-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 15 /13:34

L.Kasčiūnas ir A.Anušauskas: rizikos dėl migrantų, siejamų terorizmu, suvaldytos

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad ryšiais su teroristinėmis organizacijomis įtariami migrantai yra izoliuoti ir nekelia jokios rizikos.
Sieną su Baltarusija Ignalinos rajone saugantys pareigūnai
Sieną su Baltarusija Ignalinos rajone saugantys pareigūnai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Penktadienį žurnalistams Vilniuje L.Kasčiūnas teigė, kad kalbama apie „keliolika asmenų“, patekusių į Lietuvą iš Baltarusijos, visi jie yra izoliuoti.

„Jie yra visiškai neutralizuoti, šie žmonės šiandien (...) yra suvaldyti, rizikos visiškai valdomos“, – žurnalistams penktadienį sakė L.Kasčiūnas.

Paklaustas, ar tokių žmonių gali būti ir daugiau, politikas teigė, kad „skaičius yra baigtinis“.

„Jie yra stebimi, be ryšio priemonių. Terorizmas yra veikla, kuri reikalauja kuopelių veikimo organizavimo – jie negali net teoriškai vykdyti tokios veiklos. Bent jau tam tikrose zonose jie yra kontroliuojami, žinoma, kur jie yra“, – sakė jis.

Krašto apsaugos ministro A.Anušausko teigimu, visi į Lietuvą patekę neteisėti migrantai patikrinti šalies ir partnerių specialiųjų tarnybų.

Pasak jo, tam panaudotos visos turimos techninės priemonės – pirštų antspaudų, veidų atpažinimo programos ir pan.

L.Kasčiūnas pabrėžė, kad identitikuotų asmenų sąsaja su terorizmu „gali būti netiesioginė, tolima“. Jis patvirtino, kad tarp šių asmenų yra irakiečių.

„Tai tikrai nėra kažkokie smegenų centrai (...), taip, Irakas ten figūruoja“, – sakė jis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Anot L.Kasčiūno, migrantų sąsajos su terorizmu taip pat gali būti giminaičiai, „draugai, pažįstami, kontaktai“.

Ir Seimo komiteto vadovas, ir krašto apsaugos ministras tvirtino negalintys atskleisti, su kokiomis teroristinėmis, ekstremistinėmis organizacijos siejamų asmenų pateko į Lietuvą.

„Jei neturime savų galimybių pasitikrinti, remiamės partnerių galimybėmis. Partnerių informacija tai ne mūsų informacija, dėl to visą sužinotą informaciją turime išlaikyti paslaptyje“, – penktadienį žurnalistams sakė A.Anušauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad tarp idetifikuotų ir izoliuotų užsieniečių yra tokių, kurie bandė nuslėpti kriminalinę praeitį.

„Tai nebūtinai sąsaja su kokia nors sukarinta grupuote Artimuosiuose Rytuose, tai ir kriminalinė praeitis, kurią stengdavosi nuslėpti“, – teigė jis.

Tai nebūtinai sąsaja su kokia nors sukarinta grupuote Artimuosiuose Rytuose.

L.Kasčiūnas patikino, kad tai, ar asmenys išsiunčiami, ar juos pakanka izoliuoti, lemia tai, ar tyrimai yra baigti, kokie surinkti įrodymai, taip pat „atvejų rimtumas ir, be abejo, kilmės šalies požiūris“.

Politiko teigimu, Lietuva sieks, kad vis šie asmenys būtų grąžinti į kilmės šalis, dėl to, jo nuomone, neturėtų kilti problemų.

„Tas pats Irakas turi tokią savybę: nors ekonominių migrantų nemėgsta susigrąžinti, jau teroristus mėgsta“, – kalbėjo Seimo NSGK vadovas.

L.Kasčiūnas portalui delfi.lt anksčiau patvirtino, kad nuo liepą įvestos ekstremalios situacijos, iš Lietuvos jau išsiųsti keturi su terorizmu susiję asmenys, daugiau nei dešimt yra stebimi.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija. Rugpjūčio pradžioje siekiant stabdyti neteisėtą migraciją pasienyje imta naudoti apgręžimo politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius