Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 06

L.Balsys: su B.Obama susitinka premjerai, ne prezidentai (atnaujinta 15.14 val.)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nevyksta į susitikimą su Jungtinių Valstijų prezidentu Baracku Obama, nes jis ketina dalyvauti ministų kabinetų vadovų darbo vakarienėje. Todėl atstovauti Lietuvai šiame susitikime įgaliotas šalies premjeras Andrius Kubilius. Taip šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys aiškino, kodėl D.Grybauskaitė vienintelė iš keturių kviestų prezidentų šį ketvirtadienį nevyks į Prahą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jums tikriausiai žinomas Baltųjų rūmų skelbimas, išplatintas Amerikos naujienų agentūros „Associated Press“, kuriame parašyta, kur dalyvauja prezidentas Barackas Obama. Jis dalyvaus Vyriausybių vadovų darbo vakarienėje,  t. y. dauguma ten dalyvaujančių regiono lyderių yra premjerai – iš tų 11 aštuoni yra premjerai. Visiškai natūralu, kad ir iš Lietuvos važiuoja dalyvauti premjeras, kuris Lietuvoje yra vieną rimčiausių politinių postų užimantis valstybės politikas“, – antradienį žurnalistams teigė L.Balsys.

Kaip buvo skelbta praėjusią savaitę, susitikti su galingiausios pasaulio valstybės vadovu buvo pakviesti Baltijos šalių ir Rumunijos prezidentai. Be Lietuvos ministro pirmininko, šiame susitikime ketina dalyvauti Čekijos, Lenkijos, Slovakijos, Bulgarijos, Vengrijos, Kroatijos bei Slovėnijos ministrai pirmininkai. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, į Čekijos sostinę balandžio 8 d. ketina atvykti Latvijos, Estijos ir Rumunijos prezidentai.

L.Balsiui priminus žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kuriuose teigta, kad į susitikimą buvo kviesta šalies prezidentė, jos atstovas spaudai pabrėžė negalįs komentuoti agentūrų pranešimų ir to, „kodėl Baltieji rūmai išsiuntė vienokius ar kitokius kvietimus vieniems ar kitiems valstybių ar vyriausybių vadovams“.

„Lietuvoje gautas kvietimas traktuojamas kaip Lietuvai gautas kvietimas ir pagal užsienio politikos vykdymo pobūdį ir konstitucinę sąrangą premjeras visiškai gali atstovauti Lietuvai šiame susitikime. [...] Prezidentė yra Lietuvos vadovė, tad, be abejo, kad laiškas, adresuotas Lietuvai, patenka pas prezidentę. Tai labai natūralu. Prezidentė tai traktuoja kaip kvietimą Lietuvai“, – sakė L.Balsys.

L.Balsys pabrėžė, kad užsienio politiką Lietuvoje prezidentė įgyvendina su Vyriausybe, ir teigė, jog A.Kubiliaus delegavimas atstovauti prezidentei ir Lietuvai minėtame susitikime yra „visiškai natūralus, normalus ir spekuliacijos bei kalbos, pastaruoju metu sklindančios, neturi jokio pamato“.

„Tai nėra atsisakymas vykti. Yra gautas kvietimas Lietuvai. Premjeras visiškai gali atstovauti Lietuvai šiame susitikime, kuriame dauguma kitų šalių dalyvių yra premjerai. Kaip ir skelbiama Baltųjų rūmų pranešime, prezidentas B.Obama rengiasi dalyvauti vyriausybių vadovų darbo vakarienėje. T. y. premjerų lygmuo“, – dar sykį akcentavo L.Balsys.

„Turiu tokį kvietimą, todėl ir važiuoju“

Antradienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistų paklaustas, kodėl susitikti su JAV prezidentu B.Obama vyksta jis, o ne prezidentė D.Grybauskaitė, premjeras A.Kubilius sakė: „Turiu tokį kvietimą JAV prezidento, todėl ir važiuoju. Iš pradžių, kaip suprantu, buvo kviečiama prezidentė.  Dėl įvairių priežasčių ji pasiūlė, kad būtų kviečiamas ministras pirmininkas.“

A.Kubilius tiksliai negalėjo pasakyti, kokius klausimus aptars su JAV prezidentu. „Manau, kad prezidentas B.Obama mane kviesdamas pasiūlys, ką aptarti, ir manau, kad tai bus daugiausia susiję su saugumo reikalais“, – kalbėjo A.Kubilius.

„Tai – normali procedūra“

„Sprendimas, kad į susitikimą su B.Obama važiuotų premjeras, buvo priimtas apsvarsčius respublikos vadovybei“, – situaciją komentavo užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

„Prezidentė buvo kviesta, po konsultacijų buvo nutarta, kad turėtų vykti premjeras. JAV buvo apie tai informuotos ir išsiuntė kvietimą mūsų premjerui. Tai – normali procedūra“, – dėstė užsienio reikalų ministras.

Sprendimas, kad į susitikimą su B.Obama važiuotų premjeras, buvo priimtas apsvarsčius respublikos vadovybei, – A.AžubalisJo teigimu, jeigu JAV tokiame Lietuvos sprendime būtų įžvelgusios nepagarbą ar įžeidimą, A.Kubilius tiesiog nebūtų gavęs kvietimo.

Be to, A.Ažubalis pabrėžė, kad į susitikimą su B.Obama yra pakviesti 11-os valstybių atstovai. „Santykis yra labai paprastas. 11 valstybių, iš jų – 8 premjerai. Tai aš čia nematau, kad būtų pažeistas koks nors diplomatinis kodeksas ar protokolas“, – sakė ministras.

Aptars NATO ateitį

JAV prezidentas rytų europiečius į vakarienę JAV ambasados Prahoje rezidencijoje pakvietė tą pačią dieną, kai Čekijos sostinėje su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ketina pasirašyti susitarimą dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo, teigia šaltiniai.

B.Obama ir D.Medvedevas balandžio 8 dieną Prahoje ketina pasirašyti sutartį dėl branduolinių ginklų arsenalo mažinimo.

Naujoji sutartis pakeis istorinę 1991 metų Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START), kuri nustojo galioti praeitų metų gruodžio 5 dieną, o jos atnaujinimas yra vienas iš svarbiausių B.Obamos administracijos uždavinių.

Pagal naująją sutartį abi pusės sumažins kovinių galvučių kiekį beveik trečdaliu – iki 1 550 vienetų, o jų nešėjų skaičių – iki 700.

JAV nurodo turinčios apie 2 200 branduolinių kovinių galvučių, o Rusija, kaip manoma, apie 3 000.

Lenkijos Vyriausybės atstovas Pawelas Grasas patvirtino Lenkijos premjero Donaldo Tusko dalyvavimą ir penktadienį naujienų agentūrai PAP sakė, kad per susitikimą daugiausia dėmesio bus skiriama saugumo klausimams ir NATO ateičiai.

Lekijos naujienų agentūra ČTK teigia, kad JAV prezidentas susitikimu siekia patikinti Vidurio ir Rytų Europos esančias NATO nares, kad naujoji nusiginklavimo sutartis nekelia grėsmės regionui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius