pagrindinis motyvas kartojasi. Štai Jurgos (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) istorija.

„KMPMC pasirinkau kirpėjos specialybę, tačiau mane labai sudomino ir jų siūlomos Išvaizdos stiliaus dizaino studijos. Taip turėjau įgyti aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą. Stojau po 12 klasių ir man buvo aktualu, kad tai nebūtų tik profesinis išsilavinimas.

Tikrai nesigilinau, kokius popierius teko pasirašyti. Baigiau kirpėjos studijas. Liko baigti išvaizdos dizainą. Kai atėjo laikas rašyti diplominį, mums buvo pasakyta, kad jis nusikels. Tai labai nenustebino, nes mokykla priminė „šaraškino kontorą“.

Išvykau į užsienį, grįžau, diplomą apsigyniau, bet pradėjo aiškėti, kad niekas mums diplomų išduoti nenori. Visiems buvo pasiūlyta formaliai įstoti į Šv. Ignaco Lojolos kolegiją.

Buvo pasakyta, kad turime formaliai užpildyti stojimo dokumentus, o po dvejų metų mums bus išduoti kolegijos diplomai. Didžioji dalis grupės taip ir padarė, bet aš nenusileidau.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras

Su teisininkais pradėjom vartyti sutartis ir pamatėme, kad jos visos labai gudriai sudarytos. Niekur nenurodyta, kad mokame už mokslą. Tik už priemones, nors visi mokėjom ir nesigilinom. Kiek pamenu, už kirpėjo specialybę mokėjau apie 3 tūkst. litų. Už išvaizdos stiliaus dizaino studijas sumokėjau apie 7 tūkst. litų.

Siuntėme laiškus registruotu paštu, pranešėme, kad skųsimės teisėsaugos institucijoms. Galų gale diplomas man buvo atiduotas.

Niekam nėra paslaptis, kad studijų programose pilna centro darbuotojų. Jų buvo ir studijuojant išvaizdos stiliaus dizainą“, – pasakojo mergina.

Ji pridūrė, kad šiuo metu yra patenkinta pasirinkta specialybe ir dirba grožio salone.

Tokių istorijų suplaukė daug. Tarp jų buvo ir žmonių, kurie norėjo viešai papasakoti, kokia puiki įstaiga yra KMPMC ir kaip centras paklojo puikius pagrindus jų profesiniam keliui.

15min neabejoja, kad yra studentų, kuriuos centro suteiktos žinios visiškai tenkina. Tyrimais nesiekiama menkinti KMPMC studentų, tačiau norima atkreipti dėmesį į didelio masto centro vadovybės piktnaudžiavimus.

Fiktyvūs ne tik studentai, bet ir darbuotojai?

Redakciją pasiekė ir KMPMC darbuotojų sąrašai, kuriuose išvardinti asmenys, kurie centre įdarbinti galimai fiktyviai, o savo darbo vietose, anot šaltinio, net nesirodo. Ir tai esą jokia paslaptis patiems centro darbuotojams. 15min šaltiniai patvirtino, kad tokia praktika ypač paplitusi Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje.

Tik teisėsaugos institucijos, atlikusios tyrimą, gali nustatyti, ar darbuotojai iš tiesų rodydavosi darbe ir kokias funkcijas jie vykdė, todėl pateiktų pavardžių viešinti negalime, tačiau jos perduotos Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM).

„Su piktnaudžiavimu taikstytis neketiname, šiuos faktus reikia atsakingai ištirti. Savo žodį turės tarti auditoriai. Jei faktai dėl piktnaudžiavimo, pinigų grobstymo pasitvirtins, ŠMM kreipsis į prokuratūrą. Už pažeidimus atsakomybę turės prisiimti mokymo centro vadovė“, – 15min teigė ŠMM Komunikacijos skyriaus vadovė Nomeda Barauskienė.

Pašnekovė patikino, kad auditą planuojama baigti šią savaitę. Jo išvados bus paskelbtos visuomenei. L.Anužienės bei buvusios švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės veiklos tyrimą atlieka ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Po 15min publikacijų A.Pitrėnienė pasitraukė iš savo pareigų KMPMC skyriuje Palangoje ir iš Darbo partijos. Apie tai, kad atsisakys prabangaus visureigio „Volvo“, pareiškė ir L.Anužienė. Tiesa, visureigis tėra maža detalė vertinant, kokios sumos galėjo būti panaudotos ne pagal paskirtį.

Bendrabutis ant marių kranto

Kaip manote, kas užfiksuota šioje nuotraukoje?

Ingoa Labutytėa-Atkočaitienėa nuotr./KMPMC mokymo bazė Pervalkoje
Ingoa Labutytėa-Atkočaitienėa nuotr./KMPMC mokymo bazė Pervalkoje

Nesuklydo tie, kurie atsakė, kad tai studentų bendrabutis. Galima drąsiai teigti, kad tai prabangiausias studentų bendrabutis Lietuvoje, esantis Kuršių nerijoje, ant Kuršių marių kranto.

15min pasiekė informacija, kad prabangi mokymo bazė Pervalkoje, kurioje spėjo apsilankyti ir savo renginius organizuoti ne vienas ir šios kadencijos politikas, pastatyta už ES pinigus, tačiau jokia tikslinė parama tokiam statiniui skirta nebuvo.

Redakcija pasiteiravo paties KMPMC, iš kur gautos lėšos šioms statyboms. Centras atsiuntė atsakymą, kad praktinio mokymo bazei „Kalbantys sodai“, esančiai Pervalkoje, lėšos gautos paėmus paskolą, kurią reikia grąžinti iki 2034 m.

Pasitikslinus šią informaciją paaiškėjo, kad pinigai prabangiam statiniui gauti pasinaudojus JESSICA programa, kuria skirstomos Europos regioninės plėtros fondo lėšos. Tai Europos Komisijos programa. Ją Lietuvoje koordinuoja UAB „Viešųjų investicijų plėtros agentūra“.

Tiesa, ES pinigai gauti studentų bendrabučiui. ŠMM 15min taip pat patvirtino, kad Pervalkoje yra KMPMC bendrabutis.

Kokiu būdu bendrabučiui skirtos lėšos nukeliavo mokymo bazei, kuri galimai naudojama kaip privilegijuotų asmenų poilsio ir renginių organizavimo vieta, KMPMC 15min nepaaiškino.

Žirgynas – sūnaus nuosavybė

Panašiai ES lėšos nukreipiamos ir į kitus KMPMC naudojamus objektus. Vienas jų yra įspūdingas žirgynas. 15min Tyrimų skyriui teko gerokai pasukti galvas, kodėl paslaugų darbuotojus ruošusi profesinė mokykla pasuko į žemės ūkio ir žirgų sporto dirvonus?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žirgynas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žirgynas

Redakcija paklausė KMPMC, kam priklauso žirgynas. Gavome tokį atsakymą: „KMPMC žirgyno neturi. Yra panaudos sutartis, pagal kurią Centrui suteikiamos patalpos, būtinos Centro mokiniams įgyti praktinių įgūdžių.“

Kam priklauso žirgynas, atsakyta nebuvo, todėl teko atlikti nedidelį tyrimą. KMPMC žirgynas įsikūręs tokiu adresu: Pajiesios kelias 1, Pajiesio kaimas, Garliavos seniūnija, Kauno rajonas.

Tuo pačiu adresu įsikūrusi ir UAB „Baltasis Pegasas“. Pagrindinė šios įmonės veikla – nekilnojamasis turtas. Šios bendrovės vadovė ir vienintelė akcininkė yra Gerda Švabienė. Būtent su šia bendrove KMPMC yra sudaręs panaudos sutartį. Formaliai jokių ryšių su UAB „Baltasis Pegasas“ L.Anužienė neturi, tačiau čia siūlo galas nesibaigia.

15min susisiekė su G.Švabiene ir išsiaiškino, kad bendrovė yra tik tarpininkė, kuri padeda KMPMC naudotis ūkininko žirgynu. Netrukus paaiškėjo, kad tas ūkininkas yra L.Anužienės sūnus Nerijus Anužis, kuriam ir priklauso KMPMC naudojamas žirgynas bei sklypas ant kurio jis stovi. Taip pat ir jame pastatytas prabangus gyvenamasis namas.

G.Švabienė teigė nematanti nieko blogo, kad valstybinės švietimo įstaigos vadovė per jos tarpinę įmonę sudarė sutartį su savo sūnui priklausančiu žirgynu. Pašnekovė nurodė, kad dėl to centro studentai turi galimybę mokytis žirgininkystės, o šis N.Anužio verlsas nepriklausomai nuo KMPMC vystomas jau seniai.

Tai neturėtų labai stebinti. 15min jau rašė, kad abu L.Anužienės sūnūs dirba KMPMC. N.Anužis vadovauja KMPMC padaliniui „Modus centras“, kurio patalpose Kauno centre butą yra įsirengusi L.Anužienė. N.Anužio žmona Ieva Anužienė vadovauja KMPMC Gyvūnų priežiūros skyriui, Aivaras Anužis vadovauja KMPMC Kurorto verslo skyriui ir yra Šv. Ignaco Lojolos kolegijos vadovas.

Įdarbino buvusio Seimo pirmininko sūnų

Nors visi šie ir jau anksčiau skelbti faktai nesunkiai patikrinami, iki šiol jie taip niekam ir neužkliuvo. Redakciją pasiekė didžiulis kiekis informacijos apie tai, kokią įtaką L.Anužienė turėjo politikams ir ŠMM.

Jau rašėme, kaip L.Anužienės dovanomis ir KMPMC paslaugomis naudojosi dabartinis Seimo narys Kęstutis Pūkas, buvę švietimo ir mokslo ministrai Gintaras Steponavičius, Dainius Pavalkis, A.Pitrėnienė, ilgametė Seimo narė konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė. Čia galima prirašyti ir buvusį Seimo pirmininką, Pilietinės demokratijos partijos vadovą Viktorą Muntianą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Iš kairės: B.Jablonskienė nuteista lygtinai, V.Vizbaras nuteistas 4 metams laisvės atėmimo, V.Muntianas išteisintas.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Iš kairės: B.Jablonskienė nuteista lygtinai, V.Vizbaras nuteistas 4 metams laisvės atėmimo, V.Muntianas išteisintas.

Jo sūnus Andriejus Muntianas taip pat įdarbintas projektų vadovu KMPMC. Redakcijos žiniomis, centras taip pat užsakinėjo V.Muntiano rinkimų agitaciją, o L.Anužienė yra V.Muntiano žmonos draugė. KMPMC yra darbuotojų, kurie priklausė Pilietinės demokratijos partijai ir su ja kandidatavo į savivaldybės tarybą.

Redakciją pasiekė ir daugiau politikų bei valstybės tarnautojų pavardžių, kuriuos su L.Anužiene sieja artima draugystė, o centro direktorė nevengia viešai paminėti, jog turi įtakingų užtarėjų. Vienas jų yra ir dabartinis Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, kuris po rinkimų KMPMC spėjo apsilankyti ne kartą.

Bendrus projektus kartu su KMPMC centru yra rengusi net Kauno apygardos prokuratūra. Redakcijos šaltinis pasidalino KMPMC išduotu pažymėjimu su L.Anužienės parašu apie pabaigtus kursus teisėsaugos institucijų psichologams. Šiuos kursus rengė Kauno apygardos prokuratūra.

Taip pat liudijama apie L.Anužienės ryšius su aukštais bažnyčios dvasininkais. Šv. Ignaco Lojolos kolegija įsteigta kartu su Jėzuitų provincija. Į jėzuitų patalpas Vilniaus centre Didžiojoje gatvėje taip pat pretendavo L.Anužienės vadovaujamas centras.

Užtarėjai ir ministerijoje

Garsiai juokaujama, kad pusė ŠMM darbuotojų kavą geria iš KMPMC dovanotų puodelių, tačiau rimčiau pasigilinus tampa aišku, kad ministerija turėtų atlikti ne tik centro, bet ir savo pačios darbuotojų veiklos auditą.

Antai, pradėjus aiškintis L.Anužienę sudominusio pastato greta Vilniaus Rotušės istoriją, paaiškėjo, kad greta esantis statinys priklausė ŠMM. Šiuo metu jis perduotas Turto bankui. Pačioje Vilniaus širdyje esančios patalpos išnuomotos privačioms įmonėms.

Dar 2015 m. Valstybės kontrolė perspėjo, kad 2014 m. sudaryta nuomos sutartis valstybei nenaudinga, nes neatitinka rinkos kainos.

„Mūsų nuomone, ministerija nepasinaudojo galimybe padidinti nuompinigių dydžio. Nuompinigių dydis, apskaičiuotas pagal turto nuompinigių dydžio nustatymo formules, turto valdytojo sprendimu gali būti didinamas atsižvelgiant į išnuomojamo turto paklausą“, – 15min teigė Valstybės kontrolės atstovas Justas Jaskonis.

Pasibaigus sutartims net nebuvo rengiamas naujas konkursas, o nuomos sutartys tiesiog pratęstos.

ŠMM redakciją informavo, kad šiuo metu patalpos perduotos Turto bankui, o jos ministerijai atiteko jau su nuomotojais.

15min pabendravo su šaltiniais, kurie detaliau papasakojo, kaip L.Anužienei buvo skiriamos „Baltijos“ poilsio namų patalpos Palangoje. KMPMC vadovė prašė, kad šis itin brangus nekilnojamasis turtas centrui būtų suteiktas 20 metų.

L.Anužienės rašte teigiama, kad tai būtina todėl, jog kitaip KMPMC negali gauti Čikagos universiteto ir kitų jėzuitiškos krypties organizacijų paramos. Patalpos centrui skirtos 5 metams, tačiau šiam terminui nesibaigus tuometis ŠMM kancleris Dainius Numgaudis pakartotinai kreipėsi į Vyriausybę ir patalpų panaudos sutartis buvo pratęsta dar 10 metų.

15min.lt/Irmanto Gelūno nuotr. /Dainius Numgaudis
15min.lt/Irmanto Gelūno nuotr. /Dainius Numgaudis

Pakartotiniame rašte nurodoma, kad KMPMC į patalpų remontą jau investavo 0,5 mln. litų, pakeista pastatų paskirtis. Kalbinti specialistai teigė, kad šiuo metu valstybei susigrąžinti brangų turtą būtų itin sunku net ir pasibaigus panaudos sutarčiai.

Beje, skirtingi šaltiniai nuo pat KMPMC istorijos pradžios kartoja, kad ministerijai ne kartą buvo pateikti skundai. Juos asmeniškai gavo ir G.Steponavičius, ir kiti ministrai, tačiau niekam tai nerūpėjo.

Rašant šį tekstą iš pašnekovų lūpų ne kartą skambėjo, kad L.Anužienės žmogus ŠMM buvo jau minėtas D.Numgaudis. Jis ministerijoje dirbo kancleriu, jo įtaka buvo itin didelė, jis asmeniškai „pramušinėjo“ L.Anužienės projektus. Šiuo metu jis užima Lietuvos generalinio konsulo Sankt Peterburge pareigas.

Tai pat ne kartą skambėjo ŠMM Mokymosi visą gyvenimą departamento vadovo Sauliaus Zybarto pavardė. Šis aukštas valdininkas su L.Anužiene esą palaikė itin draugiškus ryšius, ne kartą ją lankė ir puikiai matė, kaip leidžiami valstybės pinigai.

Sunku suprasti, kaip tokie piktnaudžiavimai praslydo pro ŠMM ES Paramos koordinavimo departamentą, kuriame dirba 21 žmogus. Jam vadovauja Raimondas Paškevičius.

Teigiama, kad ir šiuo metu, nepaisant asmeninės premjero Sauliaus Skvernelio iniciatyvos dėl KMPMC ir A.Pitrėnienės kreiptis į teisėsaugos institucijas, daroma viskas, jog skandalas užgestų.

L.Anužienė balandžio pabaigoje švenčia 65 gimtadienį ir jau galvoja apie pensiją. Šiuo metu ją stabdo tik tai, kad naujas KMPMC vadovas būtų renkamas konkurso būdu, o skandalo fone palikti savo žmogų būtų sudėtinga.

15min pasiekė informacija apie kitas mokymo įstaigas, kuriose situacija gali būti panaši. Bijoma, kad ilgai statytas kortų namelis neatsargiai ėmus traukyti kortas, gali tiesiog subyrėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius