Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 30

L.Linkevičius apie moralinę problemą Vakarams: Ukraina aukojama tikint iliuzija, kad blogis mūsų nepasieks

Buvęs užsienio reikalų ministras diplomatas Linas Linkevičius sako, kad Vakarų vienybė dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą menkai guodžia žmones, kuriuos bombarduoja, rūsiuose miegančius vaikus, nužudytas motinas. Čia, anot jo, yra ir tam tikra moralinė problema – leisti paaukoti Ukrainą tam, kad būtų iliuzija, esą prie mūsų tas blogis neprieis. O blogis iš Rusijos plinta – gal laikinai bus nuslopintas, bet atsisakyta jo tikrai nebus.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

L.Linkevičiaus nuomone, Rusijos Ukrainoje sumąstyta vadinamoji karinė operacija patyrė fiasko. Todėl esą bandoma tempti laiką, vykdyti kažkokias derybas, kurios sunku pasakyti, ar kur atves, mat negalima tikėti nė vienu Rusijos žodžiu.

„Vyksta, ko gero, tam tikras pajėgų pergrupavimas. Jeigu, sakysime, Kyjivo, Černihivo kryptimi tos atakos ir sumažės, tai nereiškia, kad jos sumažės Pietų Ukrainoje.

Tas tikslas, kaip jie ir teigia, su daugiau pajėgų okupuoti pilnai Donbasą, tikrai niekur nepasitraukia. Aš manau, kad nepasitraukia ir tikslas sunaikinti Ukrainą. Tiesiog taktika gali keistis“, – interviu sakė ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Neteisinga kaltinti tik V.Putiną

– Pakalbėkime apie dabartinio karo ištakas. Esate ilgametis diplomatas. Kada ir kodėl supratote, kad Rusija vis dėlto yra ne vakarietiškų kategorijų valstybė ir artimiausiu metu, matyt, tokia netaps?

Kur, jūsų akimis, buvo tas esminis momentas, kai Rusija pasuko ta kryptimi, kuria pasuko?

– Čia galima ir toli į istoriją žiūrėti, bet galima ir arčiau. Bent jau daugeliui iš mūsų tas žadintuvo skambutis buvo 2008 metais, kai buvo okupuota 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

Tada, kaip mes pamename, suverenios valstybės teritorija buvo okupuota ir mes raginome griežtai reaguoti, kas ir buvo iš tikrųjų – pareiškimai, reikalavimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius